Σύριος μισθοφόρος αποκαλύπτει στο BBC πως τον εξαπάτησαν Τούρκοι κι Αζέροι για να πολεμήσει Αρμένιους

Freepen.gr - Ο Σύριος μισθοφόρος Αμπντουλάχ (ψευδώνυμο κατόπιν αιτήματός του) δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC πως εξαπατήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία και μεταφέρθηκε στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσει εναντίον των Αρμενίων. Επίσης αναφέρει στη συνέντευξη ότι ο ίδιος και πολλοί άλλοι Σύριοι, τους είχαν υποσχεθεί 2000 δολάρια μισθό, αλλά δεν ενημερώθηκαν ότι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Δεν ήξερα ότι θα πολεμούσαμε". Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Αμπντουλάχ ξεκίνησε την ηλεκτρονική συνέντευξή του, η οποία δεν ήταν τόσο εύκολη αφού απαντούσε πολύ γρήγορα επειδή παρακολουθούσε μια στρατιωτική συνάντηση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και φοβόταν ότι οι Διοικητές θα μπορούσαν να τον δουν να γράφει.

Ο δημοσιογράφος του BBC σημειώνει ότι ο Αμπντουλάχ είναι ένας από τους 100 ανεκπαίδευτους Σύριους ηλικίας 17-30 ετών, οι οποίοι έχουν σταλεί από τις 23 Σεπτεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν μαζί με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

"Ο Αμπντουλάχ είναι κάτοικος της βόρειας Συρίας που ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και για το λόγο αυτό συμφώνησε να πάει στο Αζερμπαϊτζάν για 2000 δολάρια. Ο Αμπντουλάχ είχε πει ότι για το μισθό αυτό θα έπρεπε να περιπολεί σε στρατιωτικές θέσεις, αλλά αμέσως μετά την εγκατάλειψη της Συρίας τα προσωπικά του αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του κινητού τηλεφώνου, των ρούχων και των χρημάτων, ελήφθησαν για να αποφευχθεί η αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Αργότερα ο Αμπντουλάχ ήταν σε θέση να πάρει πίσω το τηλέφωνό του για να είναι σε θέση να μιλήσει με τα μέλη της οικογένειας, αλλά τώρα αμφιβάλλει ότι θα είναι και πάλι σε θέση να τους δει. Ο Αμπντουλάχ σημείωσε ότι μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Αντέπ, από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και το Αζερμπαϊτζάν. Εκείνη την εποχή ο πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει ακόμα και δεν πέρασαν καμία εκπαίδευση", γράφει ο συγγραφέας.

Οι μισθοφόροι ήταν ντυμένοι με τη στολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και τους έδωσαν τουφέκια Καλάσνικοφ.

"Όταν το φορτηγό σταμάτησε απροσδόκητα, ανακάλυψαν ότι είναι στην πρώτη γραμμή και δεν γνώριζαν καν που ήταν ο εχθρός. Όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, ένας από τους νεαρούς μισθοφόρους άρχισε να κλαίει και ήθελε να επιστρέψει, αλλά εκείνη τη στιγμή μια βόμβα εξερράγη, 4 Σύριοι πέθαναν, 3 τραυματίστηκαν", δήλωσε ο Αμπντουλάχ.

Είπε ότι υπάρχουν 10 νεκροί Σύριοι μόνο στο Τμήμα τους και 17 έχουν τραυματιστεί αλλά δεν λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Ο Αμπντουλάχ είπε επίσης ότι προσπάθησαν να ενημερώσουν τον διοικητή τους για την πρόθεσή τους να επιστρέψουν, αλλά δεν τους επιτράπηκε και απειλήθηκαν να φυλακιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail