Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν και πάλι να αρχίσουν διάλογο, τι σημαίνει αυτό;

Στις 24-25 Σεπτεμβρίου υπάρχει η Ειδική Σύνοδος της ΕΕ για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που αφορά και τις δύο πλευρές, ένα από αυτά είναι και οι διευθετήσεις της ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, γιαυτό η Κύπρος συνεχίζει να ζητά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Η διεθνής κινητικότητα είναι μεγάλη, όλοι θέλουν να συμμετέχουν στις ανακατατάξεις στην περιοχή.
Ο Πομπέο στην Κύπρο μετά τον Λαβρόφ. Ο Πομπέο στην Ελλάδα, μια ημέρα μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.  

Η ΕΕ και η Ουάσιγκτον σταθερά ζητούν διάλογο. Ελλάδα και Τουρκία δηλώνουν ό,τι τον θέλουν. Θέλουν όμως πραγματικά να φθάσει σε διμερή συμφωνία ή σε συμφωνία στην Χάγη;

Η Τουρκία θέλει διμερή διάλογο με πολλά θέματα και δεν μιλάει για Χάγη.

Η ελληνική κυβέρνηση, μιλάει για διάλογο μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τώρα η κυβέρνησή μας μιλάει και για προσφυγή στην Χάγη, αν δεν υπάρχει διμερής συμφωνία, ενώ πριν ένα μήνα έλεγε δημόσια ό,τι η Χάγη είναι πολύ μακριά, τι άλλαξε;

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο άγνωστος χ στην Σύνοδο κορυφής. Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, και με την συναίνεση της Τουρκοκυπριακής διοίκησης, καταπατά και σήμερα, τα κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η λύση του Κυπριανού συνδυάζεται πλέον με τους υδρογονάνθρακες.

Πως θα αντιδράσει η ΕΕ και η Ουάσιγκτον;

Τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν. Η ένταση είναι επικίνδυνη, όμως εξίσου επικίνδυνη είναι και η ατέρμονη συνέχιση του διαλόγου χωρίς ορίζοντα συμφωνίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. 

Η διατήρηση του σημερινού status δεν συμφέρει την Κύπρο και την Ελλάδα, γιατί ακυρώνει κάθε σχέδιο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

Ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα δαπανά σημαντικούς πόρους, από αυτούς που δεν υπάρχουν, για εξοπλισμούς. 

Σε αυτή την εξέλιξη, μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι οι χαμένες.
Υπάρχει εθνική στρατηγική ή συνεχίζουμε με τις αντιφατικές και σπασμωδικές επιλογές που μας οδηγούν σε πιο μεγάλα αδιέξοδα, με άμεσο κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα;

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.