Σεισμός με τις αποκαλύψεις της Κ. Αδάμ για ΑΟΖ: Παζαρέψαμε στο Κάιρο τα δικαιώματά μας, η Αίγυπτος δίνει 0-20% στα νησιά

Freepen.gr - Ψυχρολουσία προκάλεσαν οι πρωινές αποκαλύψεις της έμπειρης δημοσιογράφου, Κύρας Αδάμ στην εκπομπή "Εν Αθήναις" του Γιώργου Τράγκα στον Ελλάδα 94,3 FM. Εκτός του ότι η γνωστή δημοσιογράφος αναφέρει ότι η χώρα μας ζήτησε από την Ιταλό ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο να μεσολαβήσει στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δεχθεί διάλογο για το θέμα της ΑΟΖ του Καστελορίζου, προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις ως προς το τελευταίο ταξίδι του Ελληνά ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στο Κάιρο.

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, σημειώνει η Κύρα Αδάμ, ο Ελ-Σίσι απαίτησε το Καστελόριζο να μην έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (0% επήρεια), η Ρόδος θα έχει 1%, η Κάρπαθος 10% και η Κρήτη 20%.

Μάλιστα η αιγυπτιακή πλευρά, σύμφωνα με την κ. Αδάμ, τόνισε ότι αν υπάρξει συμφωνία για το θέμα του Καστελορίζου, δεν υπάρχει λόγος να μην προσκληθεί και η Τουρκία, ώστε και οι τρεις χώρες να προχωρήσουν σε οριοθέτηση, δίχως καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία!

Το ενδιαφέρον είναι ο Νίκος Δένδιας δεν τα μάζεψε κι έφυγε, τονίζει η κ. Αδάμ, αλλά θα γίνει κανονικά η επόμενη συνάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Επίσης σημειώνει ότι με βάση τις πληροφορίες της «οι προτάσεις του Νίκου Δένδια προς την αιγυπτιακή πλευρά προσέγγισε κάτω του 50% της ΑΟΖ». Η προσφορά της ελληνικής πλευράς ήταν γύρω στο 50%, τονίζει η έμπειρη δημοσιογράφος.

Επί της ουσίας δηλαδή η Ελλάδα, με βάση το ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ, αναγνωρίζει μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα στα νήσια, τα οποία εφόσον κατοικούνται κι έχουν οικονομική δραστηριότητα δικαιούνται ολόκληρη ΑΟΖ.

Εν κατακλείδι η χώρα μας μιλά για Διεθνές Δίκαιο αλλά μέχρι στιγμής δεν το τηρεί ούτε στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων ούτε στο παζάρεμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ δείχνει να προσεγγίζει την πάγια θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η συζήτηση με την Κύρα Αδάμ ξεκινά από το 37:24:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail