Ατρακτίδια φονικού λέιζερ από την Lockheed Martin… Το μέλλον είναι ήδη εδώ για τα τακτικά μαχητικά α/φη

Η ανάπτυξη φονικών συστημάτων λείζερ, είναι ένα αντικείμενο που απασχολεί τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) των μεγάλων κατασκευαστών αμυντικού υλικού των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πλέον ωριμάσει σε βαθμό που να επιτρέπει τη σχεδίαση και μαζική παραγωγή φονικών συστημάτων λέιζερ, με όγκο και βάρος που επιτρέπουν τη μεταφορά τους από σχετικά μικρά αεροσκάφη, οχήματα και σκάφη επιφανείας.

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη τρία κύρια προγράμματα στις ΗΠΑ, στόχος των οποίων είναι η ένταξη αποτελεσματικών φονικών συστημάτων λέιζερ σε υπηρεσία, στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Με ότι αυτό θα σημάνει για τις επιχειρήσεις κάθε είδους και μορφής, εντός της δεκαετίας που ήδη διανύουμε.

Φυσικά, προγράμματα με το ίδιο αντικείμενο, βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα και τη Ρωσία. Μία απλή αναδρομή στα κατά καιρούς δημοσιεύματα του DP με τη χρήση της λέξης “λέιζερ” προς αναζήτηση, αποκαλύπτει την έκταση και το μέγεθος των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο, για την επικράτηση στα μελλοντικά πεδία επιχειρήσεων. Θαλάσσια, εναέρια και επίγεια.

Η συγκεκριμένη αναφορά αφορά το πρόγραμμα της αμερικανικής Lockheed Martin, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός φονικού συστήματος λέιζερ που θα μεταφέρεται υπό τη μορφή ατρακτιδίου από συμβατικά, τακτικά μαχητικά αεροπλάνα (F-16 και F-15) και θα αξιοποιείται κυρίως για την καταστροφή πυραύλων. Είτε αέρος – αέρος, είτε εδάφους – αέρος, είτε επιφανείας -επιφανείας (cruise missiles).

To Tactical Airborne Laser pod όπως ονομάστηκε το νέο υπό ανάπτυξη φονικό σύστημα λέιζερ, τελεί υπό ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα φονικά συστήματα λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από την Lockheed Martin, έχουν τη δυνατότητα καταστροφής μικρών ρουκετών, UAV, μικρών σκαφών επιφανείας και ελαφρών οχημάτων.
 
 
Τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η LM σήμερα και έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων λέιζερ υψηλής ισχύος, είναι τα παρακάτω:

Τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η LM σήμερα και έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων λέιζερ υψηλής ισχύος, είναι τα παρακάτω:

– Η ενσωμάτωση του HELIOS (High Energy Laser & Integrated Optical-dazzler with Surveillance) σε μονάδες επιφανείας του Ναυτικού των ΗΠΑ, για την προστασία τους από επιθέσεις drones και μικρών σκαφών επιφανείας.

– Η ανάπτυξη ενός φονικού λέιζερ ισχύος 300Kw στο πλαίσιο του προγράμματος IFPC-HEL (Indirect Fire Precision Capabilities-High Energy Laser), που θα φέρεται σε όχημα και θα αξιοποιείται για την καταστροφή drones, ρουκετών, πυρομαχικών πυροβολικού και όλμων.

– Συμμετοχή στην ομάδα κατασκευαστών με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός φονικού λέιζερ υψηλής ισχύος (ShiELD – Self Protect High Energy Laser Demonstrator) για λογαριασμό της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Από το τελευταίο αυτό πρόγραμμα προέρχεται και το πρόγραμμα Tactical Airborne Laser pod. Βάσει πληροφοριών που έχει αποδεσμεύσει η LM, τα πρώτα ατρακτίδια φονικών λέιζερ θα καταστούν επιχειρησιακά μετά το 2025. Όσο για τις δυνατότητές του, το βίντεο που έχει δημιουργήσει και δημοσιοποιήσει η κατασκευάστρια εταιρεία είναι εξόχως αποκαλυπτικό

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail