Η άγνωστη διπλωματία μαλακής ισχύος (soft power) της Τουρκίας πατά στη βιολογική κρίση

Samueles / pixabay
Η παρούσα βιολογική κρίση επηρεάζει και την ισορροπία της μαλακής ισχύος μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Δηλαδή τις ικανότητές μας να ασκούμε επιρροή μέσω της έλξης σε αλλοεθνείς, της ευθυγράμμισης των αξιών μας και των υποκείμενων ηθών και εθίμων μας.

Του Δημήτρη Τσαϊλά
υποναυάρχου ε.α.

Αν και οι φυσικοί ιοί όπως το COVID-19 δεν είναι εθνικές δημιουργίες και δεν πρέπει να κατηγορήσουμε κάποιους για την πανδημία, έχει γίνει μια καλή υπόθεση εργασίας, για τις πληγές της τουρκικής κυβέρνησης στα πλαίσια της ασύμμετρης απειλής και του διεξαγόμενου υβριδικού πολέμου με τη διαχείριση του μεταναστευτικού να εκμεταλλεύονται και τους παθόντες λόγω ιού, αποστέλλοντας τους σε ελληνικά νησιά με σκοπό την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας μας.

Τι ακριβώς κάνει η Τουρκία

Η Τουρκία, προσπαθεί μέχρι στιγμής να αποφύγει να τεθεί σε στρατηγική άμυνα. Αντ’ αυτού, εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό πρόβλημα και την πανδημία ακολουθώντας μια πολύπλευρη προσέγγιση για να μετατρέψει την κρίση σε μια γεωπολιτική ευκαιρία.

Ο θύτης φαίνεται ως θύμα

Πρώτον, έχει κεφαλαιοποιήσει την εμφανή τεχνοκρατική της ικανότητα να φαίνεται ως θύμα αντί για θύτης που είναι στην πραγματικότητα. Η Άγκυρα χρησιμοποίησε ένα αδιάκοπο ρεύμα προπαγάνδας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να δημιουργήσει την αντίληψη ότι έχει καταφέρει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και να αγοράσει τον παγκόσμιο χρόνο για να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο εσωτερικό της.

Δεύτερον, η Τουρκία έχει ανακοινώσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πως θα παράσχει βοήθεια σε πολύπαθες χώρες της Ευρώπης. Με σκοπό να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Προπαγάνδα πολέμου

Ένα τρίτο και σχετικό σημείο της στρατηγικής της Τουρκίας είναι η χρήση της αποκαλούμενης αιχμηρής ισχύος. Η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ενημερωτική της εκστρατεία εναντίον της Ελλάδος, καθώς προωθούν τις θεωρίες συνωμοσίας που αποκρύπτουν το δικό τους ρόλο στην προσπάθεια παράνομης εισόδου μεταναστών από τα σύνορα με την αλλαγή ευθύνης προς την Αθήνα. Η Τουρκία έχει συνδυάσει τη δημόσια διπλωματία με πληρωμένη και συντονισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων από τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, τις λεγεώνες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης εσωτερικού και εξωτερικού και τους δημιουργούς ψευδών ειδήσεων με προσφορά βοήθειας από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, για να ενισχύσουν περαιτέρω την αφήγηση ότι η Τουρκία είναι θύμα κακομεταχείρισης και μοναδικός σωτήρας στην περιοχή.

Στόχος η κατάληψη του Ελληνικού εδάφους

Ο αποτελεσματικός συνδυασμός στρατιωτικών και πολιτικών μέσων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της όποιας υβριδικής απειλής, η οποία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς και μπορεί να εναλλάσσει και να συνδυάζει διάφορες μορφές δράσης. Η Τουρκία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πολλών δόλιων μεθόδων (εργαλειοποίηση μεταναστευτικού, εκμετάλλευση ανθρώπινης κρίσης και πανδημίας, διάδοση ψευδών ειδήσεων και δηλώσεις μίσους) για την κατάληψη ελληνικού εδάφους και την αποσταθεροποίηση της περιοχής σε όλο το μήκος των ελληνικών συνόρων. Σκοπός τους είναι η επίτευξη αντικειμενικών της στόχων, χωρίς να μπορεί να της αποδοθεί άμεσα η ευθύνη της διεξαγωγής ενός συμβατικού επιθετικού πολέμου εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Συμπέρασμα

Η πλημμυρίδα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενισχύει την παραπληροφόρηση, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι δηλώσεις μίσους είναι μια στρατηγική τόσο παλιά όσο ο πόλεμος. Η διαφορά είναι ότι πλέον αυτή η προσέγγιση έχει εξαπλωθεί γρήγορα με τις νέες τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία είναι σαφώς από τους κορυφαίους επενδυτές σε στρατό των trolls. Ο πόλεμος της πληροφόρησης έχει μετατραπεί σε χαοτική μάχη.

Εμείς χρειαζόμαστε να επιδείξουμε σύνεση, συναίνεση, εθνική συνείδηση και ομοψυχία από όλους μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail