«Οι σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν δοκιμάζονται έντονα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει τη σχέση του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε δοκιμασία με τη συμμετοχή της Τουρκίας στις αναζωπυρωμένες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε τη Δευτέρα το Bloomberg.

Η Τουρκία έχει στηρίξει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις ως μέσο για την επέκταση της ζώνης επιρροής της στον Καύκασο, πρώην σοβιετικό τομέα, αλλά κινδυνεύει από τη Ρωσία η οποία μπορεί να χτυπήσει τα τουρκικά συμφέροντα σε πολλά θέατρα, ανέφερε το Bloomberg.

"Ο Ερντογάν δοκιμάζει πραγματικά την υπομονή του Πούτιν", ανέφερε στο Bloomberg, ο Alexander Dynkin, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος συμβουλεύει επίσης το Κρεμλίνο.

"Ερεθίζει όλο και περισσότερο τον Πούτιν”.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια σχέση που είναι αμοιβαία επωφελής αλλά και γεμάτη επιπλοκές στους εμφύλιους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης, όπου οι δύο υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσθέτει μόνο στη ρωσική δυσφορία, αναφέρει το Bloomberg.

"Εάν αποδειχθεί η άμεση συμμετοχή του τουρκικού στρατού ή μαχητών από τη Συρία, αυτό θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή", δήλωσε ο Dynkin. "Αυτό δεν είναι το είδος της πολικότητας που ήθελε ο Πούτιν.”

"Προς το παρόν αυτές οι δύο μεγάλες αρκούδες καταφέρνουν να επισημάνουν την επικράτειά τους, αλλά ο Ερντογάν πρέπει να προσέχει να μην υπερβεί τα όρια", ανέφερε στο Bloomberg, ο Arkady Dubnov, αναλυτής με έδρα τη Μόσχα.

"Η χώρα του είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της τον κυρίαρχο παίκτη εδώ".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail