Τα χρόνια θα περάσουν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαθούν, αλλά η "Λήμνος" του Σαλιάρη ΟΧΙ

Κι εκεί στου μακελειού την άψη
δαγκώνω τα σχοινιά τα λύνω
και μα τον Άγιο Κωνσταντίνο
όλους τους ρίχνω μες στη χάψη
δεμένους με τα χέρια πίσω

Θάλασσα πικροθάλασσα
πως να μη σ’ αγαπήσω;

Σαν τον Καπετάν Γιάννη έχουμε ακόμα πολλούς εκεί έξω! Δεν είναι ο μόνος. Θεριά ανήμερα της θάλασσας έτοιμα για νέες Σαλαμίνες. Μη νομίσει κανείς ότι θαλασσοδέρνονται για ένα μισθό, γιατί θα χάσει το νόημα της ιστορίας. Οι άνεμοι αφουγκράστηκαν τον ήχο του Παιάνα, στα έμβολα των μηχανών και στων φλεβών τους χτύπους. Πάση δυνάμει!

Άκουσα την περιγραφή του συμβάντος με την τουρκική ναυαρχίδα Κεμάλ Ρέις και την αριστοτεχνική μανούβρα του Έλληνα κυβερνήτη της Φρεγάτας "Λήμνος" και θαύμασα την αποφασιστική σταθερότητα του ενός και την αποκοτιά του άλλου. Μια μικρή ναυμαχία που ονομάστηκε "επακούμβηση", έχει μπει πλέον στην ένδοξη ναυτική μας ιστορία.

Τρία μέτρα χώθηκε μέσα στην τούρκικη φρεγάτα η πλώρη της Λήμνος. Κατέστρεψε το αντλιοστάσιο, προκάλεσε φθορές σε καλωδιώσεις, κινδύνεψε το πυραυλικό σύστημα του συγκεκριμένου σημείου και κάποιοι μιλούν για ανήκεστη βλάβη από το τράνταγμα στον άξονα του πλοίου με απόκλιση 5 μοιρών στην ευθυγράμμιση της πλώρης με την πρύμνη. 

Το Κεμάλ Ρέις από ναυαρχίδα καμάρι έγινε πλωτός τενεκές. Όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν οι Τούρκοι. Όσο για τον Τούρκο κυβερνήτη, όταν ησυχάσουν τα πράγματα απλά θα εξαφανιστεί από δυσμένεια.

Τα χρόνια θα περάσουν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαθούν, αλλά η "Λήμνος" του Σαλιάρη θα εφορμά πρόσω ολοταχώς στην ιστορική μας μνήμη. Τόσα πρότυπα φτιάξαμε μισερά, αμφίβολα και όχι σπουδαία. Ας φτιάξουμε και ένα πρότυπο γενναίου στο όνομα όλων των γενναίων που τα δίνουν όλα για την πατρίδα. Καλά είναι τα συγχαρητήρια, αλλά με ένα παράσημο που θα αξίζει όσο 100 μαζί, για τον Καπετάνιο και το πλήρωμα του. Μια αναγνώριση που θα εμπνέει και θα δημιουργεί μιμητές θάρρους και πολεμικής αρετής.

Καλές θάλασσες Καπετάν Γιάννη!!
Ο Άγιος Νικόλαος μαζί σας!!

Γεράσιμος Γερολυμάτος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail