Διευθυντής WFP του ΟΗΕ: "Κίνδυνος λιμών βιβλικών διαστάσεων αν δε δράσουμε γρήγορα"

FΑΟ/ΙFΑD/WFΡ/Μichael ΤeweldeIn 2019, Ethiopia experienced the fifth-worst food crisis of all the countries on earth.
Freepen.gr - Σημειώνοντας ότι η παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19 φέτος προκάλεσε τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ντέιβιντ Μπέσλεϊ επεσήμανε την εμβάθυνση των κρίσεων, τις συχνότερες φυσικές καταστροφές και τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε ήδη μια τέλεια καταιγίδα».

Όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, καθώς εκατομμύρια πολίτες σε έθνη που υποφέρουν από συγκρούσεις βρίσκονται στο χείλος της πείνας, ο Μπέσλεϊ  τόνισε ότι «η πείνα είναι μια πολύ πραγματική και επικίνδυνη πιθανότητα».

Παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα 135 εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κρίσιμα επίπεδα πείνας ή χειρότερα, σε συνδυασμό με επιπλέον 130 εκατομμύρια στα όρια της πείνας εξαιτίας του κορωνοϊού σημειώνοντας ότι το WFP προσφέρει επί του παρόντος μια γραμμή ζωής σε σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους - από περίπου περίπου 80 εκατομμύρια πριν από λίγα χρόνια.

«Εάν δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τη ζωτική βοήθεια που χρειάζονται, η ανάλυσή μας δείχνει ότι 300.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να λιμοκτονούν κάθε μέρα σε μια περίοδο τριών μηνών», υποστήριξε. "Αυτό δεν περιλαμβάνει την αύξηση της πείνας λόγω του COVID-19".

Σημειώνοντας ότι το WFP είναι η «ραχοκοκαλιά της εφοδιαστικής» για ανθρωπιστές και «ακόμη περισσότερο τώρα για την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19», ο επικεφαλής του WFP προέτρεψε το Συμβούλιο να «δείξει το δρόμο».

«Πρώτα απ 'όλα, χρειαζόμαστε ειρήνη», είπε.

Ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στη μάχη να παρέχουν «ταχεία και ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση σε ευάλωτες κοινότητες και για συντονισμένη δράση για την υποστήριξη βοήθειας διάσωσης, μαζί με νέα χρηματοδότηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία ενός δικτύου κόμβων εφοδιαστικής για τη διατήρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο κ. Μπέσλεϊ έθεσε επίσης την ανάγκη για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης: «Εάν δεν προετοιμαστούμε και δράσουμε τώρα - για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση, να αποφύγουμε χρηματοδοτικές ελλείψεις και διαταραχές στο εμπόριο - θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων μέσα σε λίγους μήνες".

Κλείνοντας, τόνισε ότι «δεν έχουμε χρόνο από την πλευρά μας, οπότε ας ενεργούμε με σύνεση - και ας δράσουμε γρήγορα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail