Αυτή ήταν όντως σφαλιάρα: Με αμερικάνικα χρώματα τα τούρκικα F35

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Η Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών (Armed Services) της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει εξουσιοδοτήσει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να τροποποιήσει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 που πωλήθηκαν στην Τουρκία, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τον στρατό των ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.

Η Τουρκία αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 και παρέλαβε τα δύο πρώτο σε ειδική τελετή τον Ιούνιο του 2018. Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Luke που βρίσκεται στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι και πληρώματα στη συντήρηση και πτήση του αεροσκάφους.

Η συνεργασία της Τουρκίας στο F-35 σταμάτησε όταν η χώραπαρέλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών του συστήματος ρωσικής αεροπορικής άμυνας S-400 το περασμένο καλοκαίρι. Δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό επέστρεψαν στην Τουρκία στις αρχές Αυγούστου του 2019.

Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν να λένε ότι η συνεργασία της Τουρκίας στο πρόγραμμα δεν είχε τελειώσει και θα επέστρεφε για να συμμετάσχει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη αναστολή της Τουρκίας μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ότι η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που είχε αγοράσει η Τουρκία θα παραβίαζε τους όρους της σύμβασης και πως θα ήταν κλοπή των χρημάτων που είχε πληρώσει η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθιξε τα θέματα των F-35 δύο φορές σε μια εβδομάδα στα μέσα Μαΐου. Στις 14 Μαΐου, ο Τραμπ ανέφερε ότι τμήματα των αεροσκαφών F-35 κατασκευάζονταν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι, εάν έχουμε πρόβλημα με μια χώρα, δεν μπορείτε να φτιάξετε το τζετ», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι μέρος του «κύριου σώματος» του αεροσκάφους κατασκευάζεται στην Τουρκία. «Έχουμε μια καλή σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ξέρετε μαζί μου. Τι θα συμβεί εάν δεν έχουμε [μια καλή σχέση]; Θα πουν: καλά δε θα σας δώσουμε αυτό».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail