Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού



dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Κοινωνικού Τουρισμού» ή «Τουρισμού για όλους». Ο προϋπολογισμός του είναι 37 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθούν οι διανυκτερεύσεις 370 χιλιάδων δικαιούχων. Οι προϋποθέσεις και οι όροι του προγράμματος είναι κάμποσοι και οι αιτήσεις ξεκίνησαν αρχές Ιουλίου. Για την επεξεργασία τους όμως, θα χρειαστεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που ήδη βρισκόμαστε στο μέσον μιας πρωτόγνωρα λειψής τουριστικής σεζόν.

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα δεν αρκεί να καταθέσει αίτηση, καθώς οι οριστικοί δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης. Οι δε πάροχοι των υπηρεσιών διαμονής στους οποίους θα εξαργυρώνεται το ηλεκτρονικό κουπόνι (e-voucher) θα είναι μόνο όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Το κυριότερο, το μέσο ποσό επιδότησης των 100 ευρώ ανά τελικό δικαιούχο, πρακτικά δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Γιατί πολλοί συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για να πάνε διακοπές. 

Γεννιέται λοιπόν, το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα επιδότησης διακοπών. Χωρίς καμία διαδικασία δήλωσης συμμετοχής. Ούτε των πολιτών, ούτε των επιχειρήσεων. Αλλά, με άντληση των απαραίτητων στοιχείων των φορολογουμένων από το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κοινώς taxisnet. Τα οποία θα περαστούν σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν εισαχθεί λίγες και ουσιαστικές επιδοματικές παράμετροι.

Κάθε φορολογούμενος θα μπαίνει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, μέσα από τον λογαριασμό του στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην πλατφόρμα θα συναντάει το μέγεθος της επιδότησης που του αναγνωρίστηκε και θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει πώς θα το αξιοποιήσει, με τη χρήση του ηλεκτρονικού κουπονιού e-voucher. Δηλαδή, θα έχει το δικαίωμα να κατανείμει το ποσό είτε για ενοικίαση τουριστικού δωματίου, είτε και για πληρωμή φαγητού, είτε και για πληρωμή καυσίμων, είτε και για αγορά ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών ή οδικών εισιτηρίων. 

Οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιθυμεί μέχρι και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί το e-voucher θα αφαιρείται αυτόματα το ποσό της πληρωμής από το υπόλοιπο του λογαριασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, πρατηρίων καυσίμων, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και οδικών μεταφορών, θα είναι όλες υποχρεωμένες να δέχονται το κουπόνι και να εξυπηρετούν τον πολίτη. Η αξία που κάθε φορά θα χρησιμοποιείται θα συμψηφίζεται αυτόματα με την πιο άμεσα χρονικά φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση της επιχείρησης. Δηλαδή, με ληξιπρόθεσμες ή με μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές προς το δημόσιο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια του προγράμματος, ειδικά για φέτος να είναι τέτοια ώστε να επιδοτηθούν 1.000.000 οικογένειες με ένα μέσο ποσό 400 ευρώ στην περίπτωση που αποτελούνται από τέσσερα μέλη. Ο προϋπολογισμός ενός τέτοιου προγράμματος θα έφτανε τα 400 εκατ. ευρώ, αλλά το κράτος δεν θα εκταμίευε ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, όλο το ποσό του προγράμματος θα κατέληγε στα κρατικά ταμεία ως φόρος εισοδήματος, ως ΦΠΑ, ως ασφαλιστικές εισφορές και ως πληρωμές ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών που αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Το 2019 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έφτασαν τα 8 δις ευρώ περίπου. Το δε πλήθος των οφειλετών κυμαίνεται στα 4 εκατ.

Οι πολίτες με τη σειρά τους, θα αποκτήσουν ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα καλύπτει σε σεβαστό βαθμό τις βασικές ανάγκες των διακοπών τους για διαμονή, σίτιση και μετακίνηση. Επίσης, δεν θα έχουν κάποιο περιορισμό για το πού θα εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης.
Οι δε επιχειρηματίες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων για το σύστημα ταμειακής είσπραξης-συμψηφισμού του ποσού, το οποίο θα πραγματοποιείται χωρίς να μπλέκουν σε γραφειοκρατικές ενέργειες. Το όφελός τους θα προκύπτει από την αύξηση του τζίρου και της κάλυψης των υποχρεώσεών τους. 

Ο τουριστικός τομέας θα υποστηριζόταν σημαντικά, μία χρονιά που πλήττεται σφόδρα. Παράλληλα, θα άλλαζε η ψυχολογική διάθεση των Ελλήνων και θα επηρεάζονταν θετικά και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας.

Μαργέλης Κωνσταντίνος
Λευκάδα, 11 Ιουλίου 2020
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail