Αγεωγράφητοι, άγλωσσοι, ανιστόρητοι!

O παλιός σχολικός χάρτης του Νομού Σερρών (των εκδόσεων Ρέκου) από τα "παλιατζίδικα" των Αθηνών έρχεται κυριολεκτικά από μια «άλλη εποχή». Τότε που μαθητές του δημοτικού έπρεπε να γνωρίζουμε λεπτομερώς τα γεωγραφικά διαμερίσματα, τις πόλεις, τις επαρχίες και τους νομούς της πατρίδας μας, τους ισθμούς, τους κόλπους και τα βουνά της, τα οροπέδια, τις λίμνες, τα λιμάνια και τ’ ακρωτήριά της, τα νησιά, τον πληθυσμό, την ανθρωπογεωγραφία και τις παραγωγές της. Ξαναφέρνει στο νου τις ατέλειωτες ώρες για το ξεπατίκωμα, το σχεδίασμα και το χρωμάτισμα των θαλασσών, των πεδιάδων και των οροσειρών με το βαμβάκι των ξυσμάτων της ξυλομπογιάς. 


Κυρίως όμως θυμίζει τον τρόπο που αποκτούσαμε σιγά-σιγά το ταυτοτικό συναίσθημα γι αυτόν τον ιστορικό χώρο που λέγεται Ελλάδα, την αγνή αγάπη για την «όμορφη και παράξενη πατρίδα» με την τρισχιλιετή ιστορία.

Σήμερα, μετά από τέσσερες δεκαετίες Μεταπολίτευσης, οι διάφορες κυβερνήσεις του τόπου κατάφεραν να υποβαθμίσουν το μάθημα της γεωγραφίας τόσο πολύ που εκλαμβάνεται πλέον από τους μαθητές σαν κάτι το άχρηστο και ανούσιο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παράλληλη υποβάθμιση των μαθημάτων της ιστορίας και των θρησκευτικών, των αρχαίων ελληνικών και της γλώσσας είναι απολύτως σαφές γιατί κυριαρχεί πλέον ιδεολογικά ο εθνομηδενισμός των ελίτ. Οι αγεωγράφητοι πληθαίνουν επικίνδυνα και συναγωνίζονται σε αριθμό τους άγλωσσους και τους ανιστόρητους. Όπως άλλωστε πληθαίνουν και αυτοί που νοιώθουν πως δεν ζουν σε μια χώρα –πατρίδα, αλλά σ’ έναν απροσδιόριστο χώρο όπου ο δικαιωματισμός είναι πλέον η «νέα θρησκεία».

Τώρα, φαίνεται πως ήρθε ο καιρός να εξοβελιστούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η μουσική και τα καλλιτεχνικά. Καθόλου τυχαίο ότι γίνεται από μια ακραιφνή εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης (και όχι μόνο!) υπουργό Παιδείας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail