Γιατί η Τουρκία θα χάσει σε μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα

Επανέρχομαι σήμερα στο θέμα των ελληνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων σε σύγκριση με την Τουρκία επικαλούμενος πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές για να τονίσω πως σε μια αντιπαράθεση με τη γειτονική χώρα οι πιθανότητες επικράτησης βρίσκονται οι περισσότερες στην ελληνική πλευρά.


Πριν από λίγες εβδομάδες πληροφορηθήκαμε πως βομβαρδίστηκε η αεροπορική βάση που κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Σάρατζε στη Λιβύη και καταστράφηκαν ορισμένες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Hawk.

Η τουρκική αντιαεροπορικη άμυνα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη με δεδομένη την ανάπτυξη βλημάτων και βομβών ακριβείας μακράς ακτίνας.

Τα Hawk είχαν αποκλειστικά διατεθεί για την άμυνα της Πόλης. Η καταστροφή 3-4 πυροβολαρχιών , ουσιαστικά αφήνει την Πόλη ακάλυπτη. Ολόκληρη η δυτική ακτογραμμή της Τουρκίας είναι επίσης ακάλυπτη σε αντιαεροπορικό επίπεδο.

Υπάρχουν κάποια παρωχημένα συστήματα του 1950, τα Νίκη-Ηρακλής τα οποία είναι αστείο να θεωρηθούν απειλή, αν είναι λειτουργικά κιόλας. Τα δε τουρκικά αεροδρόμια "προστατεύονται" από συστήματα Rapier τα οποία αδυνατούν να εμπλέξουν στόχους πάνω από τα 11000 πόδια και έξω από τα 4 ναυτικά μίλια.

Όπως έγραψα και χθες, στο ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκονται στρατηγικά βλήματα scalp των Mirage 2000 με εμβέλεια τουλάχιστον 250 χιλιόμετρα και υποστρατηγικά βλήματα αέρος εδάφους Jsow των F16 Advanced με εμβέλεια τουλάχιστον 50 νμ.

Και τα δύο όπλα πηγαίνουν "συστημένα" στους στόχους ακολουθώντας αυτόνομα προτοποθετημένες συντεταγμένες και το ανάγλυφο του εδάφους μέσω δορυφορικής φωτογραφίας που περνάει στο λογισμικό τους (στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα HeLIOs στο οποίο συμμετέχουμε) .

Το ικανότερο αυτή τη στιγμή ιπτάμενο μέσο της ΠΑ είναι το F-16 Αdvanced της 116ΠΜ του Αράξου (30 μονάδες) που αποτελεί και το τελευταίο απόκτημα της ΠΑ το 2009.

Διαφέρει σε σχέση με το Μ2000-5 στο ότι έχει δικτυοκεντρικές δυνατότητες μέσω του δικτύου Link16 που διαθέτει.

Στο ίδιο δίκτυο το οποίο δεν παρεμβάλλεται ούτε υποκλέπτεται συμμετέχουν τα ιπτάμενα ραντάρ, τα ραντάρ εδάφους της ΠΑ όπως και το σύστημα PATRIOT, ενώ μέσω σύζευξης με το link11 των πλοίων του ΠΝ δημιουργείται μία συνολική εικόνα αέρος, εδάφους, επιφανείας. Αυτό σημαίνει ότι τα F-16 από το έδαφος ακόμη έχουν πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης χωρίς να χρειάζονται τους δικούς τους αισθητήρες. Συνάμα διαθέτουν πλήρως επιχειρησιακό το σύστημα αυτοπροστασίας aspis 2, το οποίο στην κυριολεξία παραλύει το ραντάρ του τουρκικών F-16.

Σε συνδυασμό με τα βλήματα πέραν του ορίζοντα ΑMRAAM C7 και IRIS-T τα οποία παρακολουθούν το σκοπευτικό επί κράνους JHMCS κάνουν το συγκεκριμένο αεροσκάφος θανάσιμη εναέρια πλατφόρμα ικανότερη των M2000 λόγω κυρίως της συμμετοχής στο Link16.

Όπως λένε πιλότοι βασιζόμενοι στην εμπειρία τους η συνεργασία μέσω link 16 με PATRIOT και ΑΣΕΠΕ (ιπτάμενο ραντάρ), με μία 4αδα F16 advanced, στην κυριολεξία διέλυσε μεγάλα πακέτα 20 αεροσκαφών σε ασκήσεις.

Επίσης το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρει ατρακτίδιο recce (φωτοαναγνώρισης) DB110, το οποίο έχει εμβέλεια 150 χλμ στην εχθρική ενδοχώρα.

Τέλος αναφορικά με την στοχοποίηση, με τα έξυπνα υποστρατηγικά βλήματα JSOW που συνδυάζουν αυτόνομη καθοδήγηση με gps, αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης και στην τερματική φάση παρακολούθηση αναγλύφου μέσω δορυφορικής φωτογραφίας που έχει φορτωμένη (δορυφορικό σύστημα HELIOS), μπορεί να αποφύγει πιθανή παρεμβολή του GPS.

Mε βάση την εμβέλειά του μπορεί να πλήξει όλους τους στόχους των τουρκικών παραλίων σε αρκετό βάθος με άφεση αρκετά ΔΥΤΙΚΑ από τις κύριες νήσους μας... και εντός της ομπρέλας προστασίας των PATRIOT.

Στο ίδιο μοτίβο και οι έτερες έξυπνες βόμβες JDAM GBU31 και GBU50 τις οποίες διαθέτει η Ελλάδα σε μεγάλους αριθμούς και πηγαίνουν ΄'συστημένες' σε προτοποθετημένους στόχους με αφέσεις εκτός βεληνεκούς της νηπιακής τουρκικής αεράμυνας (σύστημα Rapier και NΙΚΗ-ΗΡΑΚΛΗΣ!!!), η οποία σημειωτέον δεν διαθέτει αντιβαλιστικές δυνατότητες..

Το S400 ακόμη και να καταστεί έτοιμο επιχειρησιακά θα χρειαστεί δική του προστασία (μικρότερα αντιαεροπορικά) για την οποία δεν υπάρχει ακόμη μέριμνα, ενώ δεν θα βρίσκεται κοντά στα παράλια, καθότι θα βρίσκεται εντός εμβέλειας του ελληνικού πυροβολικού των νήσων.

Εν ολίγοις πέραν των scalp, διαθέτουμε απίστευτα μεγάλη δύναμη κρούσης στην ΠΑ με κύρια πλατφόρμα τα F-16 advanced.

Για αυτό- λένε πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας βλέπεται να ΄΄οδυρόμαστε' για τις δυνατότητές μας όχι απλά να ανασχέσουμε την Τουρκία, αλλά πολύ περισσότερο να επιτύχουμε μία ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη.

Βεβαίως τον πρώτο λόγο τον έχει η διπλωματία και η πολιτική.

Αλλά η στρατιωτική δύναμη υποβοηθά την πολιτική και την διπλωματία.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Φθάνει η πολιτική ηγεσία να δείξει αποφασιστικότητα όταν και εάν χρειαστεί.

Όχι, περιδεείς, λοιπόν, στην προσέγγιση με τη γειτονική χώρα.

Αν θέλουν διάλογο να τον κάνουμε αφού επιμένει και η διεθνής κοινότης αλλά:

-Χωρίς προκλήσεις στον ελληνικό και κυπριακό χώρο.

-Μόνο για θέματα που η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υφίστανται διαφορές (Υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ).

-Χωρίς ευνουχισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Με περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί απο τις προκλήσεις του Ερντογάν.

Η τουρκική οικονομία περιέρχεται σε μια φάση που δεν μπορεί να υποστηρίξει επεκτατικές ενέργειες (Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Κατάρ κλπ)

Ούτε το Κατάρ, ούτε η Λιβύη μπορούν να υποστηρίζουν οικονομικά εσαεί τον Ερντογάν.
Ο συσχετισμός αυτός δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα:
-Να μην υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις.
-Να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια αδιαφορώντας για την τουρκική απειλή του Casus Belli.
-Να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο.
-Να απειλήσει με κρίση την Τουρκία την επόμενη φορά που η πολιτική αλητεία της γειτονικής χώρας (ο φασίστας Ντεβλέτ Μπαχτσελί και όποιος άλλος) προσβάλλει τα κόκαλα των προγόνων μας. Είναι παράλειψη του ελληνικού κράτους που δεν έχει φέρει σε διεθνή φόρα αυτήν την προσβολή.Δείχνει ποιότητα ηγεσίας και λαού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail