Ιράκ: Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Τουρκίας, δικαιούμαστε να αντιδράσουμε!

Freepen.gr - Το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη, ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), ανακοινώνοντας τις επιλογές του Ιράκ να ανταποκριθεί στον τουρκικό βομβαρδισμό εάν συνεχιστεί.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Ιρακινού Υπουργείου Εξωτερικών Ahmed Al-Sahaf, σε δήλωση τύπου είπε:

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τις προκλητικές μονομερείς στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας. Τονίζουμε την έλλειψη συντονισμού με την ιρακινή κυβέρνηση»

Ο Sahaf επεσήμανε ότι «αυτές οι δράσεις θα συμβάλουν στην αύξηση του ρυθμού κλιμάκωσης στη συνοριακή λωρίδα μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που δεν θα είναι καλό για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στην περιοχή αλλά θα έχουν επίπτωση στην περιφερειακή ασφάλεια, επομένως καλούμε διεθνή κοινότητα να αναλάβει τον ρόλο της στη στήριξη του δικαιώματος του Ιράκ να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».

Είπε ότι «οι διεθνείς νόμοι εγγυώνται στο Ιράκ το δικαίωμα αντίδρασης και τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και να στηριχτεί σε ένα εμπόριο που υπερβαίνει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως υπέρ της Τουρκίας, και την παρουσία δεκάδων τουρκικών εταιρειών που εδρεύουν στο Ιράκ».

Αντίθετα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αυτοάμυνας που προέρχεται από το διεθνές δίκαιο, ενάντια στις καταστροφικές δραστηριότητες που προέρχονται από ιρακινά εδάφη, οι οποίες απειλούν τα σύνορά της, την ασφάλεια και σταθερότητα».

Σε απάντηση σε ιρακινές επικριτικές δηλώσεις για την Επιχείρηση Eagle Claw, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, όπως αναφέρεται από το κρατικό TRT ότι «η Άγκυρα παρείχε εγκαίρως τις απαραίτητες διευκρινίσεις στην ιρακινή πλευρά σχετικά με τις δύο επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail