Κορυφαίος οικονομολόγος: Η Τουρκία καίγεται με το δολάριο, όπως το σπίτι που πήρε φωτιά

Freepen.gr - Η Τουρκία ξοδεύει τα συναλλαγματικά της αποθέματα με ανησυχητικό ρυθμό για να στηρίξει τη λίρα, σύμφωνα με τον παγκοσμίως γνωστό οικονομολόγο καθηγητή Στίβεν Χάνκε.

Οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του γαμπρού του, Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχουν οδηγήσει τη λίρα στο έδαφος και η Τουρκία πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αντιστρέψει την τάση, δήλωσε ο Χάνκε.

"Η Τουρκία καίγεται μέσα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα σαν ένα σπίτι που έχει πάρει φωτιά", δήλωσε ο Χάνκε σε σχόλια στο Twitter την Κυριακή.



Η Κεντρική Τράπεζα έχει δαπανήσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούλιο, αφήνοντας τα αποθέματά της στα 41,12 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό για να στηρίξει κυβερνητικά μέτρα τόνωσης τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν σε έκρηξη δανεισμού. Παρά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 10,25 τοις εκατό από 8,25 τοις εκατό το Σεπτέμβριο, οι κάτοχοι καταθέσεων και οι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν τη λίρα, ωθώντας το νόμισμα σε διαδοχικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου.



Η λίρα αυξήθηκε κατά 0.2 τοις εκατό σε 7.9145 ανά δολάριο τη Δευτέρα, από ένα χαμηλό όλων των εποχών 7.9612 ανά δολάριο που έφτασε την περασμένη Τετάρτη. Οι απώλειες για το έτος αγγίζουν συνολικά σχεδόν 25 τοις εκατό.

Ο Χάνκε, γνωστός ως πατέρας των νομισματικών συμβουλίων και για τις ανορθόδοξες μεθόδους μέτρησης του πληθωρισμού, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει αμέσως ένα χρυσό νόμισμα για να σταθεροποιήσει τη λίρα και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών στη χώρα τρέχουν σε ετήσιο ποσοστό 38.97, δήλωσε ο Χάνκε. Ο επίσημος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία ανέρχεται στο 11,8%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να αποφασίσει για τα επιτόκια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail