Η Τουρκία μπορεί να αντιγράφει τη ρωσική τακτική στη Λιβύη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Freepen.gr - Η παρουσία των F-16 της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ήταν μια προσπάθεια να αντιγράψει τη ρωσική τακτική στη Λιβύη, έγραψε ο εμπειρογνώμονας της Μέσης Ανατολής και συντάκτης της Ahval, Paul Iddon στο Forbes την Κυριακή.

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 3 Οκτωβρίου έδειξαν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 σταθμευμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ganja στο Αζερμπαϊτζάν, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του τελευταίου γύρου συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων αυτονομιστών.

Οι New York Times είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αεροπλάνα πιθανότατα ανήκουν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν δε διαθέτει F-16.

Ο Iddon ανέφερε μια ανώνυμη πηγή που έλεγε στο Middle East Eye ότι τα F-16 ήταν "εκεί ως αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε οποιεσδήποτε αρμενικές επιθέσεις σε άμαχους πληθυσμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν".

"Τα αεριωθούμενα αεροπλάνα δεν έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Καραμπάχ ούτε έχουν καταρρίψει αρμενικό τζετ όπως ισχυρίστηκε το Ερεβάν (πρωτεύουσα της Αρμενίας)", ανέφερε η πηγή.

Εάν τα τουρκικά F-16 ήταν αποτρεπτικά "η παρουσία τους θα μπορούσε να ήταν μια προσπάθεια αναπαραγωγής της συγκεκαλυμμένης ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 Fulcrum και βομβαρδιστικών αεροσκαφών Su-24 στην αεροπορική βάση Al-Jufra της Λιβύης" το Μάιο, δήλωσε ο Iddon.

"Σε τελική ανάλυση, αυτή η ρωσική ανάπτυξη έγινε σαφώς για να προειδοποιήσει τις δυνάμεις της τουρκικής κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) να μην προχωρήσουν στην Αλ-Τζούφρα και την πόλη Sirte, που ήταν ο δηλωμένος στόχος τους.”

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Ρωσία στη Λιβύη, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει αεροπορικές άμυνες για να προστατεύσει τα αεριωθούμενα αεροπλάνα της στο έδαφος, δήλωσε ο Iddon.

"Η εξάρτηση εξ ολοκλήρου από τις αεροπορικές άμυνες του Αζερμπαϊτζάν για προστασία πιθανότατα θα αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη", ανέφερε ο αναλυτής.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Βαρντάν Τογκανιάν, πρεσβευτής της Αρμενίας στη Ρωσία, προειδοποίησε ότι η αρένα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τους ρωσο-κατασκευασμένους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εάν η Τουρκία αναπτύξει F-16 για να στηρίξει τις Αζερικές δυνάμεις στις συγκρούσεις.

Ο Iddon ανέφερε μια άλλη πηγή στο Middle East Eye, η οποία είπε ότι τα F-16 μετακινήθηκαν στις 4 Οκτωβρίου, μετά από την πυραυλική επίθεση στη Ganja και ότι τα αεροπλάνα δεν απέτρεψαν αυτές τις επιθέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail