Τα αραβικά είναι η πρώτη γλώσσα σε έξι από εννέα νηπιαγωγεία στο Ronneby της Σουηδίας

Freepen.gr - Δεδομένου ότι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες και οι οικογένειές τους τείνουν να ζουν σε λίγες περιοχές του δήμου, το εξήντα έως ογδόντα εννέα τοις εκατό των προσχολικών μαθητών σε έξι από τα εννέα νηπιαγωγεία στο κεντρικό Ronneby της Σουηδίας έχουν μητρική γλώσσα διαφορετική από τη σουηδική.

"Μερικές φορές, όταν προκύπτουν συγκρούσεις, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, μπορεί να είναι μια πρόκληση", δήλωσε η Μόνικα Μπέργγκρεν, διευθύντρια στο νηπιαγωγείο του Skogsgläntan στο ραδιόφωνο Sveriges.

"Αυτά τα νηπιαγωγεία βρίσκονται στις περιοχές όπου ζουν οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες μετανάστες", λέει η Ingela Berg, διευθύντρια προσχολικής εκπαίδευσης στο δήμο Ronneby.

"Το προσωπικό του νηπιαγωγείου δυσκολεύεται να καταλάβει τα παιδιά και να γίνει κατανοητό", λέει η Camilla Widerström, παιδαγωγός στο νηπιαγωγείο του Skogsgläntan.

Όταν ο δημοσιογράφος της SVT ρωτά τι κάνουν για να κατανοήσουν τα παιδιά, επειδή οι γονείς συνήθως δεν μπορούν ούτε αυτοί να μιλήσουν ούτε σουηδικά, η Widerström απαντά ότι ζητούν από τους γονείς των άλλων παιδιών να μεταφράσουν.

"Στη συνέχεια, παίρνουμε βοήθεια από έναν άλλο κηδεμόνα που ξέρει σουηδικά λίγο καλύτερα. Είχαμε επίσης αρχάριους εργαζόμενους που μας βοήθησαν να μάθουμε κάποια λόγια από την καθημερινή ζωή στα παιδιά», λέει η Camilla Widerström.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.