Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι η Τουρκία ετοίμασε τα πάντα στις 15/7/1974 το πρωί; Το "μυστήριο" του Μακάριου

Υπάρχουν ηλίθιοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία ετοίμασε τα logistics του πολέμου στην Κύπρο το 1974 το πρωί της 15ης Ιουλίου. Για να ετοιμάσει μια χώρα πόλεμο εναντίον άλλης χώρας χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια. Η προδοσία ήταν προετοιμασμένη πολύ καλά. Άλλοι ψάχνουν εκεί που θέλουν να ψάχνουν. Άλλοι αναζητούν απαντήσεις σε πιο πρακτικά ερωτήματα.

Πάνος Ιγνατίου

Πρώτο πρακτικό ερώτημα: Ο πρόεδρος της Κύπρου διέφυγε από το προεδρικό και κατέληξε στην Πάφο. Εκεί με την προστασία συνεργατών του επικοινώνησε με τις βρετανικές βάσεις και ζήτησε καταφύγιο. Σωστά; Οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση από κατοίκους της Πάφου υποστηρικτές του για να αντισταθούν και να επανακαταλαβουν το προεδρικό. Όμως συμπτωματικά ο ρόλος τους ήταν να καθαρίσουν τον δρόμο που θα τον μετέφεραν στις βρετανικές βάσεις. Αυτό το πέτυχε μετά από δραματικές μάχες και θύματα που έστειλε ο ίδιος να αντισταθούν δήθεν για το προεδρικό.

Έφτασε τελικά στις βάσεις Ακρωτηρίου.

Από ποιον κινδύνευε μέσα στις βάσεις Ακρωτηρίου; Από κανένα δεν κινδύνευε μέσα στις Βάσεις Ακρωτηρίου.

Το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών έγινε με εντολή Γκιζίκη και εν γνώσει του Καραμανλή πέτυχε το πρώτο νομικό διεθνώς κενό εξουσίας στην Κύπρο. Ο Μακάριος είχε ενημερωθεί από τουλάχιστον τρία πρόσωπα ότι θα,του κάνουν πραξικόπημα και έλεγε ότι είναι ηλίθιοι αν κάνουν πραξικόπημα. Μέχρι και ο δολοφονηθείς αμερικανός πρέσβης τον ενημέρωσε ότι θα του κάνουν πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εκείνη τη στιγμή άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο για να μεταβεί στην Νέα Υόρκη και να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ όλοι γνώριζαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα ετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Κύπρο.

Γιατί υπάκουσε στους βρετανούς και εγκατέλειψε την Κύπρο;

Η αποχώρηση του από την Κύπρο δημιούργησε εν γνώσει του το δεύτερο πολιτικό κενό διεθνώς.

Το γνώριζε πως αν εγκαταλείψει την Κύπρο δημιουργούσε διεθνώς πολιτικό κενό.

Το έπραξε με συναίσθηση της πραγματικότητας. Γιατί ο Ασαντ δεν εγκατελειψε τη χώρα του όταν οι τρομοκράτες βρίσκονταν έξω από την Δαμασκό και κυμματιζε η μαύρη σημαία του ISIS ? Ο Ασαντ είπε ότι θα μείνω στη χώρα μου και θα πεθάνω με τον λαό μου. Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα μου δήλωσε ο Ασαντ και να δημιουργήσω διεθνώς πολιτικό κενό!

Γιατί δεν σήκωσε ένα τηλέφωνο από τις βρετανικές βάσεις και να μιλήσει έστω με τον Νίκο Σαμψών ή τον Παπαϊωάννου ή τον Λυσσαριδη ή τον Κληρίδη για να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να υποδείξει ότι αρχίζει τουρκική εισβολή και να συνεργαστούν;

Γιατι έκατσε στο τραπέζι και συνομιλούσε με τους Εγγλέζους και του έγραψαν την ομιλία που εκφώνησε στον ΟΗΕ και επιβεβαίωσε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο;

Ποιοι έγραψαν στον Μακάριο τη ομιλία που εκφώνησε στον ΟΗΕ;

Εγκατέλειψε την Κύπρο για να επιβεβαιώσει το νομικό κενό διεθνώς με εντολή των Άγγλων;

Γιατί το έκανε;

Γιατί έφυγε από την Κύπρο αφού μέσα στις βρετανικές βάσεις ΔΕΝ κινδύνευε από κανένα;

Σε ποια προγραμματισμένη συνομωσία συμμετείχε εν γνώσει του ή εν αγνοία του;

Στην ομιλία του επέκρινε έντονα την Χούντα των Αθηνών για εισβολή στην Κυπρο.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν μαζί του ότι έγινε εισβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Κύπρο και αποδέχτηκαν την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει ούτε ένα ψήφισμα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να αναφέρει τη λέξη εισβολή από την Τουρκία στην Κύπρο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ψήφισμα που να μιλά για εισβολή. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Μακάριος κάλεσε την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Δεν το πιστεύω γιατί αν το πιστέψω θα πρέπει να γίνουν πολλά.

Συνεχίζω να α-πορω, να έχω την απορία γιατί εγκατέλειψε την πατρίδα του ενώ βρισκόταν στις βρετανικές βάσεις και κανένας δεν μπορούσε να τον ενοχλήσει εκει; Γιατί επιδίωξε να δημιουργήσει διεθνώς πολιτικό κενό;

Γιατί εκφώνησε την ομιλία που του έγραψαν οι Άγγλοι;

Οι μεγάλοι ιστορικοί ηγέτες αποδεικνύονται στις μεγάλες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια μου είπε κάποιος.

Ήταν πολύ μικρός ηγέτης για να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια εποχή από την πρώτη στιγμή που οι Άγγλοι τον εγκατέστησαν στην προεδρία του Νέου Κράτους. Ήταν πολύ μικρός ηγέτης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail