Η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο διμερώς δεν αποτελεί πλέον δυνατότητα


Επειδή ακούω πολιτικούς και μη να λένε ότι επίκειται οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (ή γιατί δεν το κάνουμε), επισημαίνω ότι πλέον έχει αποδυναμωθεί μία τέτοια προοπτική, με βάση την συμφωνία μας με την Αίγυπτο.

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Κι αυτό γιατί εκεί προβλέπεται (άρθρο 1 παρ. ε) ότι εάν κάνουμε οιαδήποτε οριοθέτηση με τρίτο κράτος προς τα ανατολικά και πέραν του σημείου Α (προς την Κύπρο δηλαδή) θα πρέπει η να διαβουλευθούμε με την Αίγυπτο (και αντιστοιχα αυτή με μας, εάν πάει να κάνει οριοθέτηση με Τουρκία).

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η παράγραφος αυτή μας δένει τα χέρια και καθιστά πλέον την Αίγυπτο (και την Τουρκία όπως εξελίσσεται) ρυθμιστές στην οριοθέτηση της ΑΟΖ πέραν του 28ου μεσημβρινού.

Ενώ εάν η παράγραφος αυτή έγραφε: "Σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις δεν επιτύχουν, τότε αρμόδιο για την επίλυση της διαφοράς θα μπορεί να είναι το ΔΔΧ (ή του Αμβούργου) όπου η κάθεμία από τις δύο χώρες θα μπορεί να προσφύγει για την επίλυση της διαφοράς", τότε θα μπορούσαμε να προσφύγουμε ακόμη και μονομερώς.

Δεν γνωρίζω εάν το διεκδικήσαμε.

Δυστυχώς όμως η δυνατότητα πλέον για οριοθέτηση με την Κύπρο περαν του 28ου Μεσημβρινού (όπου περιλαμβάνεται μία περιοχή από την Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο) δεν υπάρχει, και ελέγχεται πλέον καθοριστικά από άλλους (τρίτους).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail