Ραγδαίες εξελίξεις: Η Συρία είναι έτοιμη να πάρει πάλι φωτιά

Από όταν το παιχνίδι στη Συρία άρχισε να καθαρίζει τα διάφορα μέτωπα από τους εξτρεμιστές του ισλάμ, εν πολλοίς εισαγόμενους, είχαμε ξεκαθαρίσει πως πλέον θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη φάση του πολέμου, η οποία θα είναι και η δυσκολότερη. Άλλο να βομβαρδίζεις και να εκκαθαρίζεις πρόθυμους αναλώσιμους κατσαπλιάδες και διαφορετικό να πρέπει να λύσεις τους λογαριασμούς σου με Κούρδους, Αμερικάνους και μισθοφόρους με τουρκική σημαία στο πέτο.

Του Στρατή Μαζίδη

Εδώ και πολλούς μήνες, συγκεκριμένα από όταν Δαμασκός - Μόσχα πέτυχαν να περάσουν στα ανατολικά του Ευφράτη στο βορρά με τη δήθεν αποχώρηση των ΗΠΑ οι οποίες έφυγαν μένοντας ή έμειναν φεύγοντας, είχαμε παρατηρήσει λίγο μετά, τα καψόνια που έκαναν ο ένας στον άλλο στα οδοφράγματα. 

Σημειώναμε πως αυτός ο πόλεμος νεύρων ενδέχεται κάποια στιγμή να βγει εκτός ελέγχου. Και βγήκε πριν λίγες ημέρες στην ύπαιθρο της Χάσακα όταν ο Συριακός Στρατός, σταμάτησε κονβόι των ΗΠΑ, που βρίσκονται παρανόμως στη Συρία. Αυτή τη φορά υπήρξε ανταλλαγή πυρών και επίθεση από αέρος από τις ΗΠΑ. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει ντόπιους να πετροβολούν οχήματα των ΗΠΑ.

Κατά δεύτερον στο Ιντλίμπ είχαμε την επίθεση στη ρωσοτουρκική περίπολο. Θεωρητικά θα πρέπει να αναμένουμε στο επόμενο διάστημα μια συρο-ρωσική προώθηση στο υπόλοιπο τμήμα της επαρχίας νοτίως του αυτοκινητόδρομου Μ-4. Τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ακολούθησε νέα είσοδος εκατοντάδων τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων.

Επίσης οι φυλές στην επαρχία του Ντέιρ Εζόρ ανατολικά του Ευφράτη, προεξάρχουσης της φυλής Ακιντάτ έχουν δώσει ένα μήνα προσθεσμία στο Συνασπισμό των ΗΠΑ για να αποχωρήσουν οι κουρδικές SDF από την περιοχή. Τι θα ακολουθήσει; Είχαμε ήδη μια πρόγευση αφενός με την επίθεση στη βάση των ΗΠΑ δίπλα στα πεδία της Κονόκο, που είναι κοντά στο μοναδικό συριακό θύλακα ανατολικά του ποταμού στην περιοχή αλλά και με την εκδίωξη των Κούρδων από το χωριό άλλης τοπικής φυλής της επαρχίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως εδώ και αρκετό καιρό, ο Σύριος Πρόεδρος, Ασαντ είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει αντάρτικο στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι ΗΠΑ ή αντιπρόσωποί τους. Σίγουρα ο Ασαντ δεν το διέβλεψε αυτό ως καλός προφήτης. Είναι προφανές ότι η Δαμασκός ανατολικά του Ευφράτη θα πάει σε ανταρτοπόλεμο φθοράς.

Τέλος μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η καταγγελλόμενη από τους Κούρδους επιχείρηση τουρκοποίησης του βορρά σε κατεχόμενες από μισθοφόρους περιοχές.

Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει τον πόλεμο. Η πρόσκαιρη συνεργασία τους με το Συριακό Στρατό στην τουρκική εισβολή όπου έχασαν στην εκεχειρία ό,τι είχαν επιτυχώς υπερασπιστεί στη μάχη, έδειξε τι μπορούν να επιτύχουν. Δυστυχώς όμως τοις Αμερικανοίς ρήμασι πειθόμενοι, πάντα κάτι τους εμποδίζει να βρουν έναν κοινό τόπο με τη Δαμασκό. 

Φυσικά ο Ασαντ δεν τους δίνει αυτά που θέλουν ή ακόμη και δικαιούνται, ωστόσο το πάθημα της Αφρίν, όταν αρνήθηκαν στο παρά πέντε να μπει ο Στρατός στην πόλη, όσα ακολούθησαν κι εξακολουθούν στην περιοχή ως σήμερα, θα έπρεπε να είναι ένα καλό δίδαγμα.

Σε κάθε περίπτωση μια συμφωνία Σύριων-Κούρδων θα άνοιγε την πόρτα που οδηγεί στο δρόμο για το τέλος του πολέμου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail