Σήμερα οι παγκόσμιοι τρομοκράτες βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας χαμογελώντας μας απαίσια μέσω μιας οθόνης

Στροβιλίζεσαι ή ακόμη; Ο διανοητής Daniel Dennett μιλά συχνά για τις γνωστικές διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε αντιστροφές της συλλογιστικής. Μία από αυτές είναι η αντιστροφή που εμφανίζεται στην εργασία των Charles Darwin και Alfred Wallace, επί της εξέλιξης των ειδών.

Νίκος Γεωργαντζάς

Μία δεύτερη αντιστροφή της συλλογιστικής οδηγεί στον Alan Turing, και την τεραστία επιρροή του στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Μία τρίτη αντιστροφή της συλλογιστικής εμφανίζεται στα όσα βιώνουμε σήμερα, υπό την συνεχή απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας εναντίον του ανθρωπίνου είδους μας.

Πολλαπλές είναι οι πτυχές αυτής της τρίτης αντιστροφής. Π.χ., κάποτε οι τρομοκράτες έπρατταν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες κρυφά, και οι δυνάμεις ασφαλείας διαφόρων χωρών τους έψαχναν για χρόνια, ώστε να δικαστούν για τα εγκλήματά τους.

Σήμερα, ωστόσο, οι παγκόσμιοι τρομοκράτες βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας, χαμογελώντας μας απαίσια μέσω της οθόνης του προσωπικού μας υπολογιστή και της τηλεοράσεως. Και όχι μόνον τα εχθρικά προς εμάς μέσα μαζικής εξαπάτησης (ΜΜΕ), με καμάρι τους παρουσιάζουν στο γυαλί, αλλά τους απολαμβάνουν κιόλας, φλερτάροντας μαζύ τους, ενώ αυτοί μας απειλούν, μας εκβιάζουν, μας εκφοβίζουν και μας τρομοκρατούν.

Πριν μερικά χρόνια, οι διεθνείς τρομοκράτες έκρυβαν τα εγκληματικά τους όπλα, όπως π.χ., αυτόματα, πιστόλια και χειροβομβίδες. Σήμερα μας τα δείχνουν απροκάλυπτα, υπό την μορφή είτε μιας σύριγγας εμβολίου ή ενός υποδιαστολικoύ μικροτσίπ νανοτεχνικής.

Πριν μερικά χρόνια, οι διεθνείς τρομοκάράτες έκαναν ληστείες και λοβιτούρες, ωστε να εξασφαλίσουν τα χρήματα για τα εγκλήματά τους. Σήμερα τα χρήματα τους εμείς τους τα δίνουμε.

Πριν μερικά χρόνια, οι διεθνείς τρομοκράτες φορούσαν μάσκες για να κρύβουν τα πρόσωπά τους. Σήμερα τις μάσκες τις φοράμε εμείς, και μάλιστα πληρώνουμε πρόστιμο αν τις ξεχάσουμε.

Πριν μερικά χρόνια, οι διεθνείς τρομοκράτες διέπρατταν τα εγκλήματά τους οργανωμένοι σε μικρές συμμορίες. Σήμερα οι συμμορίες τους είναι μεγάλες, αφού συμπεριλαμβάνουν τοπικούς τρομοκράτες, τους οποίους εμείς οι ίδιοι εκλέγουμε, ώστε να μας τρομοκρατούν.

Απολογούμαι αν οι αντιστροφές αυτές της συλλογιστικής στροβιλίζουν τις εγκεφαλικές σου συνάψεις. Δεν φρονείς, ωστόσο, ότι κάτι πρέπει από κοινού να πράξουμε, ως νοητική αντίσταση και αυτοάμυνα, για τη επιβίωση του ανθρωπίνου ειδους μας;
---
*Ο Δρ. Νίκος Γεωργαντζάς είναι καθηγητής συστημικής δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail