Χωρίς τέλος το δράμα των Αρμενίων: 50 δις θα ζητήσει ο Αλίεφ - Φήμες ότι ο Πασινιάν θα δώσει κι άλλη περιοχή!

Freepen.gr - Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Αρμενίας και πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Gevork Kostanyan δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε ετοιμάσει αγωγή εναντίον της Αρμενίας για την καταβολή αποζημίωσης για ζημιές στα κατεχόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγωγή ήταν έτοιμη πριν από 2 χρόνια, αλλά δεν παρουσιάστηκε, καθώς χρειάστηκαν υλικά αποδεικτικά στοιχεία.

"Δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς δεν είχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η Αρμενία είναι υπεύθυνη οντότητα. Προσέλαβαν έναν διεθνή οργανισμό για τον υπολογισμό της ζημίας, ο οποίος εκτιμά τις ζημίες που προκλήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζει πραγματικά μια παρόμοια αξίωση εναντίον της Αρμενίας", δήλωσε ο Kostanyan.

Όπως αναφέρει το turan.az αφού ο Pashinyan υπέγραψε τη συμφωνία στις 10 Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε ότι η Αρμενία είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στις επιστρεφόμενες περιοχές.

"Εάν δεν προβούμε έγκαιρα σε αρμόδια νομική αντεπίθεση, το επαίσχυντο έγγραφο που υπέγραψε ο Νικόλ Πασινιάν θα οδηγήσει επίσης σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα για εμάς, τα οποία ακόμη και οι απόγονοί μας δεν μπορούν να πληρώσουν", δήλωσε ο Kostanyan, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν και ακυρώνοντας το έγγραφο που υπέγραψε και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν.

Ωστόσο η dailysabah.com αναφέρει ότι ο Νικόλ Πασινιάν θα εγκαταλείψει και την περιοχή Ζανγκεζούρ στο Αζερμπαϊτζάν αντί να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Eduard Sharmazanov, πολιτικός της αντιπολίτευσης.

"Ο Πασινιαν θα καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα πει ότι παραχωρούμε τον έλεγχο στην περιοχή Ζανγκεζούρ επειδή δεν έχουμε 50 δισεκατομμύρια δολάρια", ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ ότι δήλωσε ο Eduard Sharmazanov, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να καταθέσει πολυάριθμες αξιώσεις στα διεθνή δικαστήρια για ζημίες που προκλήθηκαν από την κατοχή.

Ο Αρμένιος πολιτικός της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι το Μπακού μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση, την οποία η κυβέρνηση του Ερεβάν δεν είναι σε θέση να πληρώσει.

Ο Sharmazanov δήλωσε επίσης ότι ο Πασινιάν δεν μπορεί πλέον να πει τίποτα στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ επειδή δεν έχει πια εξουσία και θα κάνει παραχωρήσεις και θα εγκαταλείψει το Ζανγκεζούρ σε αντάλλαγμα για 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αρμενία συμφώνησε να παραδώσει τρεις συνοικίες γύρω από το Καραμπάχ, δηλαδή το Αγκντάμ, το Καλμπαχάρ και το Λαχίν, ως μέρος της συμφωνίας που σταμάτησε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που είχε ανακτήσει τμήματα εδάφους που χάθηκαν από τους Αρμένιους αυτονομιστές στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail