Αν βασιζόμασταν στη λογική θα ήμασταν ακόμα σκλάβοι των Τούρκων

Free-Photos / pixabay
Ο Κολοκοτρώνης περιγράφει τη συνάντηση του με τον Αγγλο ναύαρχο Χάμιλτον μετά την κατάληψη του Ναυπλίου. Όταν ο Χάμιλτον του είπε ότι οι Ελληνες πρέπει να συμβιβαστούν, ο Κολοκοτρώνης απήντησε πως ο βασιλιάς, εννοώντας τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, δε συμβιβάστηκε, και η φρουρά του διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν στους Κλέφτες, ήταν σε πόλεμο με τους Τούρκους.

Η απάντηση του ήταν "ελευθερία ή θάνατος". Το λογικό ήταν ο Καποδίστριας να κάνει ό,τι του έλεγαν οι σύμμαχοι, να ήμασταν ένα αυτόνομο προτεκτοράτο κι όμως συνέχισε τον πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία και έφτιαξε κράτος.

Το λογικό τον Ιούλιο του 1943 ήταν να μην τολμήσει ο ελληνικός λαός να κατέβει άοπλος απέναντι στα γερμανικά όπλα. Όμως το έκανε πετυχαίνοντας να εμποδίσει τη βουλγαρική επέκταση στη Μακεδονία. Αν βασιζόμασταν στη λογική θα ήμασταν ακόμα σκλάβοι των Τούρκων.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail