Τούρκος αναλυτής: "Οι S-400 θα στοιχίσουν πολύ παραπάνω από 2,5 δις, την αξιοπιστία μας και την υπεροχή στο Αιγαίο"

Το Reuters ανέφερε στις 20 Απριλίου ότι τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 θα καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του COVID-19 και απροσδιόριστων τεχνικών προβλημάτων, επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο τουρκικό αξιωματούχο. Το ρεπορτάζ πιθανό να ευσταθεί, καθώς δεν υπήρχε διάψευση, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι ειδήσεις ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει για να εγκλιματιστεί το κοινό στην ανατροπή του ευρέως συζητούμενου ζητήματος.

Παρουσίαση Freepen.gr 

Φυσικά, ο ανώτερος αξιωματούχος έριχνε μια στο καρφί και μια στο πέταλο για την καθυστέρηση. Ενώ η συμμετοχή της Τουρκίας στους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζεται ανεμπόδιστη από τον COVID-19, πώς μπορεί ο ιός να αποτρέψει την ενεργοποίηση ενός αμυντικού συστήματος στην πατρίδα;

Οι συστοιχίες S-400 μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα το καλοκαίρι του 2019 και οι πύραυλοι έφτασαν το φθινόπωρο, συνοδευόμενοι από τις πλούσιες ευλογίες των φιλοκυβερνητικών τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί και οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί. Το προσωπικό του τουρκικού στρατού που είναι υπεύθυνο για την επιχείρηση ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Ρωσία.

Δε θα αποτελέσει έκπληξη εάν η Ρωσία κάνει μια ενοχλητική ανακοίνωση ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα σχετικά με τους S-400.

Η δημοσίευση του Reuters είναι μια προειδοποίηση ότι οι S-400 έχουν πλέον αφεθεί να σαπίσουν στην αποθήκη. Συνολικά, 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων θα πεταχθούν.

Αρκετοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σταθερά αμέτρητες φορές ότι ήταν μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Επέμειναν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτό.

Αλλά φαίνεται ότι τώρα θα πρέπει να καταπιούν τα λόγια τους. Προχωρούμε προς τη χειρότερη αποτυχία αγοράς όπλων στην ιστορία της Τουρκίας. Η λανθασμένη αποτυχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τους S-400 μπορεί να σημειωθεί ιστορία ως η πιο δαπανηρή πώληση όπλων ποτέ στον κόσμο.

Δεδομένου ότι οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης της Τουρκίας, η κύρια λειτουργία τους, η ικανότητα άμυνας πυραύλων, θα πλησιάζει το μηδέν. Η μεταφορά τεχνολογίας ήταν μηδενική. Αν και όλα αυτά ήταν γνωστά, η κυβέρνηση αποφάσισε για καθαρά πολιτικούς λόγους να προχωρήσει στην αγορά.

Ορισμένοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 αποκλείονται λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία, της πιθανότητας συμφωνίας ανταλλαγής [swaps] με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους, της προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία και της επιθυμίας για διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχει ένα ισχυρό γεγονός και δεν είναι κάτι νέο. Το AKP χτύπησε τελικά το τείχος της πραγματικότητας που υπήρχε από την πρώτη υπογραφή της συμφωνίας.

Η απώλεια των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 του ΝΑΤΟ συνεπάγεται απαράδεκτους κινδύνους για την Τουρκία. Με τον δικό της στόλο αεροσκαφών νέας γενιάς, η Ελλάδα μπορεί να πάρει την αεροπορική υπεροχή, να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια (19,3 χιλιόμετρα) και να ασκήσει πλήρη έλεγχο στο Αιγαίο. Η ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μπορεί επίσης να αντιστραφεί.

Καμία κυβέρνηση στην Άγκυρα δεν μπορεί να αντέξει αυτούς τους κινδύνους. Είμαι βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν παραδώσει αρκετές ενημερώσεις στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του AKP σχετικά με διάφορα ρεαλιστικά σενάρια.

Η λανθασμένη περιπέτεια των S-400 δείχνει πως η ικανότητα της κυβέρνησης να υπολογίσει το δεύτερο και το τρίτο βήμα της στρατηγικής της, είναι λιγότερο από τέλεια. Η επιθυμία να έχουμε ταυτόχρονα F-35 και S-400 δείχνει ότι δεν κατανοούν πλήρως τι σημαίνουν αυτά τα συστήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Τα F-35 αναπτύχθηκαν ειδικά με γνώμονα τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτή η πλατφόρμα είναι η ραχοκοκαλιά της αμερικανικής στρατηγικής σε πιθανές συμβατικές συγκρούσεις τις επόμενες δεκαετίες. Η στρατηγική βασίζεται στην ταχεία απόκτηση υπεροχής στον ρωσικό εναέριο χώρο στην πρώτη φάση ενός πολέμου. Μεταξύ των διαφόρων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οι πλατφόρμες stealth F-35, εξοπλισμένες με πρωτοποριακά αεροηλεκτρονικά, δεν είναι καθόλου παλιά αεροσκάφη και θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Οι S-400, και σύντομα οι S-500, θα αναλάβουν παρόμοιο βασικό ρόλο στην άμυνα της Ρωσίας για τον εναέριο χώρο της, φυσικά, μαζί με άλλες στρατιωτικές συνιστώσες.

Ήταν προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέχονται τη χρήση μιας τόσο ζωτικής σημασίας στρατιωτικής πλατφόρμας όπως τα F-35 μαζί με τους S-400 που η Ρωσία θα αναπτύξει εναντίον τους. Μέχρι στιγμής καμία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είχε διανοηθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Η αδιάκοπη επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει δύο συστήματα που είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους δείχνει ότι δεν διατηρεί μια ρεαλιστική κατανόηση αυτών των γεγονότων.

Όταν η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βρει διέξοδο, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δημιουργώντας μια κοινή επιτροπή με αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά το Πεντάγωνο το αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτό. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του Νοεμβρίου 2019, η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει το ζήτημα μέσω του Τραμπ, αλλά αυτό δε βοήθησε. Σε μια τελευταία προσπάθεια, πρότεινε να διευθύνεται η επιτροπή από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν είχε καμία επίπτωση.

Παρά την αντίθεση του Πενταγώνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία. Μπορεί επίσης να αποσύρει στρατιώτες από το Ιράκ. Ωστόσο, κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα F-35, καθώς θεωρείται ότι συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δεν το έχει δοκιμάσει ακόμη.

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να λέει ότι είχε ακόμα επιλογές. Είπε ότι η Τουρκία θα κατασκευάσει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Η πιθανότητα της Τουρκίας να παράγει από μόνη της ισοδύναμο των F-35 σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι χαμηλή. Το να το πετύχουμε κάτω από μια φιλονικία με τη Δύση είναι πρακτικά ανύπαρκτο.

Στην πραγματικότητα, εάν το AKP πίστευε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει τα δικά του μαχητικά αεροσκάφη, πιθανότατα δεν θα υποχωρούσε από την ενεργοποίηση των S-400.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τα μαχητικά αεροσκάφη SU-57 νέας γενιάς. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία επαίνεσαν μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα πάρει δύο SU-57 στην τιμή ενός F-35.

Ωστόσο, το SU-57 δεν περιλαμβάνεται ακόμη στο απόθεμα της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και είναι τεχνικά πίσω από το F-35. Αυτό αποδεικνύεται από την απόσυρση της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας από το πρόγραμμα SU-57 το 2018, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια της 5ης γενιάς σχετικά με τις τεχνολογίες stealth, τα αεροηλεκτρονικά, τα ραντάρ και τους αισθητήρες.

Επιπλέον, η συμφωνία SU-57 για την Τουρκία θα έχει ως αποτέλεσμα πιο στρατηγική ζημιά παρά όφελος. Η συνεργασία της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα σταματήσει, και πολλά ζωτικά κομμάτια εξοπλισμού όπως τα ελικόπτερα Black Hawk και Chinook, τα F-16 και διαφορετικά συστήματα πυραύλων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα είναι γρήγορα μη διαθέσιμα.

Έτσι, η κίνηση για το SU-57 κατέρρευσε επίσης. Η κυβέρνηση επέστρεψε στο σημείο ένα και έφτασε εκεί που προέβλεψα πριν από ένα χρόνο: Η Άγκυρα θα τεντώσει το σχοινί όσο μπορεί και θα επιστρέψει την τελευταία στιγμή λίγο πριν σπάσει, μετά από μια μακρά περίοδο τριβής με τις ΗΠΑ που βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα να αντιμετωπίζουν μια κρίση.

Αυτό ακριβώς συνέβη, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Δεν θα αρκεί να πούμε απλώς ότι οι S-400 δεν θα ενεργοποιηθούν. Η επιστροφή στις αρχικές συνθήκες είναι πλέον αδύνατη. Η απώλεια δεν περιορίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πληρώνει η Τουρκία μόνο για τους πυραύλους.

Όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, έχει δει ότι υπάρχει μια απρόβλεπτη κυβέρνηση στην Άγκυρα που κάνει συχνά ζιγκ ζαγκ. Η απώλεια εμπιστοσύνης θα είναι η πιο επακόλουθη ζημιά.

Θα δούμε αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία στη Συρία και αλλού.

Ενώ η Τουρκία μπορεί να γίνει δεκτή στο πρόγραμμα των F-35, πιθανότατα θα σημαίνει καθυστερήσεις παράδοσης ετών και ίσως αναθεωρημένες τιμές.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, η επαρχία Εσκισεχίρ της Τουρκίας θα ήταν το σημαντικότερο κέντρο συντήρησης για όλα τα F-35 στην Ευρώπη και η Τουρκία θα κέρδιζε σημαντικά οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη. Μετά τη διαφωνία για τους S-400, το νέο κέντρο συντήρησης μεταφέρθηκε στις Κάτω Χώρες και δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι δυνατή η αντιστροφή.

Η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία στο μέλλον δεν θα ενεργοποιήσει τους S-400 στην αποθήκη, προτού καν συμφωνήσει να παραδώσει τα F-35.

Πώς θα είναι σίγουρες οι Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό; Θα στέλνουν περιοδικά επιθεωρητές ή θα ζητούν από την Άγκυρα να υπογράψει γραπτή συμφωνία με όρους, διασφαλίζοντας ότι τα ρωσικά αμυντικά συστήματα δε θα ενεργοποιηθούν; Και τι θα πει η Ρωσία για αυτό; Θα δούμε.

Το μονοπάτι του ΑΚΡ, το οποίο ξεκίνησε ξανά και ξανά αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχη χώρα, μπορεί να καταλήξει με την Άγκυρα να παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όλα τα ηνία ελέγχου της αποθήκης των S-400.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail