Τι θα κάνει τώρα ο Αγγελος Συρίγος; Θα σώσει το κύρος του ή θα πει "ναι" σε ό,τι ξόρκιζε;

Ο καθηγητής κ. Αγγελος Συρίγος θεωρείται ένας σοβαρός άνθρωπος με γενικά σωστές πατριωτικές θέσεις και ήπιο δομημένο λόγο. Γράφω "γενικά" διότι αν θυμάμαι καλά στο θέμα των Σκοπίων υποστήριζε τη λύσης μιας σύνθετης ονομασίας ή τουλάχιστον δεν ήταν εναντίον. Ο κ. Συρίγος αποφάσισε πέρυσι να πολιτευτεί και μάλιστα στη δύσκολη περιφέρεια της Α' Αθήνας.

Του Στρατή Μαζίδη

Πάρα ταύτα πέτυχε την εκλογή του. Πολλοί θεωρούσαν ότι θα αναλάμβανε το υπουργείο Εξωτερικών αφού δεν υπήρχε κανένας άλλος με τις δικές του περγαμηνές. Αργότερα ακουγόταν για αναπληρωτής ή υφυπουργός μιας και υπάρχουν πάντα οι κομματικές ισορροπίες. Τελικά δε συνέβη ούτε αυτό.

Σε αυτούς τους πρώτους δεκατρείς μήνες η ΝΔ δε διαφέρει πολύ στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα από τους προκατόχους της. Για να μην υποστηρίξουμε ότι σε πολλά τους ξεπερνά όπως πχ στο μεταναστευτικό ή σε όσα συμβαίνουν στο ζήτημα της ΑΟΖ όπου η χώρα μας φαίνεται να δίνει αλλά να μη λαμβάνει. Συμφωνίες με παραχωρήσεις, όλοι μπορούν να επιτύχουν.

Μετά λοιπόν την ακύρωση του όρου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Ιταλία όπου δεχθήκαμε οι Ιταλοί να ψαρεύουν σε αυτή και μάλιστα ακόμη κι εντός των μελλοντικών δυνητικών χωρικών υδάτων στα 6-12 ν.μ, ήρθε η σειρά της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως πάλι έδωσε. Έδωσε παραπάνω επήρεια αλλά και τη μερική οριοθέτηση που επιζητούσαν οι Αιγύπτοι. Αποδέχθηκε μειωμένη επήρεια στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου απέναντι σε μια χώρα με πολλά ανοικτά μέτωπα η οποία είχε οριοθετήσει ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Συρίγος όλο αυτό το διάστημα ως βουλευτής, τοποθετείται σωστά όπου τον καλούν αλλά και προσεκτικά σε ό,τι τον ρωτούν, ωστόσο κάνει σα να λησμονεί πως είναι βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση.

Για να επιστρέψουμε όμως στο σήμερα και τη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, ο κ. Συρίγος έγραφε στην Καθημερινή [https://www.kathimerini.gr/842127/article/epikairothta/politikh/h-8alassia-orio8ethsh-me-thn-aigypto] στις 13/12/2015 όταν ίσως δε φανταζόταν πως θα εμπλεκόταν στην πολιτική:

«Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή»

Συνεπώς κατά τον κ. Συρίγο, η κυβέρνηση την οποία στηρίζει, δημιουργεί πλέον την εύλογη εντύπωση ότι έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή. Ο καθηγητής τότε χαρακτήριζε την επιλογή της μερικής οριοθέτησης ως λανθασμένη.

Τι θα κάνει λοιπόν ο κ. Συρίγος βλέποντας μάλιστα ότι η κατά αυτόν λανθασμένη συμφωνία δεν έχει την στήριξη κανενός άλλου κόμματος της Βουλής αν κρίνουμε από τις ως τώρα ανακοινώσεις; Θα συμπράξει στο λάθος; Θα ακυρώσει εαυτόν; 

Θα πρέπει κι αυτός να επιλέξει, όπως και άλλοι στον ίδιο πολιτικό χώρο. Αν φερθεί ως πολιτικός, θα την υπερψηφίσει προφασιζόμενος διάφορα.

Αν όμως συμπεριφερθεί ως καθηγητής, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πει "ναι" για να ακούσει στο μέλλον σε κάποιο αμφιθέατρο το "δάσκαλε που δίδασκες". 

Να θυμάται όμως πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι όταν είναι σωστοί, εμπνέουν περισσότερο σεβασμό από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής, οι οποίοι δε διακρίνονται για την σταθερότητα των απόψεών τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail