Τι κρύβεται πίσω απο την απόφαση Τραμπ να κόψει τη χρηματοδότηση του WHO

Πιστεύω ότι κανείς δεν έχαψε το αφήγημα πως ο Τραμπ σταματάτει την χρηματοδότηση του WHO για να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη ή επειδή απλά είναι άσχετος. Οι ΗΠΑ είναι πράγματι ο μεγαλύτερος δωρητής του WHO καθώς το 2018-2019 έδωσαν 400 εκατομμύρια δολάρια. Το ετήσιο budget του οργανισμού είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. 


Το 2020 είχαν εγκριθεί απο το Κογκρέσο 122 εκατομμύρια δολάρια, αυτά τα οποία ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αποσύρει απο την χρηματοδότηση του WHO. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινώσει εαν σκοπεύει να ακυρώσει εντελώς τη δωρεά, το πιθανότερο είναι ότι θα διατεθούν τα χρήματα σε άλλους οργανισμούς με παρόμοιο πρόγραμμα και όχι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- ένας τρόπος για να μη φανούν οι ΗΠΑ τελείως ανάλγητες εν μέσω πανδημίας.

Τι κρύβεται όμως πίσω απο αυτή την απόφαση; Είναι απλά ξεροκέφαλος και δεν ξέρει τι κάνει; Θέλει απλά να αντιστρέψει την συζήτηση και να ρίξει ευθύνες αλλού; Ο Τραμπ αυτό που κάνει είναι ότι εξώφθαλμα πολιτικοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ακύρωση της δωρεάς δεν είναι παρά ένας τρόπος να χτυπήσει την Κίνα απειλώντας τον WHO ότι εαν συνεχίσει να κλίνει προς την Κίνα τότε κομμένα τα λεφτά. Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα, εμεις σας δώσαμε 400 εκ., η Κίνα σας έδωσε 40εκ, οπότε κόφτε τις σχεσεις διότι δεν θα ξαναδείτε δολάριο. Το 2017,αν θυμάστε, είχε κόψει 285 εκ. δολάρια απο τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε κατά της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραηλ.

Αυτό που κάνει ο Τραμπ δεν είναι τόσο διαφορετικό απο αυτό που κάνουν όλες οι χώρες που χρηματοδοτούν διεθνείς οργανισμούς. Κανένα χρηματικό ποσό δεν δίδεται χωρίς πολιτικά ανταλλάγματα και η ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και να θέλουμε να είναι ανεξάρτητη, συχνά καταλήγει να γίνεται το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο. Η διαφορά εδώ είναι ότι το κάνει χωρίς να τηρεί κανένα πρόσχημα με αποκλειστικό γνώμονα τα οικονομικά οφέλη όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για το επιχειρηματικό λόμπι στο οποίο ανήκει και ο ίδιος.

---
Photo: https://spiritdaily.org/blog/news/trump-who-needs-w-h-o
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail