Ερντογάν: Η Αγία Σοφία αναστήθηκε ξανά, θα απελευθερώσουμε το Αλ Ακτσά στα Ιεροσόλυμα


Freepen.gr - Απευθυνόμενος στο τουρκικό έθνος σχετικά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού για λατρεία, ο Ερντογάν ανέφερε: «Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι, όπως συμβαίνει με όλα τα τζαμιά μας, ανοιχτές σε όλους, είτε είναι ξένοι είτε ντόπιοι, μουσουλμάνοι ή μη. Με τη νέα της ιδιότητα, η Αγία Σοφία, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα με πολύ πιο ειλικρινές και πρωτότυπο τρόπο».

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας μας για την Αγία Σοφία», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Σίγουρα, θα καλωσορίσουμε κάθε είδους απόψεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτό το θέμα στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, το για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία μετά από έναν νέο κανονισμό είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Το δικαίωμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σύμφωνα με τον χάρτη της ίδρυσης είναι το ίδιο με τη σημαία της Τουρκικής Δημοκρατίας, την πρωτεύουσά της, τη γλώσσα της, τα σύνορά της και τις 81 επαρχίες της. Θα δεχτούμε όλες τις στάσεις και τις δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα εκτός από το να εκφράζουμε απόψεις ως παραβίαση της ανεξαρτησίας μας».

Υπογραμμίζοντας ότι με την κατάκτηση, η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει μια πόλη στην οποία οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι ζουν σε ειρήνη και ηρεμία, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Σήμερα, μαζί με τα τζαμιά μας σε ολόκληρη τη χώρα μας, υπάρχουν επίσης χιλιάδες ιστορικοί τόποι λατρείας όλων των θρησκειών. Εκκλησίες και συναγωγές λειτουργούν οπουδήποτε όπου υπάρχει κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία στη χώρα μας. Αυτή η κατάσταση, που δεν μπορεί να συναντηθεί σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, είναι η εκδήλωση της κατανόησής μας που βλέπει τη διαφορετικότητα ως πλούτο».

Αναφερόμενος επίσης στο αίτημα να μετατραπεί το μουσουλμανικό τέμενος al-Aqsa σε μουσείο, ο Πρόεδρος τόνισε περαιτέρω: «Σήμερα, η Αγία Σοφία έχει μια άλλη ανάσταση, πολλές από τις οποίες έχει δει από την κατασκευή της. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας προαναγγέλλει την απελευθέρωση του τζαμιού al-Aqsa. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι τα βήματα της βούλησης των Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο να βγουν από τη μέση κατάσταση. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι η ανάκτηση της φωτιάς της ελπίδας όχι μόνο των Μουσουλμάνων, αλλά ─ μαζί με αυτούς ─ όλων των καταπιεσμένων, αδικημένων, υποτιμημένων και εκμεταλλευομένων».

Η Τουρκία των γενοκτονιών, των διώξεων και των εθνοκαθάρσεων με ποιο πρόσφατη αυτή κατά των Κούρδων εντός κι εκτός συνόρων, είναι ο...παράδεισος της διαφορετικότητας. Το ακούσαμε κι αυτό. Λειτουργούν εκκλησίες στη Μικρασία αλλά δεν έμεινε πιστός αφού είτε αλλαξοπίστησαν, είτε ξεριζώθηκαν, είτε λατρεύουν το Θεό στα κρυφά. Ας ξυπνήσουν και στο Ισραήλ με το τέμενος του αλ Ακτσά στα Ιεροσόλυμα καθώς πρόσφατα άρχισαν να ανοίγουν παράθυρα επαναπροσέγγισης με την Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail