Μια Συμφωνία που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τα ελληνικά δικαιώματα


Η βιαστική συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου είναι βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα. Και είναι βλαπτική όχι τόσο για αυτά που παραχώρησε, αλλά κυρίως για εκείνα που βάσει αυτής θα παραχωρηθούν στο μέλλον. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχεις δεχτεί μειωμένη επήρεια ΑΟΖ για το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, την Κρήτη, και να περιμένεις ότι θα διεκδικήσεις πλήρη επήρεια ΑΟΖ για τη Ρόδο - που τη μισή την άφησες απ’ έξω - και το Καστελόριζο.

Και ούτε βέβαια είναι δυνατόν να έχεις καλύτερη τύχη με την Τουρκία σε μια δυνητική διαπραγμάτευση από αυτή που είχες με την Αίγυπτο. Ακόμη και σε μια μελλοντική προσφυγή στη Χάγη έχεις ήδη δημιουργήσει ένα αρνητικό προηγούμενο, ώστε να έχεις κάψει το Καστελόριζο.

Συμπέρασμα: Η συνέχεια της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου χάθηκε και η Κύπρος εγκαταλείπεται ως ένα ξεκομμένο νησί στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο ισχύει πρακτικά και για το σύμπλεγμα Καστελορίζου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναστάσιος Λαυρέντζος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail