Υπάρχουν Έλληνες που να πιστεύουν ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία;

Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς στην Τουρκία, ακόμη και μεταξύ των αντιπάλων του Ερντογάν, που θα απέρριπταν την απεικόνιση της Ελλάδας ως τον επικεφαλής εχθρό της Τουρκίας στις θάλασσες. Η πεποίθηση ότι η ιστορία και η γεωγραφία καθορίζουν την ανάληψη της Τουρκίας ως μια μεγάλη δύναμη κατέχει πλέον σχεδόν καθολική έκκληση στην Τουρκία. 

Από αυτή την άποψη, η διασφάλιση της γαλάζιας πατρίδας της Τουρκίας έχει υιοθετηθεί ως εθνική επιταγή τόσο από πιστούς οπαδούς, κομματικούς αντιπάλους όσο και από αντιφρονούντες. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η γενική συναίνεση αποτελεί απόδειξη της διαρκούς ισχύος της κεμαλικής ιδεολογίας. 

Ο κεμαλισμός, πρέπει να νοηθεί ως μια πιο διαδεδομένη δύναμη στην τουρκική πολιτική και κοινωνία. Ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της τουρκικής εκπαίδευσης και της εθνικής ταυτότητας, οι πτυχές του Κεμαλισμού ενημερώνουν την κοσμοθεωρία των Ισλαμικών συντηρητικών, των αριστερών και των εθνικιστών. Δηλαδή του συνόλου των Τούρκων. 

Με αυτές τις ιδέες, είναι δυνατή η προσέγγιση και ο οποιοσδήποτε διάλογος; Είναι δυνατό να υπάρχουν Έλληνες που να πιστεύουν ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε;

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail