Όταν ως Εκκλησία συγχαίρεις όσους σε αμφισβήτησαν και...συγχωρείς όσους υπερασπίστηκαν την Αλήθεια σου

papazachariasa / Pixabay
Η στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας προβλημάτισε τους χριστιανούς. Όπου χριστιανοί, αναφέρομαι στους συνειδητοποιημένους, που έχουν διαβάσει σε τι πιστεύουν και του 10λεπτου της Ανάστασης. Η Δ.Ι.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συγχαίρει τον πρωθυπουργό, εξαίρει το ρόλο της υπουργού παιδείας και...συγχωρεί όσους άσκησαν κριτική στις αποφάσεις της.

Του Στρατή Μαζίδη

Βέβαια δε λέει κριτική. Χρησιμοποιεί τον όρο "πολεμική". Γράφει συγκεκριμένα: Οι αποφάσεις αυτές της Ιεράς Συνόδου δέχθηκαν μεγάλη πολεμική τόσο από ορισμένους αδελφούς χριστιανούς, Κληρικούς και λαϊκούς, όσο και από εκπροσώπους Μέσων Ενημερώσεως, ακόμη και Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, οι οποίοι, είτε από άγνοια, είτε από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον προσφιλή και εύκολο τρόπο της συκοφαντίας, της μυθοπλασίας και των ύβρεων. Όλους αυτούς η Ιερά Σύνοδος τους συγχωρεί, τους ευλογεί πατρικά, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι οφείλουν να αποκαταστήσουν τις συκοφαντίες για να μην παραμένουν εκτεθειμένοι έναντι του Θεού και της αληθείας.

Συμπαθάτε με, αλλά πολεμική, ύβρεις, συκοφαντίες και μυθοπλασίες προσωπικά δε διάβασα πουθενά. Είδα όμως ερωτήματα. Σοβαρά και καίρια. Διάβασα τις επιστολές του ΙΣΚΕ. Είδα άλλες χώρες όπου όχι μόνο δεν έκλεισαν οι ναοί αλλά η λειτουργική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίστηκε, η επιστήμη συνεργάστηκε, τηρήθηκαν τα δέοντα μέτρα και οι πιστοί δεν απεκόπησαν από την άμπελο. Σε αυτές τις χωρές η εικόνα είναι εξ ίσου καλή ή πολύ καλύτερη. Στο Johns Hopkins διαβάζουμε:

- Σερβία 179 νεκροί
- Μαυροβούνιο 7 νεκροί
- Βουλγαρία 69 νεκροί
- Γεωργία 8 νεκροί

Εδώ βέβαια οι ιεροί ναοί έκλεισαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ήταν όμως η Ιεραρχία που έγραφε ότι η Θεία Κοινωνία αποτελεί "Πηγή Ζωής" και "Φάρμακο Αθανασίας" στην παραμυθητική επιστολή της. Εύλογα ετέθη το ερώτημα του πως στερείς σε αυτούς που πιστεύουν αυτό το φάρμακο την ώρα της ασθένειας; Αυτό είναι ύβρις; Συκοφαντία; Πολεμική; Μυθοπλασία; Ή απλή ερώτηση βασισμένη στο ευαγγελικό: 

«ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα έχει ζωήν αιώνιον, και εγώ αναστήσω αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα...» 

Πώς από τη μια γράφεται ό,τι γράφεται στις επιστολές αλλά στην πράξη δίνεται η εντύπωση της ακύρωσης του περιεχομένου τους; Για ποιο λόγο ξεκινάς έρευνα για όσους μετέδωσαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού;

Αντιλαμβάνεται η Ιεραρχία ότι αυτή η περίοδος εκτός από μια δοκιμασία που ο Θεός επέτρεψε να συμβεί, γεννήθηκαν πολλοί προβληματισμοί; Αλλά κι αναρωτιώμαστε γιατί συνέβη αυτό στη χώρα μας ενώ αλλού όχι; Τι δεν κάνουμε σωστά;

Σεβαστοί πατέρες σε αυτό το πρώτο τεστ ήσασταν εν πολλοίς απόντες όπως απόντες ήσασταν σε γενικές γραμμές, διότι υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, τα χρόνια της κρίσης. Οι πιστοί βρέθηκαν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι. Τι θα συμβεί στην επόμενη πιο σοβαρή δοκιμασία;

Την ίδια ώρα συγχαίρετε έναν πρωθυπουργό που δε σας άφησε μέσω ενός tweet να κάνετε ούτε εξπρές λειτουργίες τις Κυριακές 7-8 το πρωί όπου δε θα πατούσε κανείς το πόδι του αλλά και εξαίρετε την υπουργό Παιδείας η οποία την ίδια ημέρα της σύνταξης της ανακοίνωσής σας αμφισβητούσε πλαγίω τρόπω τη Θεία Κοινωνία.

Κι όμως μια μόνο επιστολή ήταν αρκετή για να ανοίξει τους ναούς. Αναλογιστείτε το.

Σεβαστοί πατέρες σπάστε επιτέλους τα οικονομικά δεσμά με την πολιτεία. Πάρτε πίσω ό,τι ανήκει στην Εκκλησία και κάντε τα κουμάντα σας.  Εκατοντάδες χρόνια πορεύθηκε η Εκκλησία χωρίς εξαρτήσεις. Πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής.

Σεβαστοί πατέρες, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Πιαστείτε από αυτό και φέρτε την Εκκλησία στα μέτρα τα δικά Του, όχι τα δικά μας. Και μην ξεχνάμε ποτέ τι σημαίνει η λέξη "εκκλησία".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail