Η Συμμαχία με τη Γαλλία και οι οιωνοί

Τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί μερικά γεγονότα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που προοιωνίζονται μία στρατηγική συμμαχία στην ΕΕ μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αλλά και την σταδιακή αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Τα γεγονότα αυτά είναι τα εξής:

1. Η τοποθέτηση Μακρόν για το εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ. Η ρήση αυτή είναι ταυτόχρονα και ευθεία αμφισβήτηση και του ιδίου του ΓΓ / ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την τελμάτωση του μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας.

2. Η τοποθέτηση Μακρόν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει δικές της αμυντικές δυνατότητες, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτό.

3. Η πρόσφατη επικοινωνία Μακρόν και Τραμπ, όπου στην ουσία αναγνωρίσθηκε ότι η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στην Μεσόγειο να υποστηρίξει.

4. Η πρόσφατη συνάντηση Μακρόν και Μέρκελ στην εξοχική κατοικία του Μακρόν, μετά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν για την προστασία του χώρου κυριαρχίας της ΕΕ και ανακοινώθηκε ο συμπληρωματικός ρόλος των συντελεστών ισχύος της Γαλλίας και της Γερμανίας στο διεθνές ανταγωνιστικό πεδίο.

5. Η Γερμανία μάλιστα όχι μόνο αναγνώρισε την αμυντική ισχύ της Γαλλίας και τον σημαντικό της ρόλο στην αμυντική χειραφέτηση της ΕΕ, αλλά και με την συμφωνία του Άαχεν (το 2019) συμφώνησε να ενταχθεί στην αμυντική πυρηνική ομπρέλα προστασίας της Γαλλίας. Η Συμφωνία του Άαχεν στην ουσία έβαλε τα θεμέλια συνεργασίας των δύο χωρών εντός στην ΕΕ, στην αμυντική και εξωτερική πολιτική. Σημειωτέον ότι η Γαλλία είναι πλέον η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ και το μόνο μόνιμο μέλος της στο ΣΑ/ΟΗΕ, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

6. Οι αεροναυτικές ασκήσεις που γίνονται μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ (Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία) στην Ανατολική Μεσόγειο, που συντείνουν στην προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, υπό τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας. Δεν πρέπει φυσικά να παραβλέπουμε ότι η Ιταλία εξακολουθεί να επαμφοτερίζει και να τηρεί στάση ισορροπίας (ως συνήθως), κάνοντας ταυτόχρονα γυμνάσια και με τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

7. Η στάση αυτή της Γαλλίας έναντι του ΝΑΤΟ αποδυνάμωσε αρχικά τον λόγο της εντός αυτού, είναι δεδομένο όμως ότι εάν δεν ολιγωρήσει και συνεχίσει να ηγείται στον Ευρωπαϊκό χώρο, θα βρει την θέση που της αρμόζει (τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και αμυντικής ισχύος) και στον Ευρωατλαντικό χώρο.

8. Συνεπώς η αμυντική συνεργασία της χώρας μας και της Κύπρου με την Γαλλία στο πλαίσιο της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ (Αμυντική Στρατηγική της ΕΕ- CARD - PESCO) είναι μονόδρομος και η βέλτιστη δυνατότητα αμυντικής εξισορρόπησης της Τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το περίεργο είναι ότι κάθε φορά που μιλάω για την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τελευταία, ο κόκορας πίσω από την αυλή μου ξεσηκώνεται και λαλεί.

Οιωνός;;;;

ΟΙΩΝΟΣ: Ως οιωνός προσδιοριζόταν κατά την αρχαιότητα το μαντικό πουλί, που μέσα από την προσεκτική παρατήρηση των κραυγών και του τρόπου ή της κατεύθυνσης του πετάγματός του, οι οιωνοσκόποι επιχειρούσαν να προβλέψουν το μέλλον!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail