Η Αίγυπτος δε ζητά "μειωμένη" κυριαρχία από το Καστελόριζο αλλά κάτι χειρότερο

marineregions.org
Η Αίγυπτος δε ζητά "μειωμένη" κυριαρχία από το Καστελόριζο, όπως δε ζήτησε η Ιταλία από τις Στροφάδες και τους Οθωνούς. Αυτά βρίσκονται στο όνειρο μιας ιστοσελίδας και όσων τα αναπαράγουν. Πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας με την Ιταλία δεν μιλάει για μειωμένη κυριαρχία και οι συντεταγμένες έχουν υπολογισθεί με βάση τα νησιά και την μέση γραμμή (όπως άλλωστε και πολύ σωστά ορίζει η συμφωνία της θάλασσας).

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Όπως έγραψαν λάθος ισχυρισμούς για τη συμφωνία με την Ιταλία έτσι συνεχίζουν και τώρα.

Η Αίγυπτος αυτό που θέλει είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ συμφωνία, ουσιαστικά μόνον για το κάθετο όριο της ΑΟΖ στην ευθεία του 28ου παράλληλου, δλδ αυτού που διέρχεται κάθετα στη Ρόδο.

Αυτό διπλωματικά της δίνει διπλό κέρδος. Καταρχήν αποφεύγει την απευθείας ένταση με την Τουρκία και κατά δεύτερον σε μια συζήτηση σε δεύτερο χρόνο διεκδικεί το 30% της ΑΟΖ που προκύπτει εξαιτίας του Καστελόριζου.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Καταρχήν η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης πάει περίπατο γιατί ουσιαστικά μια πιο ισχυρή συμφωνία των ΑΜΕΣΩΝ και κυρίως ΕΓΓΥΤΕΡΩΝ εμπλεκομένων παράγει σαφή νομικά αποτελέσματα.

Δεύτερον αναγκαστικά μπαίνουμε σε μια τετραεθνή (Ελλαδα - Αίγυπτος - Κύπρος - Τουρκία) διαπραγμάτευση για το θέμα του Καστελόριζου και κυρίως για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του. Πολύ πιθανόν ατελέσφορη. Αυτό όμως δυνητικά στο μέλλον μπορεί να μεταφραστεί σε ένα ακομα γκριζάρισμα ελληνικής περιοχής και μάλιστα χωρίς καν να έχει προηγηθεί έστω ένα μίνι θερμό επεισόδιο.

Τρίτον η Αίγυπτος εκτός της αποφυγής απευθείας και άμεσης εμπλοκής με την Τουρκία (τακτική που εφαρμόζει πλήρως και στη Λιβύη) στη μελλοντική διαπραγμάτευση διεκδικεί ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι της Λεκάνης του Ηροδότου (πολύ μεγαλύτερο από την Ελληνική πρόταση με αναγνωρισμένη ΑΟΖ στο Καστελόριζο και αρκετά μικρότερη από αυτά που της δίνει τώρα η Τουρκία με την τουρκολιβυκή συμφωνία), που υπάρχει σαφής και τεκμηριωμένη υποψία για κοιτάσματα μαμούθ. Με λίγα λόγια κρατάει μια μέση στάση εναντίων ημών και της Τουρκίας. Και όχι τυχαία. Μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν διακρατικές συμφωνίες για τα πετρέλαια και δικαιώματα σε πετρελαιοπηγές που έχουν υπογραφεί από το 1912 παρακαλώ και συμπεριλαμβάνονται στην ιδρυτική πράξη της Turkish petroleum co.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι τώρα θα πληρώσουμε μαζεμένα τα λάθη όχι 40 αλλά 100+ ετών.

Λύση υπάρχει;

Προφανώς αυτό κοιτάει να μαζέψει τώρα ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη στο Ισραήλ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μάλλον και αυτή η επίσκεψη πολύ πιθανόν να αποτύχει. Βλέπετε ο πρωθυπουργός αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα έχουν γαλουχηθεί στην αφρόκρεμα και μέσα στο σύνδρομο της επταετίας των σύνταγματαρχων... και φυσικά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ομελέτα τρως μόνον αν σπάσεις αυγά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να σπάσεις τα μούτρα σου μερικες φορές.

Πριν όμως πας για τα αυγά, θέλεις λάδι, τηγάνι, φωτιά. Σε ένα παραλληλισμό θες στρατό, μέσα και θέληση. Ένα στοιχείο να λείπει ομελέτα δεν τρως...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail