Ο Καναδάς σταματά τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Freepen.gr - Ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά François-Philippe Champagne ανακοίνωσε την αναστολή των προμηθειών όπλων στην Τουρκία, ιδιαίτερα των συσκευών που χρησιμοποιούνται για UAV, όπως ανήρτησε στη σελίδα του στο twitter.



Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί σχετικά με τις καναδικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. "Με την αποκάλυψη αυτών των ισχυρισμών, κατευθύνθηκα αμέσως στο Global Affairs Canada για να διερευνήσω αυτούς τους ισχυρισμούς", είπε, προσθέτοντας ότι "έχω αναστείλει τις σχετικές άδειες εξαγωγής στην Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης".

Στις 3 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς πρέπει να διευκρινίσει πώς εμφανίστηκε στο Αζερμπαϊτζάν ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παρέχεται στην Τουρκία. Οι ειδικοί είχαν εξετάσει τα πλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα UAV που χρησιμοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν ήταν εξοπλισμένα με συστήματα στόχευσης και καταγραφής που παράγονται από το καναδικό υποκατάστημα της εταιρείας L3harris Technologies company. 

Τα περιοδικά Globe and Mail ενημέρωσαν ότι η προαναφερθείσα εταιρεία είχε λάβει άδεια νωρίτερα αυτό το έτος για να παράσχει στην τουρκική εταιρεία Baykar που ειδικεύεται στην παραγωγή UAV με 7 από αυτά τα συστήματα. Σύμφωνα με τον Καναδικό νόμο, οι πωλήσεις όπλων απαγορεύονται εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail