Κατηγορία ότι ο ΥΠΕΣ της Τρίπολης έβγαλε με κουτάλι το μάτι Λίβυου κρατούμενου

Freepen.gr - Ένας πρώην τρόφιμος στη φυλακή της Mitiga, που διοικείται από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής (RADA), κατηγόρησε τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Fathi Bashagha, ότι του έβγαλε το μάτι με ένα κουτάλι ενώ κρατείτο υπό απάνθρωπο συνθήκες στη φυλακή το 2019, σύμφωνα με το almarsad.co.

Στις 31 Μαΐου 2020, ο πρώην κρατούμενος, Rajab Rahil Abdul-Fadhil Al-Megrahi, άσκησε αγωγή ενώπιον του Αφρικανικού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών («το Δικαστήριο») στην Αρούσα της Τανζανίας, για να εξετάσει το θέμα της καταγγελίας του κατά της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA).

Το αντικείμενο της αναφοράς αναφέρεται σε «εσκεμμένες ενέργειες που έκαναν οι κρατικές αρχές της Λιβύης εναντίον του Λιβύου πολίτη Rajab Abdul-Fadhil Al-Megrahi με αποτέλεσμα σωματικές αναπηρίες».

Πρόσθεσε, «κ. Ο Fathi Bashagha, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA ήρθε στη φυλακή. Είναι δύσκολο να προσδιορίσω την ακριβή ημερομηνία λόγω των απάνθρωπων συνθηκών υπό τις οποίες δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τις ημερομηνίες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, με έφεραν [σε μια αίθουσα] μαζί με άλλους φυλακισμένους του φύλακα Abdul Rauf Kara».

«Στην αίθουσα, εκτός από τους φρουρούς, υπήρχε ο φύλακας και ο επικεφαλής της RADA, Abdul Rauf Kara, και ο Υπουργός Εσωτερικών της GNA, Fathi Bashagha. Τα χέρια μου ήταν με χειροπέδες πίσω από την πλάτη μου».

«Χωρίς να με ρωτήσει, ο Fathi Bashagha πλησίασε και με ανάγκασε να ξαπλώσω στα γόνατά μου. Κράτησε το κεφάλι μου. Τον είδα να κρατάει ένα κουτάλι και να το φέρνει κοντά στο πρόσωπό μου. Την επόμενη στιγμή ένιωσα έναν έντονο πόνο και λιποθύμησα».

«Όταν συνήλθα, διαπίστωσα ότι το μάτι μου έλειπε και οι κρατούμενοι που ήμουν μαζί τους τότε επιβεβαίωσαν ότι ο Fathi Bashagha τράβηξε το μάτι μου με το κουτάλι που κρατούσε και ότι δεν έλαβα ιατρική βοήθεια».

«Βασανίστηκα παρουσία και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των λιβυκών αρχών, συγκεκριμένα του φύλακα και του επικεφαλής της Ειδικής Δύναμης Αποτροπής (RADA) Abdul Rauf Kara, του Υπουργού Εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha και των σωματοφυλακών τους».

"Δεν πήγα στις αρμόδιες τοπικές αρχές για να προστατέψω τα δικαιώματά μου από το φόβο των αντιποίνων από τους αξιωματούχους της GNA", δήλωσε ο Al-Megrahi.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail