Τα ΗΑΕ ίσως θέλουν να πουλήσουν μερικά F-16 Block 60 στην Ελλάδα λόγω F-35

Freepen.gr - Καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αναμένεται να προχωρήσουν στην επιθυμία τους να αγοράσουν αεροσκάφη F-35, θα μπορούσαν να σκεφτούν την πώληση μερικών από τα F-16 τους, πιθανώς στην Ελλάδα, στην οποία έστειλαν τέσσερα "γεράκια της ερήμου" (Desert Falcons) για συμμετοχή σε ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αναφέρει το defenseworld.net.

Η κίνηση θα μπορούσε να έχει πολιτικά οφέλη για το Αμπού Ντάμπι, καθώς επιδιώκει να σταθμίσει την πλευρά της Ελλάδας στη διαμάχη της Τουρκίας με την Αθήνα για την έρευνα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

 Eνώ το Αμπού Ντάμπι δεν έχει δώσει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι τα F-16 του είναι προς πώληση, μπορεί να μην χρειαστεί 80 από αυτά αν αγοράσει ένα εκτιμώμενο αριθμό 12 F-35 από τις ΗΠΑ μετά την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Τα F-16 των ΗΑΕ είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Για πρώτη φορά το 2004, ο στόλος των 80 αεροσκαφών F-16 διαθέτει ένα ραντάρ Northrop Grumman APG-80 AESA, συμβατικές δεξαμενές καυσίμων ως πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Northrop Grumman και ένα MIL-STD 1773 databus. Ονομάζεται Block 60, είναι μόνο ένα βήμα πίσω από το μπλοκ F-16 70/72.


Για την Ελλάδα, τα F-16 των ΗΑΕ θα την εισαγάγουν στα πιο σύγχρονα F-16, ένα κλικ πιο κάτω από τα Viper και θα βοηθήσουν άμεσα σε μεγάλο βαθμό. Tο ξαφνικό ενδιαφέρον για εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ κρύβει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει. Τα ΗΑΕ προσπαθούν να γίνουν μια περιφερειακή οικονομική και στρατιωτική δύναμη, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή τoyς στη Λιβυκή σύγκρουση me την πλευρά της πολιτοφυλακής Χαφτάρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail