Ένα νέο σύστημα Συμμαχίας αναδύεται στη Μέση Ανατολή - Η θέση της Ελλάδας

Freepen.gr - Ο γνωστός Ισραηλινός αναλυτής, Σεθ Φράντζμαν, γνωστός από την αρθρογραφία του στην Jerusalem Post, συνθέτει στην προσωπική του ιστοσελίδα ένα μωσαϊκό χωρών που κατά τον ίδιο μπορούν να συνθέσουν μια δυναμική συμμαχία που ξεκινά από την Ελλάδα, κατεβαίνει στην Αφρική, περνά στη Μέση Ανατολή και καταλήγει στην Ινδία.

Όπως σημειώνει ο Φράντζμαν, οι χώρες αυτού του πιθανού αναδυόμενου συμμαχικού συστήματος δε μοιράζονται σε όλα τα θέματα τις ίδιες θέσεις, ωστόσο διακρίνονται για την στρατηγική του συμμαχία με τις ΗΠΑ, τις μεταξύ τους συνεργασίες αλλά και την κοινή ανησυχία για ορισμένα ζητήματα, όπως η τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο υπό τον τίτλο Mapping the Middle East’s new alliance system από το https://sethfrantzman.com/2020/11/24/mapping-the-middle-easts-new-alliance-system/:

Οι πρόσφατες ειρηνευτικές συμφωνίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν επέτρεψαν την ανάπτυξη μιας σειράς συνδέσεων μεταξύ κρατών που μοιράζονται περιφερειακά και στρατηγικά συμφέροντα. Αυτό βασίζεται σε υπάρχοντες δεσμούς. Το νέο σύστημα Συμμαχίας δεν είναι μόνο αυτό που ενώνει χώρες εναντίον αντιπάλων, όπως κάποιες κοινές ανησυχίες για το Ιράν ή για την τρέχουσα επιθετική στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται επίσης για ευρύτερη στρατηγική που συνδέει τα οικονομικά συμφέροντα και τους δεσμούς ασφάλειας.

Αυτό το νέο σύστημα βασίζεται σε αρκετές υπάρχουσες συμμαχίες.


Μια στρατιωτική εκπαίδευση που συνέδεσε αραβικά κράτη το Νοέμβριο

Ο κόλπος, το "σπαθί της εκπαίδευσης των Αράβων" και η κρίση του Κατάρ

Το κρατικό σύστημα του κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, έχει συμπεριλάβει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ. Ωστόσο, η κρίση του Κόλπου του 2017 οδήγησε σε ρήξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των στενών συμμάχων της στο Αμπού Ντάμπι και το Μανάμα και το Κατάρ. Αυτό επιτάχυνε μια διαδικασία που συνδέει το Κατάρ με την Τουρκία και την κοινή υποστήριξή τους για ομάδες όπως η Χαμάς και άλλες που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ριάντ και οι σύμμαχοί του, όπως η Αίγυπτος, έχουν απαγορεύσει την Αδελφότητα και έχουν ενθαρρύνει χώρες όπως οι ΗΠΑ να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση. Οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας συνέχισαν να πικρίζουν το 2018 και το 2019.

Επιπλέον το Ριάντ οδήγησε τους συμμάχους τους στην Υεμένη να αντιταχθούν στους ιρανικής υποστήριξης Χούτις. Αυτό έχει οδηγήσει σε επιθέσεις των τελευταίων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής υποδομής κοντά στα ΗΑΕ και επίσης της εγκατάστασης στο Abqaiq. Αυτά τα ίδια κράτη έχουν συμφέροντα στο Ιράκ και η διέλευση των συνόρων στην Arar άνοιξε εκ νέου μετά από δεκαετίες κλεισίματος.

Το Ομάν έχει επιδιώξει να είναι μεσολαβητής με το Ιράν και έχει επίσης φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου το 2018. Εν τω μεταξύ, το Κουβέιτ τείνει να είναι πιο ανοικτό σε διάλογο με το Κατάρ. Η Ιορδανία, η οποία έχει ψυχρότερες σχέσεις με τον Νετανιάχου, επιδιώκει στενή συνεργασία με τον κόλπο. Για παράδειγμα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας ήταν στο Αμπού Ντάμπι στις 17 Νοεμβρίου μαζί με τον βασιλιά του Μπαχρέιν. Το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Ιορδανία και τα ΗΑΕ έστειλαν στρατιώτες στην Αίγυπτο για μια στρατιωτική άσκηση, που ονομάστηκε Σπαθί των Αράβων, στα τέλη Νοεμβρίου.

Από τον Μάιο του 2019 υπήρξαν αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης κατά έξι πλοίων στα ανοικτά των ακτών των ΗΑΕ και του Ομάν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2019. Ένα αμερικανικό drone κατερρίφθη. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε επισκέψεις υψηλού προφίλ στην περιοχή, μαζί με τον απεσταλμένο της Ουάσινγκτον Άβι Μπέρκοβιτς, ο οποίος πέταξε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν στο Ισραήλ στις 17 Νοεμβρίου.

Ο Πομπέο βρισκόταν στον Κόλπο στις 23 Αυγούστου και στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σκιαγραφώντας αυτό το αναδυόμενο σύστημα Συμμαχίας μέσω του ταξιδιού του, το οποίο περιελάμβανε και το Σουδάν. Καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την Τουρκία για φιλοξενία ηγετών της Χαμάς δύο φορές φέτος. Όλα αυτά χτίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαΐου 2017 που πραγματοποίησε ο Trump στη Σαουδική Αραβία, συναντώντας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον ηγέτη της Αιγύπτου Abdel Fatah al-Sisi.

 

Το φόρουμ για το φυσικό αέριο είναι ένα σημαντικό βήμα για πολλές χώρες

Η σύνδεση Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΑΕ

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Κύπρος και η Ελλάδα μπήκαν σε στενότερη συνεργασία μέσω του East Med Gas Forum που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Το φόρουμ για το φυσικό αέριο βασίζεται στις αποφάσεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για την κατασκευή αγωγού. Επιπλέον, το Ισραήλ παρέδωσε τον Νοέμβριο του 2020 τη νέα κατηγορία πλοίων Sa'ar 6 (κορβέττες) για την προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του. Σε εξέλιξη εδώ και χρόνια η άφιξη του πλοίου έρχεται επίσης εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και Ισραηλινών εκτιμήσεων ότι η Τουρκία αποτελεί πιθανή επικείμενη απειλή.

Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές συνδέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, καθώς και ΗΑΕ κι Ελλάδας συμβαδίζουν με τους αναδυόμενους δεσμούς. Τον Αύγουστο τα ΗΑΕ έστειλαν F-16 για εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήρθε στα ΗΑΕ στις 17 Νοεμβρίου και υπέγραψε συμφωνία για την εδραίωση των δεσμών. Φαίνεται να θέσει τις βάσεις για περισσότερη κοινή εκπαίδευση. Το Μάιο του 2020 η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος καταδίκασαν επίσης τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και είχε επεισόδια στη θάλασσα με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τις ειδοποιήσεις Navtex για να παρενοχλήσει την Ελλάδα καθ ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2020. Η Τουρκία πιέζει επίσης τη Βόρεια Κύπρο (εννοεί το Ψευδοκράτος) να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή.


Ο Πομπέο σηματοδότησε ποιες χώρες ήταν στενοί εταίροι των ΗΠΑ

Τα F-35 μπορούν να σφραγίσουν τη συμφωνία

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποίησαν τρεις κοινές ασκήσεις φέτος με τα F-35 και οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν τα F-35 στα ΗΑΕ, δημιουργώντας ενδεχομένως μια συμμαχία στον τομέα αυτό. Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσαα περιελάμβαναν F-35 των ΗΠΑ που πετούσαν από το Dhafra στα ΗΑΕ και ονομάζονταν "διαρκής αστραπή". Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην στείλουν τα F-35 στην Τουρκία και μια πιθανή συμφωνία με τα ΗΑΕ θα μπορούσε να φέρει το Αμπού Ντάμπι και το Ισραήλ πιο κοντά. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει περισσότερες κοινές ασκήσεις, όπως η άσκηση Iron Union.


Τα ΗΑΕ δημοσίευσαν μια λευκή βίβλο για το F-35

Ο ρόλος της Ινδίας

Μεταξύ 2017 και 2020 το Ισραήλ και η Ινδία έχουν έρθει όλο και πιο κοντά ως στρατηγικοί εταίροι. Αυτό συνδυάζεται με τις στενές σχέσεις που απολαμβάνει η Ινδία με τα ΗΑΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Jaishankar δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τις Σεϋχέλλες κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου (24-29), την πρώτη επίσκεψή του στην εκτεταμένη γειτονιά εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Αυτή η σημαντική συμβολική επίσκεψη, καθώς και άρθρα που συζητούν μεγαλύτερους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ Ινδίας, Ισραήλ και ΗΠΑ και πώς η συμφωνία των ΗΑΕ θα μπορούσε να αυξήσει τους δεσμούς Ινδίας-Ισραήλ-ΗΑΕ δείχνει ότι η Ινδία είναι σημαντικός εταίρος στο νέο στρατηγικό διάδρομο.


Η Συμμαχία που αναδύεται συνδέει τις οικονομίες και την κοινή περιφερειακή στρατηγική. Αυτές οι χώρες είναι όλοι στενοί εταίροι των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Pompeo. Η Ουάσινγκτον έχει αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή και θέλει να μετατοπιστεί για να επικεντρωθεί σε κοντινές αντιπαλότητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να κάνουν περισσότερα για να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτές οι χώρες δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε κάθε θέμα. Η Ινδία είναι πιο ανοικτή στο Ιράν. Η Αίγυπτος έχει πλησιάσει τη Ρωσία. Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερη δουλειά με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ή να υποστηρίξουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία. Ωστόσο, σε πολλά μεγάλα θέματα, θέλουν να συνεργαστούν. Η Σαουδική Αραβία στερείται επίσημων σχέσεων με το Ισραήλ. Η Ιορδανία δεν έχει φιλικές σχέσεις με τον Νετανιάχου. Οι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν απεσταλμένους στον κόλπο μόνο στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, ένα ταξίδι του Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία στις 22 Νοεμβρίου δείχνει ότι πολλά είναι νέα και δυνατά.

Αν ο Φράντζμαν έχει ένα δίκιο και διαβλέπει κάτι περισσότερο στα παραπάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία που έχουν για την Τουρκία χώρες όπως το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Αλβανία και η Λιβύη που βρίσκονται περιφερειακά του παραπάνω εν δυνάμει ανατέλλοντος συμμαχικού χώρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail