«Πόσα χρήματα δαπάνησε η Γερμανία για τους πρόσφυγες από το 2015;»

Ως γνωστόν, οι Γερμανοί φημίζονταν ανέκαθεν για την ευλαβική, συστηματική και λεπτομερή καταγραφή στατιστικών στοιχείων. Δεν δίσταζαν άλλωστε να καταγράφουν με «επιστημονικό τρόπο» ακόμα και πολύ «ευαίσθητα» στοιχεία στη διάρκεια της όχι και τόσο δοξασμένης γερμανικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Έτσι, για να έρθουμε στα τωρινά, υπάρχουν επίσημα κρατικά στοιχεία που απαντούν και στο «ευαίσθητο» ερώτημα : «πόσα χρήματα δαπάνησε η Γερμανία για τους πρόσφυγες από το 2015;» (*). 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Σύμφωνα λοιπόν με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, το ποσό αυτό ανήλθε στην τετραετία 2016-2019 συνολικά στα 87,2 δισεκατομμύρια € και αφορούν δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, εκπαίδευση, κατοικία κλπ. Μόνο για το 2019 το ποσό υπέρ των μεταναστών έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια €, ενώ για τον προϋπολογισμό του 2021 έχουν υπολογιστεί 21 δις. €.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η σύγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που το 2019 ήταν 356,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις ετήσιες προσφυγικές δαπάνες. 

Έτσι, το ποσοστό που δαπανήθηκε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού στη Γερμανία το 2019 κυμαίνονταν στο 6,5% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της κυβέρνησης, όταν ο προϋπολογισμός για την υγεία ήταν 4,3% (15,3 δις. €) και για την οικογένεια 2,9% (10,3 δις. €). Στα ποσά αυτά βέβαια δεν περιλαμβάνονται οι ετήσιες δαπάνες για τους «Νέους Γερμανούς» των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων και των χιλιάδων δήμων, που ασφαλώς θα είναι και αυτά κάποια δισεκατομμύρια €.

Με τέτοια τεράστια ποσά είναι αναμενόμενο πάντως να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία που μιλούν για «μεταναστευτική βιομηχανία» με πολλά πλοκάμια και δαιδαλώδη διαπλοκή. Ενώ υπάρχουν και πολλοί άλλοι, όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν, που αναρωτούνται πως δικαιολογείται στην πλούσια Γερμανία της “Willkommenskultur”, όπου εκατομμύρια συνταξιούχοι και γερμανόπουλα ζουν στα όρια της φτώχειας και στην μιζέρια, το κόστος για κάθε προσφυγόπουλο που φιλοξενείται στη Γερμανία ν΄ ανέρχεται στα 5.000 € …. τον μήνα. Μόνο που όποιος τολμά να αναρωτηθεί για όλα αυτά δημόσια θεωρείται αυτομάτως για τα γερμανικά Μέινστριμ, που στέκονται σαν πιστός στρατός πίσω από την κα Μέρκελ, ξενόφοβος, ακροδεξιός, ίσως και ναζί!

ΥΓ. Θα ήταν ευχής έργον πάντως αν υπήρχαν και για την Ελλάδα ανάλογα στοιχεία για τις συνολικές κρατικές δαπάνες της τελευταίας 5ετίας που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Πηγή : Περιοδικό focus, 2-10-2020 ( στα γερμανικά),
https://www.focus.de/.../politik-im-check-meine-frage...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail