Η ποινικοποίηση της ηλίθιας άποψης

furbymama / pixabay
Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο κύριος Τσιόρδας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της επιτροπής λοιμοξιολόγων αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Στα τέλη του Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση μάσκας από παιδιά άνω των 12 ετών, ιδίως όταν δεν μπορεί να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορονοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη. Άλλη μία φορά η τελευταία φράση. Εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορονοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη.

Στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στη Σουηδία η χρήση μάσκας στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική. Στη Γαλλία είναι υποχρεωτική μόνο για τους μαθητές ηλικίας άνω των 11 ετών. Στην Αγγλία είναι υποχρεωτική μόνο σε περιοχές που έχει επιβληθεί τοπικό lock-down.

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρήση της μάσκας στις σχολικές ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Σύμφωνα όμως με απόφαση της κυβέρνησης, όποιος ανήλικος μαθητής αρνηθεί να φοράει μάσκα στην τάξη του, τότε για το υπόλοιπο της ημέρας θα παραμένει σε ειδικό χώρο μέχρι να έρθουν να τον παραλάβουν οι γονείς του. Δηλαδή σε απομόνωση! Ευτυχώς, που δε ζει ο Παττακός, γιατί αυτός πιθανότατα θα τον άφηνε στον ειδικό χώρο και το βράδυ.

Επίσης, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως υπάρχει απαγόρευση στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να μιλούν δημόσια για τον κορονοϊό χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Υγείας. Ίσως έτσι εξηγείται η εμφάνιση μόνο συγκεκριμένων πανεπιστημιακών γιατρών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δε εντύπωση ότι όποιος κωλύσει κορονοϊό θα δει τα ραδίκια ανάποδα, συνεχίζει να είναι έντονη, παρά τις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ότι το 96% όσων πεθαίνουν έχει υποκείμενο νόσημα και ότι η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 ετών, καθώς και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας βρίσκεται κάτω του 1%. Το πόσο κάτω παραμένει άγνωστο γιατί δεν ανακοινώνονται αξιόπιστα και πλήρη στοιχεία ώστε να εκτιμηθεί στατιστικά ο αριθμός των κρουσμάτων που υφίσταται και να αντιπαρατεθεί σε αυτόν που αποθνήσκουν.

Παρ’ όλα αυτά έχει αναπτυχθεί μία επιθετική ρητορική απέναντι σε όσους γονείς αμφισβητούν την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Οι οποίοι ζητούν μικρότερο αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, όπως έκανε η ιταλική κυβέρνηση.

Ορισμένοι διερωτώνται μήπως βρισκόμαστε απέναντι σε μία εξουσία που προσπαθεί να επηρεάσει την κοινωνία με νούμερα και εικόνες. Μήπως ενορχηστρώνεται μία απόπειρα χειραγώγησης. Γιατί δε χρειάζεται να υπάρχει ένας Αλ Καπόνε για να υφίσταται συνομωσία. Συνομωσία είναι και όταν δεν μας λένε ή δεν μας δείχνουν τα πράγματα όπως είναι. Όταν προσπαθούν να μας εκπαιδεύσουν να μην ψάχνουμε πίσω από τα νούμερα και τις εικόνες να βρούμε το περιεχόμενο και την οντολογική υπόσταση κάθε είδησης ή πράξης.

Άλλοι λένε πως δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε. Σκέφτονται άλλοι για εμάς. Εμείς οφείλουμε να υπακούμε σε ότι κι αν μας λένε. Όσοι τυχόν αμφισβητήσουν ή εκφέρουν γνώμη διαφορετική τότε τρώνε λεκτικό ξύλο, κοινώς μπούλινγκ. Μάλιστα, η αντίθετη άποψη δεν χαρακτηρίζεται απλά ηλίθια ή βλακώδης, αλλά και επικίνδυνη σε βαθμό που να ζητείται να εφαρμοστεί όχι μόνο λογοκρισία αλλά και η ποινικοποίησή της! Αλλά λογοκρισία και ποινικοποίηση απόψεων εφαρμόστηκε μόνο από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες πάντα υποστηρίζεται η ελευθερία της έκφρασης.

Αλήθεια, ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης στη διαμόρφωση αυτού του πολεμικού σκηνικού, τη στιγμή που η συμπεριφορά της ρέπει προς την αλαζονεία και τον μεροληπτισμό, παρασύροντας εύπιστους, αλλά φοβισμένους πολίτες σε ακραίες εκφράσεις και συμπεριφορές; Μία κυβέρνηση που απονέμει στον εαυτό της το βραβείο της υπευθυνότητας με μόνο κριτήριο την επιβολή χρήσης μάσκας. Αλλά, η μάσκα δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετατραπεί σε προσωπείο.

Μήπως τα όρια της ανευθυνότητας, της επικινδυνότητας, του παραλογισμού, της ψύχωσης, της ηλιθιότητας, της βλακείας, του φασισμού είναι τελικά δυσδιάκριτα; Μην ζορίζεστε να απαντήσετε. Θα μας λύσει όλες τις απορίες στο επόμενο διάγγελμα ο πρωθυπουργός. Πιθανόν να μας εξηγήσει και γιατί θα πρέπει να φοράμε μάσκα με το που θα βγαίνουμε από το σπίτι. Εκτός αν πηγαίνουμε τον σκύλο βόλτα…

Μαργέλης Κωνσταντίνος
Λευκάδα, 15 Σεπτεμβρίου 2020


Υ.Γ.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ κύριος Γεώργιος Χρούσος σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 αναφέρει «Ο εγκέφαλος του εμβρύου, του προσχολικού παιδιού και του εφήβου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στο στρες. Ο λόγος είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής, και στην εφηβεία γίνονται μεγάλες αναπτυξιακές αλλαγές στον εγκέφαλο, που μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά αν αυτός εκτεθεί σε ισχυρό ή παρατεταμένο στρες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη ρύθμιση του συναισθήματος – λόγω βλαβών στα συστήματα του στρες και της αμοιβής – αλλά και την ανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου, όπου εδράζονται τα κέντρα του λόγου και των επιτελικών και εκτελεστικών λειτουργιών του ανθρώπου. Βλάβη στα κέντρα αυτά επηρεάζει αρνητικά τη συνολική διαμόρφωση του ατόμου και της συμπεριφοράς του. Η χειρότερη έκβαση είναι ο «ψυχοπαθητισμός», μια συναισθηματική αναπηρία που αφαιρεί από το άτομο τη «συναισθηματική ενσυναίσθηση», και αυτό που αποκαλούμε «συνείδηση». Περίπου 5%-6% των ανθρώπων μπορεί να πάσχουν από ψυχοπαθητισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην οικογένεια και την κοινωνία».

Σε άλλο σημείο ο καθηγητής αναφέρει πως «το στρες αυξάνει την ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως η νόσος Covid-19, και σε ορισμένους συχνούς καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.»

Ένας γονιός διαβάζοντας το κείμενο του καθηγητή δικαίως ή αδίκως ή μήπως ηλιθίως θα ανησυχήσει για την ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού του, μέσα σε αυτό το «παιδαγωγικό» κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που έχει καλλιεργηθεί και το οποίο δημιουργεί συνθήκες … «χαλάρωσης» στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς; Ή και αυτή η σκέψη εμπίπτει σε καθεστώς ποινικοποίησης;

Τελικά, ποιος είναι εκείνος που όντως διαπράττει σοβαρό αδίκημα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους τους Έλληνες;

Σημείωση:

Ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος βρέθηκε φέτος στην 107η θέση της κατάταξης των επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, στη λίστα «Highly Cited Rerasearchers» της Webometrics, πίσω από έναν άλλον Έλληνα καθηγητή τον Γιάννη Ιωαννίδη του πανεπιστημίου του Stanford.


Πηγές:
https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1040015/koronoios-207-nea-krousmata-pede-thanatoi/

https://www.tanea.gr/2020/08/23/greece/odigies-gia-ti-xrisi-tis-maskas-apo-ta-paidia/

https://www.lifo.gr/now/world/294604/pos-anoigoyn-ta-sxoleia-se-xores-tis-eyropis-poy-den-einai-ypoxreotiki-i-maska

https://parallaximag.gr/featured/logokrinoun-tous-diefthyntes-ton-nosokomeion

https://www.flogasport.gr/%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/

https://www.lifo.gr/now/world/281073/oi-epistimones-me-ti-simantikoteri-epirroi-pagkosmios-okto-ellines-toy-ekpa-anamesa-toys

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής, της 13ης Σεπτεμβρίου 2020.

https://www.kathimerini.gr/politics/561069646/kyr-mitsotakis-den-prokeitai-na-timorisoyme-kapoio-paidi-an-den-foraei-ti-maska-toy/

https://www.skai.gr/news/greece/etsi-tha-anoiksoun-ta-sxoleia-ti-deytera-ti-isxyei-gia-maskes-oloimera-antimetopisi-krou
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail