Αντιστράτηγος Τζούμης: Η Τουρκία δεν εξευμενίζεται με «δώρα» και διπλωματία της ζεϊμπεκιάς

Η υποτιθέμενη προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας λόγω του πρόσφατου σεισμού εξανεμίστηκε μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για συνέχιση των ερευνών στη Ν.Α. Μεσόγειο ακόμα και με γεωτρητικό σκάφος. Στο παρελθόν εκτός από την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μέσω της διπλωματίας των σεισμών απέτυχαν και οι προσπάθειες μέσω της διπλωματίας του ζεϊμπέκικου (Στη φωτο ο Γ. Παπανδρέου χορεύει υπό τα χειροκροτήματα του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ), της διπλωματίας της κουμπαριάς, της από κοινού παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων, κ.λπ. 

Ακόμα και ενέργειες που έγιναν διαχρονικά από την ελληνική πολιτική ελίτ και προκαλούν μέχρι σήμερα το δημόσιο αίσθημα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

- Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1934, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης.

- Ο Ιωάννης Μεταξάς το 1938, χάρισε το σπίτι στη Θεσσαλονίκη που δήθεν γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στο τουρκικό κράτος και μετονόμασε την οδό Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά το πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη το 1955 η οδός θα πάρει και πάλι το παλιό της όνομα.

- Σε επίσημες επισκέψεις τους στην Τουρκία κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ οι Έλληνες πρωθυπουργοί Κων. Καραμανλής ο γηραιότερος το 1959 και ο νεώτερος το 2008, ακολουθώντας το πρωτόκολλο. Ο Αντ. Σαμαράς το 2013 και ο Αλ. Τσίπρας το 2015 χαρακτήρισαν τις επισκέψεις τους στην Τουρκία «εργασίας» και δεν κατέθεσαν στεφάνι. Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 και το 2011 σε επισκέψεις «εργασίας», χωρίς υποχρέωση κατάθεσης στεφάνου, έσπευσε να το καταθέσει αυτοβούλως. Αλλά είναι ο γνωστός ΓΑΠ.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το «θηρίο» δεν εξευμενίζεται με «δώρα» και υποχωρητικότητα αλλά με ισχύ και αποφασιστικότητα.

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail