«Ο Ερντογάν ως νέος Πούτιν αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή»

Freepen.gr - Ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας αποτελεί απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τετάρτη η Πατρίσια Καράμ, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή στο International Republican Institute.

Η τουρκική ήπια δύναμη στη Μέση Ανατολή έχει "αντικατασταθεί σταθερά με τουρκικούς στρατιωτικούς μυς από το 2016", δήλωσε η Καράμ σε άρθρο που δημοσίευσε το "The Hill".

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, οι νέες βάσεις στο Κατάρ και τη Σομαλία και οι αμυντικές συμφωνίες με το Σουδάν και το Κουβέιτ έχουν δει την Τουρκία "να χρησιμοποιεί περισσότερο την υπεροχή της από τη διπλωματία", δήλωσε η Καράμ.

Ωστόσο, "η κατάσταση στη Συρία παραμένει ασταθής και μια στρατιωτική κλιμάκωση διαφαίνεται", δήλωσε η Καράμ, ενώ "η Λιβύη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ημιτελές έργο που τελικά θα αποτύχει".

Ωστόσο, παρά τις αποτυχίες αυτές, "η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως βαρέων βαρών με τον (Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν ως νέο (Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν που επιδιώκει να ηγηθεί σε μια σειρά από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς απούσες", δήλωσε η Καράμ.

"Οι πολίτες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται κάτω από την επιρροή των τουρκικών σαπουνόπερων μπορεί να μην είναι τόσο δεκτικοί στις επεκτατικές προεκτάσεις της Τουρκίας, καθώς θα τους υπενθυμίσουν χειρότερες εποχές υπό την οθωμανική κυριαρχία", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail