Η Τουρκία θα προκαλέσει τη Γαλλία, καθώς στοχεύει στη Σίρτη και τη νότια Λιβύη

Η νότια Λιβύη είναι η παραδοσιακή ζώνη της γαλλικής επιρροής και συμφερόντων στη Λιβύη.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας, και πίσω από αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, δε θα σταματήσουν την εκστρατεία της για την κατάληψη της παράκτιας πόλης Sirte στην κεντρική Λιβύη, μαζί με τη βιομηχανική ζώνη των τερματικών πετρελαίου, αλλά σχεδιάζει επίσης να βάλει χέρι στην περιοχή Fezzan στο νότο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η νότια Λιβύη είναι η παραδοσιακή ζώνη της γαλλικής επιρροής και συμφερόντων στη Λιβύη, για την οποία αναρωτιέται κανείς αν το Παρίσι θα κινηθεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στρατιωτικά ή απλά θα σταματήσει να εκδίδει θυμωμένες δηλώσεις καταδίκης.

thearabweekly.com - Jemai Guesmi
Παρουσίαση Freepen.gr

Τούρκοι αξιωματούχοι που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη έχουν εντείνει τις προετοιμασίες τους για να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική κίνηση μεγάλης κλίμακας που περιγράφεται ως μια μεγάλη «επιχείρηση περιποίησης» που θα δώσει επιπλέον ώθηση στον τουρκικό ρόλο στη Λιβύη, με τακτικές και στρατηγικές διαστάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο την ισορροπία εξουσίας μεταξύ των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης Sarraj και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον Khalifa Haftar, αλλά επίσης θα αγγίξουν τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Οι στρατιωτικές πηγές της Λιβύης δήλωσαν ότι αυτές οι προετοιμασίες βρίσκονται τώρα σε προχωρημένο στάδιο και εμπίπτουν στο πλαίσιο μιας «ποιοτικής στρατιωτικής δράσης» που οδηγείται από μια επιθετική επιθυμία να φέρει τη συνολική κατάσταση στη Λιβύη σε μια κρίσιμη φάση που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να ασκήσει πίεση στο Παρίσι και να μειώσει το χώρο ελιγμών της Μόσχας.

Στρατιωτικές πηγές περιέγραψαν το επιδιωκόμενο τουρκικό σχέδιο ως «ανεξέλεγκτη τουρκική ανοησία» και αποκάλυψαν στο The Arab Weekly ότι ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης της άνευ προηγουμένου επίσκεψης στην Τρίπολη την περασμένη Τετάρτη μιας υψηλού επιπέδου τουρκικής υπουργικής αντιπροσωπείας, η οποία περιελάμβανε τον υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, τον Υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Μπαράτ αλ-Μπαϊράκ, τον υπουργό Οικονομίας Nihat Zeybekci και τον επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών Hakan Fidan.

Οι πηγές ανέμεναν ότι οι συναντήσεις της τουρκικής υπουργικής αντιπροσωπείας με την κυβέρνηση Sarraj των τούρκων αξιωματικών του τομέα στη Λιβύη θα περιστραφούν γύρω από τον καθορισμό της ώρας μηδέν για την έναρξη αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης που σίγουρα θα ξεπεράσει αυτό που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή πρώτα πάρτε την πόλη Sirte και μετά προχωρήστε στην επέκταση στην περιοχή της πετρελαϊκής ημισελήνου, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία σίγουρα θα εισβάλει στη ζώνη επιρροής της Γαλλίας στη Λιβύη, θα την ντροπιάσει και θα μπερδέψει τα σχέδιά της.

Το τουρκικό σχέδιο σίγουρα παραβιάζει πολλούς πολιτικούς υπολογισμούς και μπορεί ακόμη και να αναστείλει τις προσπάθειες της Μόσχας για εξεύρεση μιας συνεννόησης επί τόπου, καθώς και τις αποφευχθείσες δεσμεύσεις της Τουρκίας που ανέλαβε έναντι άλλων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, ιδίως της Ιταλίας, στο πλαίσιο της πορείας που αποφασίστηκε για το Λιβυκό ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρώμη ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Luigi Di Mayo στην Άγκυρα, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Οι στρατιωτικές πηγές της Λιβύης ανέφεραν ότι οι Τούρκοι θέλουν να ελέγχουν την αεροπορική βάση Tamenhant στη νοτιοδυτική Λιβύη, προκειμένου να την καταστήσουν κρίσιμο κόμβο για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις. Ο έλεγχος αυτής της βάσης θα ανοίξει το δρόμο για τον έλεγχο των μεγάλων πετρελαιοπηγών της Λιβύης, ιδίως του πεδίου Sharara και του El-Feel, στο οποίο ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom κατέχει το ένα τρίτο.



Η βάση Tamenhant βρίσκεται 30km βορειοανατολικά της νότιας πόλης Sebha και περίπου 750km νότια της πρωτεύουσας Τρίπολη. Είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στα νότια της Λιβύης, που καλύπτει έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η στρατηγική του θέση έχει θέα στον δρόμο που συνδέει τη Sebha και την περιοχή Al-Jafra στην κεντρική Λιβύη και συνδέει τις πόλεις του Λιβυκού νότου προς τα βόρεια της χώρας.

Το 2017, ο LNA του Στρατάρχη Khalifa Haftar ανέλαβε τον έλεγχο της βάσης Tamenhant. Η βάση περιλαμβάνει ένα λειτουργικό διάδρομο και εγκαταστάσεις συντήρησης αεροσκαφών, τα οποία την καθιστούν λιγότερο σημαντική από τη βάση Al-Watiya, η οποία ανακτήθηκε από τις τουρκικές κυβερνητικές πολιτοφυλακές του Sarraj τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις πηγές του The Arab Weekly, οι τελευταίες τρεις ημέρες χαρακτηρίστηκαν από ύποπτες επίγειες κινήσεις που σχετίζονται με αυτό το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στη νότια Λιβύη περισσότερων από τριάντα στρατιωτικών οχημάτων, μέσω του ερημικού δρόμου που συνδέει το Zintan με τα βουνά της Ναφούσα και την περιοχή Barqan Al-Shati, μεταφέροντας Σύριους μισθοφόρους και τρομοκρατικά στοιχεία πιστά στην Τουρκία ως ενίσχυση για τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Sarraj.

Αυτές οι κινήσεις συνοδεύτηκαν από μαζικές κινήσεις πολιτοφυλακών της GNA προς την κατεύθυνση της Sirte σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη και την αεροπορική βάση της Al-Qaradabiya. Ο LNA αντέδρασε την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι ολόκληρη η περιοχή που εκτείνεται από το Wadi Jaref έως το Al-Washka στα δυτικά χαρακτηρίζεται ως ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κύριας αίθουσας επιχειρήσεων του LNA, Υπολοχαγό Σάκρ αλ-Τζαρόσι.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα της Λιβύης, συνταγματάρχη Γκεμπρίλ Μοχάμεντ, «ο πραγματικός σκοπός της ώθησης περισσότερων Σύριων μισθοφόρων στα νοτιοδυτικά είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Tamenhant για να την αποκόψει από τις ένοπλες δυνάμεις που υπάρχουν στην Jafra, τη Sirte και το Burqan al-Shati".

Πιστεύει ότι ο τουρκικός στρατός «συνειδητοποιεί ότι ο έλεγχος των πηγών των εξαγωγών πετρελαίου είναι αδύνατος αν δεν ελέγξουν τις τρεις πύλες τους», επισημαίνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι η αεροπορική βάση Tamenhant αποτελεί τη νότια πύλη προς τα πετρελαϊκά πεδία και τους τερματικούς σταθμούς.

Φαίνεται ότι αυτή η αλλαγή στο τουρκικό σχέδιο επέκτασης στη Λιβύη είναι που έχει εξοργίσει τη Γαλλία, η οποία βλέπει τη νότια Λιβύη ως μέρος των συμφερόντων της που επεκτείνεται στις υπόλοιπες χώρες της Σαχέλ και της Σαχάρας, ωθώντας την να εντείνει την κριτική της για τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Οι αμερικανικής υποστήριξης τουρκικές φιλοδοξίες αποτελούν επίσης απειλή για το ΝΑΤΟ, καθώς αυτές οι φιλοδοξίες συγκρούονται με τα συμφέροντα άλλων κρατών μελών, ιδίως της Γαλλίας και της Ελλάδας. 

Ένας Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ζήτησε την Τετάρτη το ΝΑΤΟ να μην στρουθοκαμηλίσει σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τα μέλη της, κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο που πραγματοποιούσε αποστολή για το ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος μίλησε στο Reuters πριν από τη συνάντηση του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα. Είπε ότι ήρθε η ώρα η συμμαχία να διεξαγάγει μια ειλικρινή συζήτηση για την Τουρκία και τις ενέργειές της, όχι μόνο στη Λιβύη, αφού υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 και η διακοπή της συμμαχίας. αμυντικά σχέδια για τα Βαλκάνια και την Πολωνία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail