Αυτό φοβάται το Κάιρο; Αιθιοπία: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Αίγυπτο για το Αναγεννησιακό Φράγμα

Freepen.gr - Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αιθιοπίας, στρατηγός Μπιρχάνου Γιούλα απείλησε με πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου, λέγοντας ότι η χώρα του «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέχρι το τέλος» σχετικά με το ζήτημα του αναγεννησιακού φράγματος του Νείλου.

Ο Γιούλα είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Amharic Addis Zimen, ότι η Αντίς Αμπέμπα δεν θα διαπραγματευτεί την κυριαρχία της επί του έργου, γεγονός που εγείρει έντονη διαφωνία με την Αίγυπτο.

Συνέχισε ότι «η Αίγυπτος δε γνωρίζει ότι ο Αιθιοπικός λαός είναι ηρωικός λαός που δε φοβάται το θάνατο για τη χώρα του, και οι Αιγύπτιοι και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν πολύ καλά πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον πόλεμο όποτε έρθει η ώρα του».

Ο στρατηγός της Αιθιοπίας κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι «χρησιμοποίησε τα όπλα της για να απειλήσει άλλες χώρες να μην εκμεταλλευτούν το κοινό νερό» και τόνισε: «Ο δρόμος προόδου μας πρέπει να είναι η συνεργασία και με δίκαιο τρόπο».

Συνέχισε: «Όλα τα κλειδιά για τη νίκη βρίσκονται στα χέρια των Αιθιοπών. Οι Αιγύπτιοι διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία όπλων που συνέλεξαν για 30 και 40 χρόνια, επειδή φοβούνται να προσπαθήσουν να αγγίξουν τα κοινόχρηστα νερά. Οι ηγέτες τους δεν πρέπει να το πιστέψουν αυτό".

Η διαμάχη του Renaissance Dam (αναγεννησιακό φράγμα) προκάλεσε τριβές μεταξύ των δύο αφρικανικών εθνών, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να προειδοποιούν η μία την άλλη.

Να υπενθυμίσουμε μια πρόσφατη ανάλυση που παρουσιάσαμε στη Freepen.gr η οποία επιχειρούσε να ερμηνεύσει τη μια παρέμβαση ως τώρα της Αιγύπτου στη Λιβύη, όπου σημειωνόταν εμφατικά το ζήτημα του Αναγεννησιακού Φράγματος του Νείλου στην Αιθιοπία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail