Ο Ερντογάν κηρύσσει τον πόλεμο στους Αραβες

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προσβάλλει και να απειλεί τους Άραβες, ειδικά εκείνους που ζουν στον Kόλπο. Πολλοί Άραβες ανησυχούν για τις απειλές του Ερντογάν εναντίον των χωρών τους και τη συνεχιζόμενη ανάμειξή του στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Κάποιοι Άραβες λένε ότι ήρθε η ώρα να αντισταθούμε στον Ερντογάν και να τερματίσουμε τα "κακόβουλα" του σχέδια εναντίον των αραβικών χωρών.

Παρουσίαση Freepen.gr

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί Άραβες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και σε άλλες πλατφόρμες έσπευσαν να καταδικάσουν τα τελευταία επιθετικά σχόλια του Ερντογάν και τις καλυμμένες απειλές κατά των χωρών τους.

Απαντώντας σε δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος την 1η Οκτωβρίου είπε στους Τούρκους νομοθέτες: "κάποιες χώρες στην περιοχή μας δεν υπήρχαν χθες και μπορεί να μην υπάρχουν στο μέλλον, αλλά Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη σημαία μας σε αυτήν την περιοχή για πάντα". Προφανώς αναφερόταν στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και άλλες χώρες του Κόλπου.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε κατά την έναρξη της 27ης νομοθετικής συνόδου του Κοινοβουλίου της χώρας του. Σχολιάζοντας το θάνατο του Εμίρη του Κουβέιτ, Σεΐχη Σαμπάχ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ, δήλωσε ο Ερντογάν, "αυτός [ο Εμίρης του Κουβέιτ] ήταν ένας διαφορετικός, λογικός και σοφός ηγέτης, σε αντίθεση με τους ηγεμόνες ορισμένων χωρών της περιοχής, των οποίων οι αποφάσεις δεν αντιστοιχούν στη λογική, τη λογική και τη δικαιοσύνη".

Οι δηλώσεις του Ερντογάν πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυριών και καταδίκης στα κράτη του Kόλπου, τα οποία θεωρούσαν τις παρατηρήσεις του ως "εχθρικές προς τους Άραβες" και μια "κήρυξη πολέμου στους Άραβες."

Κάποιοι Άραβες αναρωτήθηκαν αν ο Ερντογάν ετοιμαζόταν να ανατρέψει τα αραβικά καθεστώτα.

Σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν δημοσίευσε ένα βίντεο κλιπ των δηλώσεών του στον αραβικό λογαριασμό του στο Twitter σε μια ρητή προσπάθεια να στείλει προειδοποίηση στους Άραβες, ο Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής Abdel Hameed Yahya έγραψε: "αυτός [ο Ερντογάν] το δημοσίευσε στον αραβικό λογαριασμό του με αραβική μετάφραση. Αυτή είναι, τουλάχιστον, μια κήρυξη πολέμου".

Ο Yayha και αρκετοί Άραβες πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές δήλωσαν ότι ο Ερντογάν "έχει ένα έργο ηγεμονίας και επιρροής που μοιάζει με το έργο του Ιράν στο τέλος του, αν και διαφέρουν ως προς τα εργαλεία και τη μέθοδο εφαρμογής".

"Ενώ το Ιράν χρησιμοποιεί σεχταρισμό μέσω των πολιτοφυλακών και των πληρεξουσίων του, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το πολιτικό Ισλάμ, το οποίο εκπροσωπείται από την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας", σύμφωνα με την Παναραβική εφημερίδα Al-Arab που εδρεύει στο Λονδίνο.

"Για χρόνια, η Τουρκία συνέχισε να εφαρμόζει την ατζέντα της μυστικά, αλλά το αληθινό της πρόσωπο έχει αρχίσει να εμφανίζεται δημόσια. Υπό το πρίσμα της εσωτερικής οικονομικής κρίσης και των εξωτερικών αποτυχιών της Τουρκίας, δεν υπήρχε περιθώριο για τον Ερντογάν παρά να φύγει προς τα εμπρός".

Ο Σαουδάραβας πολιτικός ακτιβιστής Munther Al Sheikh Mubarak παρατήρησε:

"Ίσως ο Οκτώβριος θα είναι ένα σημείο καμπής στην αντιμετώπιση του Ερντογάν. Οι σαφείς απειλές του απαιτούν από τα κράτη του Κόλπου να λάβουν σαφή μέτρα κατά της Τουρκίας τερματίζοντας κάθε σχέση με αυτήν. Σκάσε, Ερντογάν!"

Ο Adheya Ahmed Al-Sayed, Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Μπαχρέιν, σχολίασε ότι οι απειλές του Ερντογάν εναντίον των κρατών του Κόλπου πρέπει να θεωρηθούν ως "μήνυμα προς όλους εκείνους που εξαπατούνται από τον Ερντογάν. Η απειλή του εναντίον της χώρας μας είναι σαφής και όχι κρυμμένη".

Δύο δημοφιλή hashtags trending στο Twitter αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Αράβων προς τις προθέσεις και τις απειλές του Ερντογάν: "οι Άραβες είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να διασχίζεται" και "ο Ερντογάν απειλεί τους Άραβες".

Αρκετοί χρήστες των κοινωνικών μέσων του Κόλπου κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να αυξήσει τη δημοτικότητά του "προσβάλλοντας τις χώρες του Κόλπου και δείχνοντας περιφρόνηση για τους Άραβες".

Ο Αιγύπτιος πολιτικός στοχαστής Magdi Khalil, πρόεδρος του φόρουμ ελευθερίας της Μέσης Ανατολής, έγραψε ότι ο Ερντογάν "ακολουθεί τα βήματα του Ιράν στρατολογώντας εξτρεμιστές υπέρ του επικίνδυνου σχεδίου επέκτασής του". Ο Ερντογάν, πρόσθεσε," είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος για τον κόσμο".

Ο Αμπντουλάχ Αλ-Οταΐμπι, Σαουδάραβας συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, έγραψε ότι ο Ερντογάν στέλνει "μισθοφόρους" για να πολεμήσουν στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη για να αποδείξει ότι είναι ο επόμενος οθωμανός Χαλίφης. "Στη Συρία, η Τουρκία παρουσιάστηκε ως υποστηρικτής και Σωτήρας του συριακού λαού από το στρατό της και την πολιτική ηγεσία της", δήλωσε ο Αλ-Οταΐμπι.

"Τότε κατέστη σαφές ότι ο στόχος της Τουρκίας ήταν να ελέγξει τη βόρεια Συρία και να μετατρέψει τη συριακή νεολαία σε στρατό μισθοφόρων πολιτοφυλακών που η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της στις αραβικές χώρες. Η Τουρκία παρενέβη με τις ένοπλες δυνάμεις της στο βόρειο Ιράκ με το πρόσχημα της καταδίωξης των μελών του κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Η ιρακινή και Λιβυκή κυριαρχία παραβιάστηκαν από την Τουρκία σε παγκόσμια θέα. Το Ιράν και η Τουρκία διέδωσαν το χάος στις χώρες στις οποίες παρενέβησαν αυτά τα δύο κράτη και υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αναπτύσσουν πολιτοφυλακές και μεταφέρουν μισθοφόρους".

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Εμίλ Αμίν περιέγραψε τον Ερντογάν ως "παραληρηματικό άνθρωπο" και τον "κακό άνθρωπο της περιοχής". Ο Ερντογάν, έγραψε ο Αμίν, ήταν "απασχολημένος στο μέγιστο βαθμό με ξένες εισβολές και όνειρα αποκατάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".

Ο Εμιράτης συγγραφέας Abdel Rahman Al-Naqbi έγραψε για το "βρώμικο τέχνασμα" του Ερντογάν για να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματά του στο εσωτερικό. "Με το ζόρι περνά μια εβδομάδα χωρίς ο Ερντογάν να βγει με φλογερές δηλώσεις που περιέχουν άμεση ή σιωπηρή απειλή για τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο", δήλωσε ο Αλ-Νάκμπι.

"Αυτές οι συνεχείς δηλώσεις δείχνουν την έκταση της αναταραχής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εντός της Τουρκίας, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Αυτό το παλιό πολιτικό τέχνασμα της απόσπασης της προσοχής του τουρκικού λαού από την αποτυχία του κυβερνώντος καθεστώτος να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με γελοίο τρόπο. Τέτοιες ανοησίες δεν είναι κατάλληλες για έναν συνηθισμένο πολιτικό, πόσο μάλλον για έναν πρόεδρο ενός ισλαμικού κράτους που προσβάλλει και απειλεί τις μουσουλμανικές χώρες".


Ο Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Φαράι Αλ-Σαρίφ δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράν έχουν γίνει οι δύο πιο εχθρικές χώρες προς τη Σαουδική Αραβία. "Η αντιμετώπισή τους είναι υποχρεωτική", είπε. "Αυτές οι δύο χώρες είναι εχθρικές προς τη Σαουδική Αραβία χωρίς κατανοητούς λόγους".

Ένας άλλος Σαουδάραβας συγγραφέας, Μοχάμεντ Αλ-Σαέντ, συνέκρινε τον Ερντογάν με τον πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι. "Ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι ο κυβερνήτης της περιοχής", δήλωσε ο Αλ-Σαέντ, μεταγλωττίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο.

"Τα περιβόητα μηνύματα που στέλνει στις χώρες και τους λαούς της περιοχής επιβεβαιώνουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι αντιμετωπίζουμε έναν νέο Καντάφι. Αυτό που κάνει σήμερα ο Ερντογάν είναι να σπάσει τα θεμέλια του σύγχρονου τουρκικού κράτους, πέτρα-πέτρα, και να καταστρέψει τις αξίες του".

Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραζάν, Σαουδάραβας σύμβουλος στο Κέντρο Αραβο-Ρωσικών Σπουδών, κάλεσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εκθέσουν τα "εγκλήματα" του Ερντογάν εναντίον των Αράβων.

"Τα εγκλήματά του κατά των αραβικών λαών πρέπει να εκτεθούν, όπως οι σφαγές του κατά του συριακού λαού, κατά των Κούρδων στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και τη Λιβύη μέσω της παραβίασης της λιβυκής κυριαρχίας και της αποστολής Σύριων μισθοφόρων στη χώρα αυτή".

Τέτοιες ισχυρές απαντήσεις που έδωσαν οι Σαουδάραβες και άλλοι Άραβες στις περιφρονητικές δηλώσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι οι Άραβες καταλαβαίνουν τώρα ότι είναι ο Ερντογάν και οι φίλοι του στο Ιράν που πρέπει να φοβούνται. Στα μάτια αυτών των Αράβων, ο Ερντογάν και οι ιρανικές συνδέσεις του αντιπροσωπεύουν την πραγματική απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους.

Υπό το πρίσμα αυτών των αντιδράσεων, ίσως περισσότερες αραβικές χώρες θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν στην υπογραφή διπλωματικών συμφωνιών με το Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδεικνύεται, είναι ένας στρατηγικός και ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να βοηθήσει τις αραβικές χώρες να σταματήσουν την Τουρκία και το Ιράν να διαδώσουν τη μόλυνση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail