Αιγύπτιος αναλυτής προειδοποιεί: Η Τουρκία μέσω Λιβύης θέλει να ελέγξει τη Μεσόγειο, απειλεί τις χώρες της περιοχής

reuters
Σε μόλις έξι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Fayez al-Sarraj στη Λιβύη, η Τουρκία μπόρεσε να ανατρέψει τακτικά τα δεδομένα του πολέμου εναντίον του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Παρουσίαση Freepen.gr

Ακόμα περισσότερο, έχει αλλάξει το στρατηγικό παιχνίδι στη Βόρεια Αφρική, εκπλήσσοντας Αλγερία και Αίγυπτο. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις δύο χώρες να απωθήσουν πίσω τη νέα τουρκική παρουσία στα σύνορά τους.

Ο έλεγχος της στρατηγικής αεροπορικής βάσης al-Watiya από τη Τουρκία στη δυτική Λιβύη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως περιορισμένη επιχειρησιακή επιτυχία που κέρδισε η Άγκυρα χάρη στα drone της.

Είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει στρατηγικές τοποθεσίες στη Βόρεια Αφρική, επιτρέποντάς της να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια χωρών όπως η Αλγερία, η Τυνησία, η Αίγυπτος και το Σουδάν.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι χώρες στην περιοχή δεν αντιμετώπισαν σοβαρά την παρέμβαση της Τουρκίας, αποτυγχάνοντας να κατανοήσουν ότι η αποστολή όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη είναι ενδεικτική φιλοδοξίας ευρύτερης από τον περιορισμό της εξουσίας του Haftar.

Η νέα επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη επέβαλε μια νέα ισορροπία δυνάμεων που πρέπει να υπολογιστεί, τόσο για τη Βόρεια Αφρική όσο και για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτοί οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σχέδια του Τούρκου προέδρου για τη διασφάλιση του πετρελαίου της Λιβύης και τον έλεγχο της μεγάλης ακτής της Λιβύης επηρεάζουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια των χωρών της περιοχής και την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, οι επίσημες αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων χωρών σχετικά με την πτώση της βάσης al-Watiya ήταν χλιαρές.

Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι πραγματοποίησε επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκη, στην οποία τόνισε την ανάγκη να κρατηθούν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις σε υψηλή επιφυλακή, μια αντίδραση που ορισμένοι θεωρούσαν συμβολικό μήνυμα για να δείξουν ότι το Κάιρο απορρίπτει την νέα πραγματικότητα στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια μιας αφρικανικής εκδήλωσης την Τρίτη, ο Σίσι δήλωσε ότι η ασφάλεια στη Λιβύη αποτελεί προτεραιότητα για την Αίγυπτο.

Πολλές αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι η προοπτική της αιγυπτιακής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν ήταν μέχρι στιγμής στα χαρτιά. Λένε ότι το Κάιρο δε θα πέσει στην παγίδα ενός πολέμου στη γειτονική χώρα, της οποίας η φυλετική δομή περιπλέκει τον αγώνα.

Αιγυπτιακές πηγές επισημαίνουν ότι η μάχη της Τουρκίας δεν είναι με την Αίγυπτο, αλλά με τις διεθνείς δυνάμεις που υποστήριξαν την ανατροπή του καθεστώτος του Muammar Qaddafi για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα στη Λιβύη και την περιοχή, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σίγουρα, αυτές οι χώρες δεν θα αποδεχθούν μια ισχυρή και στρατηγική τουρκική παρουσία στη Λιβύη που κινδυνεύει να δώσει στην Άγκυρα τον έλεγχο των υδάτων της Μεσογείου και ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω πίεση και εκβιασμό.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βάση al-Watiya ή στις ακτές της Λιβύης θεωρείται απειλή για τις χώρες της νότιας Ευρώπης που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, ειδικά όταν συνδυάζεται με ρωσικό-τουρκικό συντονισμό στη Λιβύη. Απειλεί επίσης την εθνική ασφάλεια των χωρών της Βόρειας Αφρικής που συνορεύουν με τη Λιβυκή Δύση, όπως η Αλγερία. Η τελευταία σίγουρα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με το να αγνοεί την παρουσία της Τουρκίας σε μια περιοχή που πιστεύει ότι αποτελεί στρατηγική επέκταση της ασφάλειάς της, καθώς η Αλγερία διατηρεί προηγμένες σχέσεις ασφάλειας και οικονομίας με φυλετικές και κοινωνικές δραστηριότητες στην παραμεθόρια περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmajid Tebboune τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για μια λύση στη Λιβύη που δε θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Αλγερίας. Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα, η Αλγερία θα έλθει σε σύγκρουση με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια.

Παρατηρητές στην Αλγερία επεσήμαναν ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση του αλγερινού στρατού από παλιούς περιορισμούς που τον εμπόδισαν να παίξει ιδιαίτερο ρόλο εκτός συνόρων, μπορούν να αποτελέσουν μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα να κινηθεί ελεύθερα για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Λιβύης όπου ο Τούρκος ο στρατός και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές έχουν αναπτυχθεί.

Η επιδεινούμενη κατάσταση ασφάλειας στη Λιβύη σίγουρα θα βοηθήσει την Αλγερία να δικαιολογήσει αυτήν την αναμενόμενη αλλαγή από μια από τις πιο εξέχουσες διπλωματικές και πολιτικές αρχές της.

Παρόλο που οι αντιδράσεις της Αλγερίας στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη ήταν μέχρι στιγμής ρητορικές, η χώρα θα μπορούσε τελικά να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη στάση της ουδετερότητας υπό το φως των αυξανόμενων ενδείξεων ανασφάλειας λόγω της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αποστέλλει ισλαμιστές στην Αλγερία για να πιέσει τις αλγερινές αρχές να αποδεχθούν τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη ως τετελεσμένο. Αλλά η εξωτερική παρέμβαση, τελικά, έρχεται σε αντίθεση με το αντι-αποικιακό πνεύμα της αλγερινής επανάστασης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail