«Η τουρκική πρόοδος στη Λιβύη απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ»

Freepen.gr - Η παθητική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην αυξημένη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη κινδυνεύει να βλάψει πολλά συμφέροντα των ΗΠΑ,υποστήριξε την Τετάρτη ο αρθρογράφος της Jerusalem Post, Efraim Inbar.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), έχει εξασφαλίσει τη θέση της στη Λιβύη αφού βοήθησε να αποκρούσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Τρίπολης από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

"Η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει κλείσει τα μάτια στις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη, κυρίως επειδή η Άγκυρα έλαβε θέση ενάντια στην υποστήριξη της Μόσχας για το Χαφτάρ. Ωστόσο, η παθητική στάση της Αμερικής αντικατοπτρίζει μια μυωπική προοπτική για την κατάσταση, η οποία βλάπτει πολλά άλλα αμερικανικά συμφέροντα", σημειώνει ο Inbar.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαρράζ υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης και στρατιωτικής συνεργασίας που άνοιξε το δρόμο για την Άγκυρα να στείλει όπλα και στρατεύματα για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

"Η μετατροπή της Λιβύης σε ισλαμικό προμαχώνα, όπως επιθυμεί ο Ερντογάν, είναι αντίθετη με τα βασικά αμερικανικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη θα μπορούσε να γίνει χρηματοδότης ισλαμιστικών δραστηριοτήτων, παρόμοια με το ρόλο του Κατάρ στην περιοχή", τονίζι ο Inbar.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει επίσης ότι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης θα επηρέαζε αρνητικά τα γειτονικά μετριοπαθή αραβικά κράτη, ιδίως την Αίγυπτο.

"Φυσικά, ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν εξυπηρετεί ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα", συμπλήρωσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail