Η Τουρκία κατηγορείται για απέλαση ορίτζιναλ Τούρκων, των Ουιγούρων πίσω στην Κίνα

(AFP/File photo)
Freepen.gr - Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για απέλαση Μουσουλμάνων Ουιγούρων πίσω στην Κίνα μέσω τρίτων χωρών που γειτνιάζουν με την επαρχία Σινγιάνγκ της δυτικής Κίνας, όπου λέγεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μουσουλμάνοι Ουιγούροι που μίλησαν στην εφημερίδα Sunday Telegraph του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι φοβούνται πως οι συγγενείς τους είχαν μεταφερθεί στο Τατζικιστάν πριν εκδοθούν στην Κίνα.

Οι συγγενείς της Almuzi Kuwanhan, μιας 59χρονης μητέρας δύο παιδιών που έφυγε στην Τουρκία, φοβούνται ότι έχει επιστραφεί στην Κίνα.

Η οικογένειά της είπε στη Sunday Telegraph ότι η Kuwanhan είχε κρατηθεί στο κέντρο απέλασης της Σμύρνης πριν μεταφερθεί στο Τατζικιστάν, μια χώρα στην οποία δεν έχει δεσμούς.

Η Άγκυρα αρνείται ότι απέλασε τους Ουιγούρους στην Κίνα, αλλά ακτιβιστές φοβούνται πως η Τουρκία τους έχει στείλει πίσω μέσω τρίτων χωρών όπως το Τατζικιστάν, όπου είναι πιο εύκολο για το Πεκίνο να εξασφαλίσει την έκδοσή τους.

Οι φόβοι για τη μοίρα της Kuwanhan έρχονται καθώς η κοινότητα των Ουιγούρων της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει να ζει στο...όριο, αφού το Middle East Eye ανέφερε ότι η Τουρκία είχε απειλήσει να απελάσει τους πρόσφυγες των Ουιγούρων πίσω στην Κίνα.

Τα έγγραφα που ελήφθησαν από το MEE δείχνουν ότι η Τουρκία είχε απορρίψει αρκετές αιτήσεις διαμονής για τους Ουιγούρους που ήλπιζαν να αποκτήσουν μακροχρόνια διαμονή στο εσωτερικό της χώρας.

Μερικοί πρόσφυγες είχαν υποβάλει αίτηση για μακροχρόνια παραμονή τους το 2017 και είχαν ενημερωθεί για το αποτέλεσμα πριν από ένα μήνα. Τα έγγραφα απόρριψης αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση αλλά μόνο από τη χώρα καταγωγής τους.

Η επιστροφή στην Κίνα όμως θα μπορούσε να σημαίνει πιθανή φυλάκιση για τους Ουιγούρους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει θύματα διαφόρων καταχρήσεων από τις κινεζικές αρχές.

Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία. Έχουν εξωτερικά τα κλασικά τουρκικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο δε γίνονται δεκτοί στην Τουρκία, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων ουδέμια σχέση έχει με αυτό που λέμε Τούρκος αλλά αποτελείται από ντόπιους εξισλαμισμένους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail