Η Ρωσία ακολουθεί τη στρατηγική της στη Λιβύη: Η Τρίπολη τρέχει να την κατευνάσει τάζοντας γη και ύδωρ

ΑΡ
Η Μόσχα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τους δύο αντιπάλους στην κρίση της Λιβύης, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Ahmed Maiteeq και του Υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Mohamed Taher Siala, στη Μόσχα αντικατοπτρίζει τους αυξανόμενους φόβους στη GNA για την αυξανόμενη επέμβαση της Ρωσίας στη Λιβύη υπέρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Khalifa Haftar.

Η αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ετοιμάζεται για άμεση στρατιωτική επέμβαση μέσω της πίσω πόρτας του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ, το οποίο δημιουργεί τριβές μεταξύ του Haftar και της Προέδρου του Κοινοβουλίου Aguila Saleh.

Υπάρχουν εικασίες ότι η αποστολή του Maiteeq και του Siala στη Μόσχα ήταν να πείσουν τη Ρωσία ότι η GNA στην Τρίπολη δεν αποτελεί απειλή για τα συμφέροντά της στη Λιβύη προσπαθώντας να δελεάσει με οικονομικές συμφωνίες με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του στόχου της ίδρυσης ρωσικής βάσης στο κέντρο ή την ανατολική Λιβύη.

Εάν οι δύο Λίβυοι αξιωματούχοι επιτύχουν στην αποστολή τους, θα παρείχαν μια σημαντική υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πρόσφατα εξέφρασαν κριτική για την αυξανόμενη παρέμβαση της Μόσχας στη Λιβύη. Η Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής (AFRICOM) και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη κατηγόρησαν πρόσφατα τη Ρωσία ότι υποστηρίζει το LNA με μαχητές της Ομάδας Wagner και στρατιωτικά αεροπλάνα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης ανέφεραν ότι ο Maiteeq και ο Siala επιχείρησαν να δελεάσουν τη Μόσχα υποσχόμενοι να πληρώσουν πλήρως τα χρέη της Λιβύης στη Ρωσία από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ανέρχονται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός από την παροχή παραχωρήσεων για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ρωσικές εταιρείες.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη κράτηση Ρώσων πολιτών από τη GNA ήταν εμπόδιο για οποιαδήποτε κατανόηση μεταξύ Μόσχας και Τρίπολης.

Με βάση μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας για κοινή επιρροή στη Λιβύη, η Ρωσία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τους δύο αντιπάλους στην κρίση της Λιβύης, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Την Τετάρτη, η γαλλική Προεδρία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση στη Λιβύη, φοβούμενη μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που «εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους» εις βάρος του συμφέροντος της Λιβύης.

Μια δήλωση που εξέδωσε το Γραφείο του Γάλλου Προέδρου τόνισε ότι «η πολυπλοκότητα της κρίσης της Λιβύης επιδεινώνεται από την ξένη παρέμβαση», που σημαίνει Ρωσία και Τουρκία, και προειδοποίησε για τον «κίνδυνο να φύγει η κρίση από τα χέρια όλων».

Η δήλωση πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για «ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας, σύμφωνα με φαινομενικά επικίνδυνες συνθήκες».

Ωστόσο, οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι διχασμένες σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας με τη Λιβύη. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την GNA με έδρα την Τρίπολη, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα υποστηρίζουν τον LNA.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τη στρατιωτική βάση στο ρωσικό σχέδιο για το οποίο προειδοποίησε η AFRICOM. Μερικοί λένε ότι η Ρωσία είναι πιο πιθανό να επιδιώξει τον έλεγχο της βάσης Al-Jafra στην κεντρική Λιβύη, την οποία περιγράφουν ορισμένοι ως την πιο σημαντική στρατιωτική βάση στη χώρα, ενώ άλλοι βλέπουν ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην πόλη Tobruk στην ανατολική περιοχή.

Οι παρατηρητές επίσης δεν αποκλείουν τον συντονισμό μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου που θα είχε ως στόχο να πείσει τον αντίπαλο στρατόπεδο της GNA να ζητήσει από το κοινοβούλιο της Λιβύης να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια της Μόσχας προκειμένου να επισημοποιήσει και να νομιμοποιήσει την επέμβαση της Ρωσίας. Το πρόβλημα είναι ότι ο Haftar αντιτίθεται στο σχέδιο, διότι το θεωρεί απειλή για την επιρροή του, ενώ επεκτείνει την εξουσία του Saleh.

Το κοινοβούλιο του Tobruk είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο νομικό όργανο που ιδρύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας του Skhirat, όπως ακριβώς η GNA και το Προεδρικό Συμβούλιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία αναμένεται να πιέσει για τη σύγκλησή του πολύ σύντομα προκειμένου να λάβει την έγκρισή του για άμεση παρέμβαση. Αυτό θα ήταν παρόμοιο με την υπογραφή της Τουρκικής Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας και Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Συνόρων με τη GNA στην Τρίπολη.

Στο τέλος του περασμένου Απριλίου, ο Haftar προσπάθησε να ακυρώσει τη Συμφωνία του Skhirat και να ζητήσει μια δημοφιλή εντολή για τη διαχείριση των υποθέσεων της Λιβύης. Πολλοί είδαν την κίνησή του ως απόπειρα να μπλοκάρει το δρόμο για μεγαλύτερο ρόλο από τον Saleh, ειδικά κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε συνομιλιών που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Από την πλευρά του, ο Saleh παρουσίασε μια πολιτική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης που δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του στρατού, καθώς ο τελευταίος φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης.

Πρόσφατα, υπήρξαν σημάδια προσέγγισης μεταξύ του Saleh και της Μόσχας. Ένα βίντεο της συνάντησης του Saleh με ηγέτες φυλών στην ανατολική πόλη Al-Qubba τον έδειξε να κρατά έγγραφα που είπε ότι ήταν αναφορές από τη Μόσχα που του έλεγαν ότι «η κατάσταση πρόκειται να καταρρεύσει» στη δυτική περιοχή.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Haftar στο Κάιρο, που συμπίπτει με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Τρίπολης στη Μόσχα, είχε ως στόχο να τον πιέσει να συμφωνήσει με τη ρωσική πρόταση, καθώς η Μόσχα φαίνεται ότι βρίσκεται υπό πίεση για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την παρέμβασή της στη Λιβύη. 

Ωστόσο, ορισμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι η επίσκεψη του Haftar στο Κάιρο επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές εξισώσεις και ότι δεν υπάρχει αλήθεια για τις πληροφορίες που διαδίδονται από τα κόμματα που συνδέονται με το Προεδρικό Συμβούλιο του Φαγιέζ Σαρράι, ελέγχεται από την Τουρκία και τους Ισλαμιστές, σχετικά με τη μαζική δημοτικότητα του Haftar λόγω της στρατιωτικής προόδου που σημείωσαν οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail