Η Γαλλία ανατρέπει μέσω Μόσχας τα τουρκικά σχέδια για τη Σίρτη - Παιχνίδι με τη Ρωσία

French Rafale warplanes on the deck of the aircraft carrier Charles de Gaulle, docked at Cyprus’ main port of Limasso. (AP)
Μια πολιτική πηγή της Λιβύης τόνισε ότι στη Ρωσία σχηματίζεται μια ρωσική-γαλλική συμμαχία, μια κίνηση που φαίνεται να έχει διαταράξει το σχέδιο της Άγκυρας για συμφωνία με τη Μόσχα που θα της επέτρεπε να αναλάβει τον έλεγχο της Σίρτης.

Παρουσίαση Freepen.gr 

«Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας, και στην πραγματικότητα, είναι ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η πηγή στο The Arab Weekly.

Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι βλέπουν τη Σίρτη με την ίδια σημασία. Και οι δύο θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια».

Οι παρατηρητές έκαναν μια σύνδεση μεταξύ της αναβολής μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και μια δήλωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή επικρίνοντας έντονα την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Ο χρόνος και των δύο εξελίξεων μπορεί να δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ της Μόσχας και του Παρισιού.

Η γαλλική δήλωση περιορίστηκε στην επίθεση της τουρκικής επέμβασης, αγνοώντας την εκστρατεία που ηγείται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διογκώσει τον ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη.

Η Γαλλία, η οποία εντείνει εδώ και μήνες την κριτική της για τις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες, δήλωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί «μια ακόμη πιο επιθετική και επίμονη στάση (στη Λιβύη), με επτά τουρκικά πλοία να αναπτύσσονται έξω από τις ακτές της Λιβύης και παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων».

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο και εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν μπορεί απλώς να παρίσταται», πρόσθεσε η γαλλική Προεδρία.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία θέλει να διεξαγάγει συνομιλίες με τα μέλη του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας την αυξημένη ένταση μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Η Γαλλία και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στον πόλεμό του ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες και ένοπλες πολιτοφυλακές, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που κυριαρχείται από τους ισλαμιστές στην Τρίπολη.

Τη Δευτέρα, το Reuters ανέφερε έναν άγνωστο Τούρκο αξιωματούχο, λέγοντας: «Η Ρωσία και η Τουρκία ανέβαλαν τις συνομιλίες τους για την αποτροπή της μάχης στη Λιβύη λόγω διαφωνίας σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζεται από την Άγκυρα να ανακτήσει τον έλεγχο της κύριας παραλιακής πόλης της Σίρτης από τον στρατό που υποστηρίζει η Ρωσία».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω καναλιών στο επίπεδο εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες.

«Οι (αναβληθείσες) συναντήσεις έπρεπε να οδηγήσουν σε (συγκεκριμένα) αποτελέσματα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Και οι δύο χώρες δεν βλέπουν να παρακολουθούν ορισμένα θέματα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παρά τη σημασία της πόλης της Σίρτης για τη Ρωσία, η Τουρκία ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην αποχώρηση από τη δυτική Τρίπολη, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της παράκτιας πόλης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη ευλογήθηκε σιωπηρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τουρκίας, η παραίτηση της Ρωσίας από τη Σίρτη δε φαίνεται αδύνατη, δεδομένου ότι η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα την αεροπορική βάση της al-Jufra, που περιγράφεται ως η πιο σημαντική βάση στη Λιβύη, διατηρώντας παράλληλα τη βάση της al-Qardabiya. Αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη το γαλλικό ενδιαφέρον για την πόλη, ιδίως το λιμάνι που το Παρίσι σχεδίαζε να κάνει την πλησιέστερη πύλη του στην Αφρική.

Η Ρωσία γνωρίζει ότι η πρόσφατη γαλλική κλιμάκωση, η οποία προηγήθηκε των πτήσεων γαλλικών μαχητικών Rafale που πετούσαν πάνω από την πόλη, θα χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία που θα μπορούσε να λάβει χώρα.

Οι υπερπτήσεις των Rafale έστειλαν ένα μήνυμα στη Μόσχα, δηλαδή ότι εάν η Γαλλία είχε συμφωνήσει να αναγκάσει τον LNA να αποσυρθεί από τη δυτική περιοχή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια τέτοια απόσυρση ήταν σύμφωνη με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παράδοση της Σίρτης και δε θα δίσταζε να κινηθεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των δυνάμεων του LNA στην πόλη.

Βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της GNA και της Βεγγάζης, που ελέγχεται από το LNA, η Σίρτη είναι η πλησιέστερη πόλη στους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν την πολιτοφυλακή της Μισράτα να απελευθερώσει την πόλη από τα συμπλέγματα του ISIS το 2016.

Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον LNA, υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, να συμμετάσχει στην απελευθέρωση της Σίρτης, παρόλο που ο LNA είχε προετοιμαστεί να συμμετάσχει στη μάχη.

Με τους πολιτοφύλακες της Misrata να ελέγχουν τη Σίρτη, οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να διαμαρτύρονται για επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον της πόλης από τις πολιτοφυλακές και για τη συστηματική και σκόπιμη περιθωριοποίηση της πόλης του GNA, καθώς η Σίρτη είναι η γενέτειρα του αείμνηστου συνταγματάρχη Muammar Qaddafi και των περισσότερων των κατοίκων που προέρχονται από τις φυλές του Καντάφι και του Φαρτζάν. Ο Haftar ανήκει στη φυλή Farjan.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι δυνάμεις του LNA εκμεταλλεύτηκαν την απόσυρση των περισσότερων πολιτοφυλακών της Misrata από τη Σίρτη για να πολεμήσουν στα μέτωπα της μάχης στη νότια Τρίπολη και εισέβαλαν στην πόλη σε μια επιχείρηση αστραπή που διήρκεσε λίγες ώρες. Η Σίρτη έκτοτε τελεί υπό τον έλεγχο του LNA.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail