Πόλεμος στον Καύκασο: οι Οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν

Aris Messinis/AFP
Η ανάδειξη της Τουρκίας ως βασικού παράγοντα στην τελευταία έκρηξη βίας στην αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της φιλοδοξίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς οι πικρές μάχες εντείνονται μεταξύ της χριστιανικής Αρμενίας και του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν πάνω από το αμφισβητούμενο έδαφος στα βουνά του Καυκάσου, προέκυψε ότι ο κ. Ερντογάν προμηθεύει τους Αζέρους με όπλα και μισθοφόρους στην εκστρατεία τους για να διεκδικήσουν εκ νέου τον έλεγχο του θύλακα.

Εκτός από την προμήθεια συμβατικών όπλων, υπήρξαν αναφορές για τουρκικές βόμβες διασποράς -- οι οποίες απαγορεύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο -- που φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις σε αρμενικές θέσεις.

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει κατηγορηθεί ότι έστειλε αντάρτες από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει στην εκστρατεία για την ανάκτηση του θύλακα.

Η υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική στη σύγκρουση, πηγάζει από την αποφασιστικότητα του κ. Ερντογάν να αναδημιουργήσει τη δόξα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η Τουρκία αποτέλεσε το επίκεντρο του μουσουλμανικού κόσμου.

Αν και το έδαφος που αποτελεί σήμερα σύγχρονο Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν ποτέ υπό άμεσο οθωμανικό έλεγχο, οι τοπικές φυλές ήρθαν κάτω από την επιρροή των μουσουλμάνων Τούρκων, στο βαθμό που πολλοί Αζέροι μιλούν σήμερα μια μορφή τουρκικής διάλεκτο.

Πιο πρόσφατα, ο δεσμός μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είχε ως αποτέλεσμα οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε τακτική βάση.

Χωρίς να χάσει κανείς την ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο, ο κ. Ερντογάν έσπευσε να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στην προσπάθειά του να ανακτήσει τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη σύγκρουση ξέσπασε, ο τούρκος πρόεδρος έγραψε, "ο τουρκικός λαός θα υποστηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα τα μέσα μας, όπως πάντα" προσθέτοντας ότι η Αρμενία ήταν "η μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ειρήνη."

Η διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ χρονολογείται από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το έδαφος, του οποίου ο πληθυσμός είναι κυρίως Αρμενικός, επέλεξε να ξεφύγει από τον έλεγχο του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας που αποτελείται κυρίως από σιίτες μουσουλμάνους.

Η απόφαση προκάλεσε έναν πικρό πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το 1992, αφού και οι δύο χώρες απέκτησαν ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση, διεκδικώντας τη ζωή περίπου 30.000 ανθρώπων.

Έκτοτε, μια ανησυχητική εκεχειρία εγκαταστάθηκε στην περιοχή ως αποτέλεσμα μιας κατάπαυσης του πυρός με τη ρωσική διαμεσολάβηση το 1994.

Το τελευταίο ξέσπασμα βίας -- το σοβαρότερο που έπληξε την περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 -- ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν το Αζερμπαϊτζάν κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση πλήρους κλίμακας εναντίον αρμενικών θέσεων στον ορεινό θύλακα, προκαλώντας πλήρη κινητοποίηση αρμενικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μαχών, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες εξαναγκάστηκαν από τα σπίτια τους καθώς οι μάχες έχουν ενταθεί.

Σε ένα επίπεδο, η υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν δεν προκαλεί έκπληξη ενόψει της μακράς και ταραγμένης σχέσης της με τον αρμενικό λαό, με τους Τούρκους να κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τη συστηματική μαζική δολοφονία και απέλαση περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρόλα αυτά, η παρέμβαση του κ. Ερντογάν στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον φέρνει σε αντίθεση με μια άλλη μεγάλη δύναμη με φιλοδοξίες να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, δηλαδή τη Ρωσία.

Η Ρωσία θεωρεί την Αρμενία σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο και διατηρεί σημαντική στρατιωτική βάση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκιούμρι.

Κατά συνέπεια, ο κ. Ερντογάν πρέπει να προχωρήσει με προσοχή όσον αφορά την υποστήριξή του προς το Αζερμπαϊτζάν. Διαφορετικά θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τον Καύκασο παρουσιάζει ένα τρομερό εμπόδιο στα σχέδιά του να αναδημιουργήσει την Οθωμανική δόξα της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail