Ξεσκέπασμα του βρώμικου ρόλου του Ακάρ: Καταρρέουν τα παραμύθια της "απαγωγής" του στο πραξικόπημα-οπερέτα

he CCTV footage from security cameras at the General Staff headquarters has revealed Chief of General Staff Hulusi Akar's claim of his abduction at a gun point was a lie.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, εκείνη την εποχή ως αρχηγός του γενικού επιτελείου, προφανώς είπε ψέματα για την απαγωγή και την αιχμαλωσία του κατά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT πραγματοποίησε το πραξικόπημα οπερέτα, αποκαλύπτει μάρτυρας.

Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την μαρτυρία του ταγματάρχη Adnan Arıkan, ο οποίος είχε την ευθύνη της ασφάλειας του Akar όταν πέταξε με ελικόπτερο από την έδρα του Γενικού Επιτελείου στην Αεροπορική Βάση Akıncı, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες ως θέση διοίκησης.

«Ο διοικητής [Akar] είπε σε μεταγενέστερες δηλώσεις ότι κρατήθηκε όμηρος, αλλά η σκηνή [που είδα] δεν είχε καμία σχέση με όσα δηλώθηκαν. Ακόμα και όταν έφυγε από το Γενικό Επιτελείο από την Πύλη 1Α [η πύλη εισόδου για ανώτερους διοικητές], ο καθένας τον ακολουθούσε: Όταν επιβράδυνε, όλοι επιβράδυναν, όταν σταμάτησε, όλοι σταμάτησαν και όταν προχώρησε, όλοι ακολουθούσαν το ίδιο. Συνέχισε να δίνει εντολές», εξήγησε ο Arıkan για αυτό που είδε ενώ περίμενε στο ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί στην αυλή για να πάρει τον Akar.

Ο ταγματάρχης διατάχθηκε από τον διοικητή του, συνταγματάρχη Φιράτ Αλάκου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της ομάδας ειδικών δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου, να ασφαλίσει το ελικόπτερο μετά την προσγείωση του και να συνοδεύσει τον αρχηγό των τουρκικών Ε.Δ., ο οποίος επρόκειτο να μεταφερθεί σε μια ασφαλή τοποθεσία.

«Ο διοικητής, που υποτίθεται ότι τελούσε σε ομηρία σε εκείνο το σημείο, ζήτησε το πηλήκιο του. Η προσωπική του φρουρά, ντυμένη με πολιτικά ρούχα, εκτέλεσε βιαστικά την παραγγελία του. Το πηλήκιό του του παραδόθηκε. Είναι λογικό ένας άντρας που αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή του να ενεργήσει έτσι και να ζητά το πηλήκιο του;» κατέθεσε ο Arıkan. Τα βίντεο της κάμερας έδειξαν επίσης ότι ο Akar έκανε χειρονομίες για την τσάντα του.

«Το γεγονός ότι συνέχισε να δίνει εντολές και ότι αυτές εκτελούνταν είναι η πιο προφανής ένδειξη ότι συνέχισε να λειτουργεί ως αρχηγός των ΤΕΔ», πρόσθεσε ο ταγματάρχης.

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας CCTV έδειξαν ότι ο Akar φρουρείτο από τις ειδικές δυνάμεις, των οποίων τα όπλα ήταν στραμμένα στο έδαφος, όχι στο στρατηγό. Δε φορούσε χειροπέδες και δεν υπήρχε ένδειξη ότι ήταν όμηρος. Μια καλύτερη λήψη που τραβήχτηκε μέσα στο κτίριο πριν ο Akar βγει από την Πύλη 1Α έδειξε επίσης ότι ήταν ένας ελεύθερος άντρας, φάνηκε να εκτελεί τα καθήκοντά του και ότι τα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων του παρείχαν ασφάλεια.

Τα αποδεικτικά στοιχεία, τόσο από πλευράς λήψεων κάμερας CCTV όσο και από πολλές δηλώσεις μαρτύρων, αντιφάσκουν με τη δήλωση που έδωσε ο Akar στον εισαγγελέα στα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου στις 18 Ιουλίου 2016 ως ενάγων. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στρατιώτης περπατούσε προς τα πίσω με ένα αυτόματο όπλο, η κάνη του οποίου ήταν στραμμένη πάνω μου.… Όταν με έφεραν έξω, ένα ελικόπτερο περίμενε στον τόπο όπου βρισκόταν το άγαλμα του Ατατούρκ. Με έβαλαν στο ελικόπτερο. Το ελικόπτερο απογειώθηκε. Δεν είπαν πού πάμε. Δε ρώτησα. Τα όπλα των ένοπλων στρατιωτών στο ελικόπτερο ήταν στραμμένα πάνω μου».

Σύμφωνα με τον Arıkan, ο οποίος συνόδευσε τον Ακάρ στο σύντομο ταξίδι στην αεροπορική βάση Akıncı, δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Διέψευσε τη δήλωση του Akar, ότι του είχαν στρέψει τα όπλα κατά τη διάρκεια της πτήσης. «Μόλις επιβιβάζεσαι στο ελικόπτερο, τα όπλα είναι πάντα στραμμένα στο πάτωμα. Διαφορετικά, κρίσιμα μέρη του ελικοπτέρου όπως ο κινητήρας και οι έλικες θα μπορούσαν να υποστούν ζημιά και να προκαλέσουν σύγκρουση εάν τα όπλα εκπυρσοκροτήσουν κατά λάθος σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση», εξήγησε ο ταγματάρχης. «Ακόμα κι αν δεν το κρατάς έτσι [δείχνοντας προς άλλη κατεύθυνση εκτός από το πάτωμα], προειδοποιείσαι από τον τεχνικό», πρόσθεσε.

Ο Arıkan θυμήθηκε πώς παρατηρούσε τη συμπεριφορά του Ακάρ στον ελικόπτερο και τις αλληλεπιδράσεις του με τον στρατηγό Mehmet Dişli, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Γενικού Επιτελείου και αργότερα χαρακτηρίστηκε ως πραξικοπηματίας, και δε βρήκε τίποτα πέρα από το συνηθισμένο. «Δεν έγινε καμία ενέργεια που να μπορεί να εκληφθεί ως ασέβεια, ως επίθεση ή απειλή. Μας ανατέθηκε η προστασία του Αρχηγού και γι 'αυτό μπήκαμε στο ελικόπτερο», σημείωσε ο Arıkan.

Hulusi Akar appeared to be fully in charge at General Staff headquarters, protected by special forces on his way to the helicopter, giving no indication that he was a hostage

Επιπλέον, κατέθεσε ότι αν ο Ακάρ είχε διατάξει τον πιλότο να προσγειώσει το ελικόπτερο οπουδήποτε ήθελε, ο πιλότος θα το έκανε καθώς τελούσε υπό την καθοδήγησή του. Δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά αργότερα, ο πιλότος προσγειώσε το ελικόπτερο στην αεροπορική βάση Akıncı, όπου τον Akar υποδέχτηκε το προσωπικό της βάσης και μεταφέρθηκε στο κέντρο διοίκησης. Και πάλι, δεν υπήρχε ασυνήθιστη δραστηριότητα στη βάση, και ο Akar καλωσορίστηκε ως συνήθως και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κρατείτο όμηρος.

Ο τεχνικός στο ελικόπτερο, Engin Göz, ο οποίος συνόδευε τον Akar κατά τη διάρκεια της πτήσης, κατέθεσε επίσης ότι ο Akar ήταν ελεύθερος άνθρωπος, όχι όμηρος, πριν φτάσει στο ελικόπτερο, κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατά την προσγείωση.

Πλάνα από CCTV που δείχνουν ότι ο Hulusi Akar επιβιβάζεται στον ελικόπτερο ως ελεύθερος άνθρωπος, όχι ως όμηρος:



Ο Akar δεν έχει καταθέσει ποτέ στο δικαστήριο και ποτέ δεν επέτρεψε να εξεταστεί από τους δικηγόρους υπεράσπισης στην υπόθεση, παρά το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνος του τουρκικού στρατού στις 15 Ιουλίου και δεν ανέλαβε δράση για να αποτρέψει την κινητοποίηση ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Οι πολλαπλές προτάσεις που υπέβαλαν δικηγόροι υπεράσπισης σε δεκάδες υποθέσεις του πραξικοπήματος, ζητώντας από το δικαστήριο να τον διατάξει να εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα για ανάκριση, απορρίφθηκαν από δικαστές με κυβερνητικές εντολές. Ο Akar αρνήθηκε επίσης να εμφανιστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερεύνησε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Αντ 'αυτού έστειλε μια γραπτή δήλωση, προκαλώντας την κατακραυγή από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τα βιντεοσκοπημένα βίντεο από την Αεροπορική Βάση της Akıncı που ενσωματώθηκαν στο φάκελο της υπόθεσης επιβεβαίωσαν τον Arıkan. Νέο βίντεο έδειξε ότι ο Ακάρ έφυγε από τη βάση με τον στρατηγό Dişli και προσγειώθηκε στο παλάτι Çankaya στην Άγκυρα με ελικόπτερο. Σε αυτό το βίντεο ο Akar εμφανίζεται σώος και να ελέγχει την κατάσταση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ελικόπτερο απογειώθηκε από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου στις 23:03 με πιλότο τον αρχηγό Halil Gül, ο οποίος είπε ότι διατάχθηκε να παραλάβει τον Ακάρ από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου. Ο Gül βρισκόταν στη νυχτερινή βάρδια της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται στη Διοίκηση Αεροπορίας Χερσαίων Δυνάμεων στο Güvercinlik της Άγκυρας. Στην κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία στις 17 Ιουλίου 2016 επιβεβαίωσε αυτό που είπε ο Arıkan.

«Προσγειώθηκα στην αυλή του γενικού επιτελείου. Ο αρχηγός Hulusi Akar, συνοδευόμενος από μερικούς ανθρώπους, περπατούσε προς το ελικόπτερο με τα μάτια του ανοιχτά και ελεύθερα τα χέρια.… Δεν είδα άντρες να δείχνουν με τα όπλα τον αρχηγό. Δε φορούσε χειροπέδες», είπε ο Gül, προσθέτοντας «νόμιζα ότι έσωζα τον αρχηγό από κάτι [κακό]».

Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ του πιλότου και του πύργου κατά τη διάρκεια της πτήσης, που υποβλήθηκαν αργότερα στο δικαστήριο, επιβεβαίωσαν τον Gül, ο οποίος ακούστηκε να λέει στον πύργο, «έσωσα τον αρχηγό». Τόσο ο πύργος στη βάση Güvercinlik, όπου ο χειριστής απογειώθηκε για να πάρει τον Akar και ο πύργος στον προορισμό, την αεροπορική βάση Akıncı, κατέγραψε αυτό το μήνυμα του πιλότου. Τα αρχεία έδειξαν επίσης ότι ο Gül υπέβαλε αίτημα από τον πύργο του Akıncı για προετοιμασία για ένα VIP χαιρετισμό για τον Akar, κάτι που συνιστά μια ακόμη ένδειξη ότι δεν ήταν ομήρος.

Ο Gül πέταξε ένα ελικόπτερο Sikorsky και ήταν ο διοικητής της ομάδας των πιλότων στην Διοίκηση Αεροπορίας των Χερσαίων Δυνάμεων. Του διατάχθηκε να μεταφέρει τον ανώτατο διοικητή σε ασφαλή τοποθεσία και αρνήθηκε την ανάμειξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε ακρόαση στις 25 Μαΐου 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, ο Gül ρωτήθηκε αν είχε ακούσει διαμάχες ή επιχειρήματα στην καμπίνα όταν πήρε τον Άκαρ. «Δεν άκουσα φωνές μέσα. Θα έλεγα απλώς ότι υπήρχε ασύρματος στο πίσω μέρος για να μου μιλήσει. Αυτός [Akar] θα μπορούσε να τον έχει ενεργοποιήσει και να μου μιλήσει. Δεν παρατήρησα καμία φωνή ή αγωνία πίσω», κατέθεσε ο Gül.

Όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη βάση του Akıncı, ένα όχημα VIP ήταν έτοιμο να μεταφέρει τον Akar, τον προσωπικό σωματοφύλακά του και τον Dişli στη θέση διοίκησης, ενώ η ομάδα των ειδικών δυνάμεων μπήκε σε ένα άλλο αυτοκίνητο που ακολούθησε. Πολλαπλές δηλώσεις μαρτύρων και βασικά πλάνα κάμερας CCTV επιβεβαίωσαν ότι ο Akar ήταν υπεύθυνος, όχι ομήρος, και ελεύθερος να κάνει ό,τι ήθελε. Όλοι οι αξιωματικοί στη βάση τον χαιρέτησαν καθώς περνούσε στα διοικητικά κέντρα.

Όταν μπήκε στο διοικητικό γραφείο, ο αρχηγός της βάσης, στρατηγός Kubilay Selçuk, τον χαιρέτησε και χαιρετίστηκε. Ο Akar κάθισε, παρήγγειλε ένα φλιτζάνι τσάι και ζήτησε από το προσωπικό να ανοίξει την τηλεόραση. Είπε στο προσωπικό ότι θα καλέσει τη σύζυγό του για να της πει ότι είχε περισσότερη δουλειά και πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί για το ότι είναι αργά. Όλοι οι αξιωματικοί που εισέρχονταν και εξέρχονταν από το δωμάτιο χαιρετούσαν τον στρατηγό Akar σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα συμπεριφοράς, με βάση πολλές δηλώσεις μαρτύρων. Ο Akar πέρασε 8 ώρες και 35 λεπτά στη βάση προτού αποφασίσει να πάρει τον ελικόπτερο και να πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Βιντεοσκοπημένα πλάνα από το Γενικό Επιτελείο έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν, φωνάζοντας "αλλάχ ακμπάρ", κάνοντας τη φασιστική χειρονομία των Γκρίζων Λύκων και γιουχάιζαν καθώς το ελικόπτερο Sikorsky προσγειώθηκε και απογειώθηκε από την αυλή της έδρας.

Πολλοί από τους άλλους ισχυρισμούς του Akar στις δηλώσεις του, οι οποίοι θεωρήθηκαν από τον εισαγγελέα ως κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των φερόμενων πραξικοπηματιών, βρέθηκαν αντιφατικά με τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι δικηγόροι υπεράσπισης κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της δίκης. Ωστόσο, ο Akar δεν ενοχλήθηκε ποτέ ώστε να εξηγήσει τις ασυνέπειες στις δηλώσεις του, οι οποίες έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ήταν στην πραγματικότητα μια επιχείρηση false flag, στην οποία συμμετείχε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail