Τι μας διδάσκει ο Θουκυδίδης για τα επεισόδια των διαδηλωτών στην Αθήνα;


Τα επεισόδια στην Αθήνα, που προκλήθηκαν από διαμαρτυρόμενους για τη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τις συγκεντρώσεις, παραπέμπει στον απολογισμό του Θουκυδίδη για τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στην Κέρκυρα, με τις έξυπνες παρατηρήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιοι πολιτικοί αγώνες αλλάζουν το νόημα στις φιλοδοξίες, τους κανόνες ακόμη και την ίδια τη σημασία των λέξεων, και τελικά υπάρχουν πολλά να μάθουμε. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Η φρίκη και η τραγωδία των γεγονότων στην Κέρκυρα όπου οι φίλοι γίνονται εχθροί, οι συγγενείς σκοτώνονται μεταξύ τους και μια κάποτε ευημερούσα πολιτεία ουσιαστικά αυτοκαταστρέφεται. Τώρα κάντε τον λογαριασμό σας και δώστε βάρος στις σκέψεις του Θουκυδίδη για το πώς μπορούν να προκύψουν τέτοια πράγματα. Αρκετές από τις παρατηρήσεις του που ξεχωρίζουν σε αναλογία με το σήμερα. 

Η ύπαρξη ενός μεγαλύτερου πολέμου (μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) άνοιξαν το δρόμο για τα επεισόδια στην Αθήνα και, ίσως αργότερα, άλλες πόλεις να πέσουν σε εσωτερική βία. Η πολιτική συμπεριφορά που είχε προηγουμένως τιμηθεί ως συνετή και ειλικρινής γίνεται, υπό αυτές τις συνθήκες, περιφρονητική ως άπιστη. 

Η αγριότητα των διαδηλώσεων οδηγεί στην αντιτρομοκρατία, ενώ η αμοιβαία δυσπιστία κάνει σχεδόν αδύνατη την αποκλιμάκωση. Βλέποντας την αλήθεια στις παρατηρήσεις του Θουκυδίδη για τα γεγονότα στην Κέρκυρα (τα οποία, γενικά, υπενθυμίζουν περιστατικά από άλλους εμφύλιους πολέμους σε άλλες εποχές και μέρη) μπορεί να μας διδάξει πολλά για αστικές διαμάχες και για την πολιτική που πήγε στραβά. Μας βοηθά να γίνουμε ιστορικά προσεκτικοί. Οι ολιγάρχες της Κέρκυρας είναι σαν τους σκληροπυρηνικούς του νόμου και της τάξης! Όχι, είναι οι πιστοί στην κυβέρνηση! Και οι λαϊκιστές της Κέρκυρας πρέπει να είναι οι Αντιπολιτευόμενοι! Τώρα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail